Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czarne okna
Dzień dobry

Poszukuję rozwiązania na efekt czarnych okien w renderingach. Już przejrzałam z 10 filmików i obejrzałam cały internet w poszukiwaniu odpowiedzi.
Jeśli pierwsze okno jeszcze jakoś wychodzi z odbiciem, to następne szklane przegrody są zawsze czarne

Próbowałam - zmieniać w szczegółowych ustawieniach z maksymalbych do minimalnych "Ray threshold" "Ray depth" "reflection depth" - nie pomaga
Próbowałam wymieniać szklane przegrody na "glass - simple" - wygląda brzydko

Dziękuję za odpowiedź

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Rzuć okiem tu http://helpcenter.graphisoft.com/troubl ... ite-fails/ podrozdzialik "CineRender and glass surfaces".
Pokaż może jakie masz ustawienia i może jakiś większy zrzut - niewiele widać.
p.s. Myślałem, że tylko Chuck Norris przeczytał cały internet 8)
Odpowiedz
Rafał napisał(a):Rzuć okiem tu http://helpcenter.graphisoft.com/troubl ... ite-fails/ podrozdzialik "CineRender and glass surfaces".
Pokaż może jakie masz ustawienia i może jakiś większy zrzut - niewiele widać.
p.s. Myślałem, że tylko Chuck Norris przeczytał cały internet 8)

Właśnie tu się mówi o tym, co opisywałam "Ray threshold" "Ray depth" "reflection depth"
Próbowałam każde z tych ustawień =( Nie działa

Renderowałam przy zacznikach 15-15-10

Odpowiedz
...i dlatego na Twoim renderingu nie ma efektu czarnego szkła, przynajmniej ja tego nie widzę. Można się zastanawiać nad jego przezroczystością.
Odpowiedz
Za przegrodą strukturalną nic nie widać na obrazku. Druga przegroda jest czarna
Pokazuję inne ujęcie żeby było wiadomo.

Odpowiedz
Ma rację - chodzi o kwestię podwójnej płaszczyzny w szybach w tym wypadku - przede wszystkim olej szkło czyste szybkie ani ono ładne ani takie szybkie - zrób sobie własne szkło od podstaw z jakimś tutorialem z cinemy - chętnie bym ci odpowiedział konkretnie ale jestem na urlopie i nie mam tutaj swoich wzorców, a robiłem to raz w życiu Smile btw. od tego czasu działam tylko na własnym szkle.

Jeszcze edit - zajrzyj i przeczytaj dokładnie o opcjach materiałów w podręczniku archicada - ale wersja anglojęzyczna - jeśli pracowałaś w innych rendererach to zaraz sie połapiesz i będzie prościej

no tak zapomniałem napisać - chodzi mi o ten podręcznik z helpa
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości