Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CineRender archicad 19 - zawiesił się
Hej,
Mam taki problem otóż puściłem render dość duży bo 70 na 70 cm w 250 dpi. Wszystko szło dobrze, tylko po 10 godzinach program przestał odpowiadać. Sytuacja wygląda tak, że jak wcześniej Proces CineRender brał 97% procesora teraz bierze 0% ale wciąż zabiera bardzo dużo pamięci RAM (1,5 gb). I teraz czy ktoś może mi wyjaśnić co się dzieje i jaka może być tego przyczyna ? Sad
Przypuszczam, że powód to przekroczenie jakiegoś pułapu zabieranego RAMU albo coś podobnego. Stawiam, że renderu nie da się odzyskać/ wznowić?
Jak mogę uniknąć tego w przyszłosci?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
A po huk 250 dpi?
Tak dużego obrazka nie ogląda się "licząc pixeli" tylko z pewnej odległości żeby ogarnąć obraz całośći.
150 dpi to max. - strata jakości żadna, a plik wielokrotnie mniejszy i łatwiejszy do wyrenderowania przez komputer.

Przypominam, że wraz ze wzrostem rozdzielczości plik i gęstości upakowania pikseli (magiczne dpi) plik rośnie w postępie geometrycznym.

PS. Zobacz jak wyglądają z bliska bilboardy reklamowe.
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
<!-- e --><a href="mailto:delta@arch.pl">delta@arch.pl</a><!-- e -->

 MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2
Odpowiedz
Jak długo czekasz/czekałeś?
Cinerender nie wisi...1,5 GB to wcale nie jest dużo...ale zależy ile masz pamięci.

Swoją drogą trza było zobaczyć najpierw jak wyjdzie 150 dpi...bo w przeważającej większości motywów powinno styknąć na obrazku 70x70 cm
To co liczysz to jest 50 Magapixeli...więc....

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Render zawiesił się tak po 5h. Mam 16 gb ramu więc probelmu nie było tylko bardziej chodzi mi o to, że nie wiem czy ubić ten proces czy może da się jeszcze jakoś odzyskać dane...
Hmmm może faktycznie spróbuje 150 dpi.
Odpowiedz
Trzeba by zlokalizować pliki tymczasowe cinerendera...jeśli nie ma ruchu na plikach od tych 5h to znaczy że wisi...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Hej Koala,
Wielkie dzięki za odpowiedź. Faktycznie render tam był! Smile (w polikach tmp) Wcześniej wykonywałem jakieś zrzuty procesów w menedżerze i nie wiem czy to coś pomogło. Niemniej render tam jest i jest cały Smile ! Dzięki za to. 10 h renderu uratowane! Smile +

Hej to od razu mam pytanie odnośnie kadrowania:
Otóż chce zrobić kadr w perspektywie dwuzbiegowej tak żeby zachować piony (wiadomo o co chodzi). No zasadniczo w tym kadrze potrzebuje tylko wyrenderować bryłe domu która stanowi jakieś... 20% całego obrazka. I teraz pytanie czy da się jakoś wyrenderować tylko część kadru w której jest ten dom? No wiem że mogę przybliżyć, ale wtedy wszystkie muszę podwyższyć obserwatora, czyli zmieniam zbiegi perspektywy i już nie mam efektu który chce osiągnąć... Np. na załączonym obrazku. potrzebuję de facto tylko ten kawałek zaznaczony w kwadracie, ale jeśli nie wezmę takiego ujęcia jakie mam to nie zachowam albo zbiegów albo pionów perspektywy dwuzbiegowej.
Nie wiem czy problem jest podstawowy czy nie, ale jest na niego jakiś sposób? (próbowałem coś z punktem skupienia itd. ale nic mi nie wyszło.)

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
jeśli renderujesz w AC tzn cinkiem to po prostu przerywasz w momencie kiedy wyrenderuje Tobie to co chcesz - stop, zapisz i tyle. Cinek renderuje jak większośc od środka. Potem sobie wytniesz ten niewyrenderowany margines. Tylko ustaw sobie te bryłę w środeczku (więcej nieba)
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Odpowiedz
MichałO napisał(a):czy da się jakoś wyrenderować tylko część kadru

w oknie 3d trzeba zaznaczyć to co nas interesuje 'obszarem zaznaczenia' i wtedy można wyrenderować ten fragment.

inna możliwość: robię krzywy render i prostuję piony w programie graficznym.

następna możliwość: zakup archicada 20, tam już jest perspektywa dwuzbiegowa.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości