18-08-2009, 08:46 PM
Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!
Architekt na główkę mieszkańca - statystyka
|
18-08-2009, 08:46 PM
Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!
18-08-2009, 10:20 PM
co ja na to?: z tej statystyki wynika, że powinniśmy szanować się i cenić na wagę złota chociaż codzienność wskazuje coś innego: daliśmy się zepchnąć do wartości.... błota.
Jednym słowem: Polak potrafi ! Tylko, że w tym wypadku z "czegoś" zrobić "nic".
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
19-08-2009, 08:47 AM
Rafał napisał(a):I co Wy na to?: To fantastyczny nius ![]() Gdyby ktoś jeszcze tak zechciał typówkę w kosmos... ![]() -> garry: nie poczuwam się do odpowiedzialności za ten stan, pretensja raczej do starszych kolegów, którzy budowali ten rynek na początku lat 90-tych oraz naszej Najjaśniejszej Izdebki. pozdro
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
19-08-2009, 10:48 AM
dziki napisał(a):Gdyby ktoś jeszcze tak zechciał typówkę w kosmos... Problem w adaptujących tzw. "dziadkach" itp... którzy nie zdają sobie sprawy z tego co implikuje PB w kontekscie "typówki" a mianowicie całkowitego przejęcia odpowiedzialności za projekt przez adaptującego - w momencie zdania sobie sprawy z takiego postawienia sprawy adaptacja powinna być tylko "deko" tańsza od projektu indywidualnego, zwłaszcza, że z typówką do adaptacji przychodzi zwykle klient "bez krawata" (vide. Bareja) Pozdr, Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
19-08-2009, 03:31 PM
Koala napisał(a):Problem w adaptujących tzw. "dziadkach" itp... którzy nie zdają sobie sprawy z tego co implikuje PB w kontekscie "typówki"O To To !!! Tę oczywistą prawdę powinno się przypiąć w każdym dziale tego czy innego forum środowiska architektoniczno-budowlanego NA SAMYM POCZĄTKU. Przy byle okazji uświadamiam inwestorów (nie koniecznie przychodzących do mnie po adaptację typówki - którą to usługę tak na marginesie wyceniam najwyżej aniżeli paru moich kolegów i dlatego rzadko się tym zajmuję), że autorem projektu katalogwego może być choćby dziecko (ludzie odbierają to z niedowierzaniem) a i tak odpowiedzialność (I OBOWIĄZEK SPRAWOWANIA NADZORU AUTORSKIEGO na wezwanie inwestora lub wykonawcy) spoczywa na tym, kto włączy ów projekt do projektu budowlanego itd. Ba! Jak mnie swego czasu wkur.... jeden z lokalnych konstruktorów, który był współautorem gotowca (z lokalnej hurtowni gotowców), który adaptowałem. Wszyscy branżyści nie widzieli problemu by zaadaptować (oczywiście odpłatnie - chociaż niektórzy akurat w tej kwestii okazali się bardzo honorowi czyt.gratis !) na potrzeby urzędu no w końcu swoje fragmenty projektu. A ten k.... wykręcał się jak tylko mógł i oczywiście był w tym skuteczny. Może nie do końca zdawał sobie sprawy że taką postawą poniekąd stawia pod znakiem zapytania swoją "twórczość". Faktycznie chodzi o stosunkowo młodego konstruktora aczkolwiek zatrudnionego w jednej z największych hurtowni gotowców w kraju.
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
19-08-2009, 09:55 PM
keepass w pewnym wątku napisał(a):...E no chyba raczej nie mogę. Raz że prawa autorskie projektanta. Dwa, że prawa autorskie projektanta praprojektu z internetu (właśnie kabluję na swego projektanta). Trzy, że nie mam ochoty ujawniać się, bo TAKI dom jest tylko jeden ..wtedy opisywał jakie to wady ma projekt ..wynika że "typowy"(powtarzalny)... zrobiony a raczej adaptowany..prawdopodobnie przez leśnego dziadka za pięć złotych.... I na forum nikt nie zapytał się czemu wybrał adaptacje projektu typowego..... odpowiedź można podać najpewniejszą - BO PEWNIE BYŁO TANIO... Adaptacje projektów typowych mogą robić inżynierowie budowlani, technicy budowlani i budowniczowie bo kiedyś dostawali takie uprawnienia i to robili , (ja mam uprawnienia konstrukcyjne, robiłem i dalej robię konstrukcje do domków i małych obiektów bo to umiem, tylko że teraz muszę się prosić kumpli budowlańców o podpisywanie MOICH obliczeń) BO SZANOWNA IZDEBKA odebrała mi uprawnieni i ma w du.... wszystko... zreszta to już po raz piećdziesiąty to powtarzam jak mantrę ...echh.. :evil: Kiedyś to robiłem (przed wejściem w życie ustawy która określiła to o czym powyżej) teraz nie chcę adaptować projektów typowych bo to nie jest żadna architektura tylko rzemiocha a odpowiada sie za rozwiązania architektoniczne, niech robią to budowlańcy, ale też nie chcę aby te leśne dziadki robiły to na zasadzie "przecież tam tylko trzeba planik zrobić za pięć stów" - a w urzędach urzędownicy patrzą na to czy ten projekt ma ten planik i czy ma strony od nowa ponumerowane....
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro| |Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
25-08-2009, 10:50 PM
Zatem wnoszę APEL o nie podbijanie typówek, albo podbijanie w cenie indywidualnych domków.... ale obawiam się że i tak znajdzie się jakiś "zdrajca"
![]()
26-08-2009, 09:07 AM
de_er napisał(a):Zatem wnoszę APEL o nie podbijanie typówek, albo podbijanie w cenie indywidualnych domków.... ale obawiam się że i tak znajdzie się jakiś "zdrajca"rozmarzyłeś się, ech choc przez chwilę pomarzę razem z tobą 8)
26-08-2009, 09:38 AM
garry napisał(a):de_er napisał(a):Zatem wnoszę APEL o nie podbijanie typówek, albo podbijanie w cenie indywidualnych domków.... ale obawiam się że i tak znajdzie się jakiś "zdrajca"rozmarzyłeś się, ech choc przez chwilę pomarzę razem z tobą 8) Uwaga bo zaraz bedzie kontratak na forum z jakiejś "hurtowni typówek" ;-) Z resztą powinni sami "adaptować" - ciekawe ile wtedy by kosztowała "kompleksowa usługa" z "hurtowni" Pozdr, Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
30-09-2009, 09:22 PM
Koala napisał(a):....Z resztą powinni sami "adaptować" - ciekawe ile wtedy by kosztowała "kompleksowa usługa" z "hurtowni".... Przestało by być wtedy towarem handlowym i wróciło by do pierwotnej roli - stało by się projektem architektoniczno budowlanym, a jako taki zabierając czas musiałby kosztować więcej czyli że przestali by zarabiać (hurtownie "typówek") jak na sprzedaży ziemniaków..... No i ponownie brali by odpowiedzialność za "rozwiązania projektowe"...... Za czasów mojej pracy w tzw socjalistycznym biurze, projekty typowe i takie powielane robiły TeZUP-y (terenowe zespoły usług projektowych) gdzie w większości "dorabiali" inżynierowie budowlani (technicy i tzw budowniczowie też) płodząc to co teraz określane jest jako "kostka polska", architekci wtedy nie mieli swobody twórczej - aby móc projektować trzeba było mieć zgodzę szefa pracowni/biura i jak już ją mieli to robili jeden projekt na rok dla bogatego inwestora (bo kowalski kupował projekt w TeZUP-ie).. Teraz mamy wolny rynek..... i wszyscy robią ....co chcą ... a inni wszyscy wybierają co chcą... :? :? :x
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro| |Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5| |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|