Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AC13: "Pióro łuku otwierania" i "Struktura" ściany
Witam Wszystkich!
Choć od przeszło 10 lat używam ArchiCADa (zaczęło się chyba od wersji 4.13?) to jest mój pierwszy post. Ostatnio upgradowałem do wersji 13 (z 12) i dziś zacząłem robić pierwszy projekt w tej wersji - mam 2 pytanka:
1. Nie mogę zmienić koloru linii otwierania drzwi (na rzucie). W zakładce "Reprezentacja 2d" w ogóle nie ma takiej opcji (w AC12 nazywało się to "Pióro łuku otwierania"). Oczywiście, że mogę korzystając z zakładki "Rzut i przekrój" zmienić kolor całego elementu, ale jeśli chcę użyć innego pióra dla drzwi a innego dla łuku - to już nie wystarcza.
2. Mam jeszcze jeden problem - żadne zmiany dokonywane przeze mnie w zakładce "Struktura" ściany - nie są odzwierciedlane na rzucie (np. zmiana typu wypełnienia czy rodzaju linii). Ściany pozostają zawsze "przeźroczyste" i bez wypełnienia. I to bez względu na to, czy używam kreskowania wektorowego czy liniowego. Pracuję na Viście Home Premium i karce graficznej ATI Radeon HD 4800. W AC12 bez problemu zmieniam te ustawienia. Może to tylko kwestia jakiegoś typu wyświetlania?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Odpowiedz
2. zobacz Opcje wyświetlania modeluSmile
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Dzięki "mirimo"!
Tak jak przypuszczałem to była kwestia ustawień wyświetlania. Dzięki za szybką odpowiedź.
Jeszcze może ktoś ma pomysł co z brakującą funkcją "Pióro łuku otwierania". Czyżby została usunięta?
Odpowiedz
Cytat:Jeszcze może ktoś ma pomysł co z brakującą funkcją "Pióro łuku otwierania". Czyżby została usunięta?
Została ujednolicona dla obiektów standardowych z AC13:
[Obrazek: zrzutekranu20091207godz.png]
Odpowiedz
Dziękuję, działa!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości