Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AC19 - tekstury/hatch krojonych elementów w widoku 3D
Witam serdecznie.

Czy istnieje jakaś możliwość wyświetlenia tekstur lub najlepiej struktur warstwowych/hatchy dla krojonych elementów (stropów, ścian, belek) w widoku 3D w Archicadzie 19?
Póki co, wszystko co jest przekrojone np. poprzez obszar zaznaczenia, czy przekrój 3D, wyświetlone jest na szaro.

Zaznaczam, że nie chcę tego efektu uzyskać w dokumencie 3D, ale w normalnym widoku 3D, służącym do nawigacji po modelu.
Wiem, że coś takiego jest możliwe, tak jak opisuje to tutorial pod adresem: https://www.youtube.com/watch?v=hQUR-ZsdHmc lecz nie mogę znaleźć odpowiedniej metody w Archicadzie19

Bardzo chciałbym, żeby elementy krojone pokazywały materiał, z którego są wykonane - np. strop to żelbet, ściany - silka itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jak zrobisz dokument 3d to tak, w renderze nie.
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Nie chodzi mi o render, ale o okno modelu 3D...

W takim razie jak udało się koledze @zbieraj wykonać takie zrzuty ekranu jak w tym temacie:

- http://www.archiforum.pl/phpBB3/viewtopi...317#p26317

lub tu

- http://s18.postimg.org/4ecwlurkp/screenshot_344.jpg
Odpowiedz
Należy uruchomić opcję Użyj atrybutów elementu. Menu Widok/Opcje widoku 3D/Parametry okna widoku 3D.
Wtedy wszystkie cięte obiekty będą wyświetlały swoje Materiały Budowlane bądź użyte Wykończenia.

Odpowiedz
@Rafał

Rafał napisał(a):Należy uruchomić opcję Użyj atrybutów elementu. Menu Widok/Opcje widoku 3D/Parametry okna widoku 3D.
Wtedy wszystkie cięte obiekty będą wyświetlały swoje Materiały Budowlane bądź użyte Wykończenia.

Tej opcji też już próbowałem. Ba, nawet zrzut ekranu, który wkleiłem w pierwszym poście jest wykonany przy zaznaczeniu tej opcji, którą wskazałeś czerwoną strzałką.
W tle Twojego screena widzę, że masz u siebie efekt, o którym piszę, więc jakoś to musi działać...

Czy może być jeszcze jakaś opcja np. w reprezentacji modelu?
Lub może mam pomieszane atrybuty poszczególnych elementów?

Specjalnie zostałem dzisiaj 3 godziny dłużej w pracy, żeby znaleźć tę opcję i nic.... Załamka...
Odpowiedz
Wstaw gdzieś model albo jego fragment i wyślij link w wybranej formie - np. na PW.
Odpowiedz
@Rafał

Rafał napisał(a):Wstaw gdzieś model albo jego fragment i wyślij link w wybranej formie - np. na PW.

Bardzo Ci dziękuję.
Za chwilę prześlę Ci przez PW linka do fragmentu projektu.
Odpowiedz
Problem jest/był w projekcie, który został rozpoczęty przed wprowadzeniem Materiałów Budowlanych i po otwarciu w 19 ma standardowo włączone wyświetlanie według wcześniejszych reguł.
Należy przełączyć opcję to jak na moich zrzutach i ustawić odpowiednio definicje MB.

Odpowiedz
ALLELUJA!

Nawet do głowy mi nie przyszło, że to może być kwestia kompatybilności.
Rzeczywiście, plik był wykonywany w Archicadzie16, po czym przeniesiony do 19 - nie sądziłem, że to może być takie istotne.

Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Jestem o jedną rzecz mądrzejszy Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości