Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy da się uzyskać poprawny rysunki architektoniczne?
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad zakupem do biura Archicada lub podobnego programu przyspieszającego pracę.

Oglądałem w tym celu projekty kolegów projektantów wykonane w ArchiCADzie i widzę, że nie są one zrobione zbyt dobrze pod względem samej dokumentacji architektonicznej. Rysunki są ogólnikowe, brak szczegółów, okna opisane dziwacznie, nie widać takich elementów jak wieńce, wełna mineralna w dachu i inne szczegóły, brak prawidłowych oznaczeń, kot i wielu koniecznych na rysunkach elementów.

Zastanawiam się w związku z tym czy w Archicadzie w ogóle da się zrobić poprawne rysunki architektoniczne, zgodne z zasadami stosowanymi w Polsce.
Czy jest gdzieś dostępny taki przykładowy poprawny projekt prostego budynku wykonany w Archicadzie?

Piotr B.
Odpowiedz
http://v3.digitalvis.com/working_drawings_gallery.php
Odpowiedz
To tylko pdfy z zagranicznymi projektami.
Nie do końca wiadomo jak to było rysowane.
Mnie chodzi o to abym widział, że da się to zrobić w archicadzie tym, który zakupię za spore pieniądze. Konkretny projekt chociażby najzwyklejszego garażu, który można otworzyć w programie, dokładnie sprawdzić, pobawić się, zmodyfikować, sprawdzić jak to było zrobione, w końcu wydrukować na własnym sprzęcie w formie takiej jaka jest w Polsce wymagana.

Może ktoś z forumowiczów udostępni jeden ze swoich projektów jeśli dystrybutor archicada nie może tego zorganizować?

Piotr
Odpowiedz
PiotrB napisał(a):Oglądałem w tym celu projekty kolegów projektantów wykonane w ArchiCADzie i widzę, że nie są one zrobione zbyt dobrze pod względem samej dokumentacji architektonicznej.

No cóż kolego, wniosek nasuwa sie dość jednoznaczny: albo znajomi projektanci są kiepskimi architektami, albo co bardziej prawdopodobne, po prostu kiepsko znają ArchiCada...
 MacPro 2x Xeon Quad Core 2,8 GHz, 6GB RAM, 320GB, ATI 2600 XT, Leopard
Archicad 12
Odpowiedz
myślę że dokumentacji zrobić się nie da np. w "notatniku"... a jak komuś się CHCE to i z "painta" wypuści rysunek... swoją drogą dziwny to post...
pozdr.
Odpowiedz
Wiesz, ja muszę podjąć decyzję o wydaniu (lub nie) na archicada sporej sumy, więc na takim "albo albo" nie mogę się opierać.
Być może masz rację, że moi koledzy nie potrafią opanować podstawowych funkcji programu, ale potrzebowałbym dowodów rzeczowych na to, że np. ty potrafisz i inni koledzy potrafią i że potrafią przy użyciu tego softu na który ja wydam pieniądze.
Ty kupowałeś Archicada w ciemno?
Odpowiedz
Dla niedowiarków polecam stronę pracowni Szaroszyk & Rycerski http://www.szaroszyk.com.pl/index.php?m=4000
2007 • II nagroda w międzynarodowym konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.
 MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
Win 10
ARCHICAD 21 , Archicad SE, Artlantis Studio 6.5
Odpowiedz
proponuję ściagnac sobie wersję EDU (jest za darmo) i przetestowac. wszystkie elementy o których piszesz można umiescic na rysunkach i ...jest to łatwe. według mnie Archicad to "CAD z ludzką twarzą" - jest łatwy w obsłudze, usprawnia rysowanie ale oczywiscie od użytkowika zależy poprawnośc i szczególowośc rysunków.
Odpowiedz
Dzięki za pomoc. Wersję edukacyjną mam i testuję.
Wydaje mi się podejrzane, że dystrybutor nie udostępnia przykładowego prostego projektu. To byłoby przekonujące.

A tak mogę tylko przypuszczać, że np. jeśli chodzi o przekrój nie da się wygenerować nic lepszego niż np. to co w tym pliku:
http://biurobud.k.win.pl/temp2/przekroj.dwg

Da się? jak widać przekrój przez dach, strop jest bez żadnych szczegółów,
brak ław fundamentowych, ściany włażą w strop itd. ogólnie tragedia.

Piotr
Odpowiedz
da sie oczywiscie. jesli chcesz miec uszczegolowiony dach to musisz go narysowac za pomoca odpowiedniej struktury warstwowej, wymodelowac wiezbe itd , ławy musisz naryswac sam takie jak potrzebujesz. od ciebie zalezy czy chcesz to wszystko modelowac w 3D a potem automatycznie generowac czy traktowac taki jak ten rysunek jako wstęp do uszczegółowienia go już w 2D. te granice musisz wyczuc sam co ci sie opłaca czasowo. mysle ze nie ma co narzekac na to co jest w przykladzie. nie wiem czy programy konkurencji rysują "same " wiecej. AC nie jest czyms do czego wystarczy powiedziec "zrób projekt domu" a on go sam narysuje. jesli znasz taki soft to bardzo proszę o namiary Smile
Odpowiedz
oczywiscie nie chce cie do niczego przekonywac. jesli szukasz korzystnego dla siebie wspolczynnika cena programu/ naklad pracy, do polecam jedna z dystrybucji intellicada ( najlepiej calkowicie darmową ). w moim wypadku uważam ze taka automatyzcaja jaka jest w AC przyspiesza pracę na tyle ze oplacilo mi sie wydac niego pieniądze.
Odpowiedz
piotr antosz napisał(a):uszczegolowiony dach to musisz go narysowac za pomoca odpowiedniej struktury warstwowej, wymodelowac wiezbe itd

pokaże mi wtedy murłaty, płatwie, rzeczywisty przebieg krokwi, jętek, docieplenie z wełny mineralnej itp. na przekroju? da się to uzyskać?

piotr antosz napisał(a):od ciebie zalezy czy chcesz to wszystko modelowac w 3D a potem automatycznie generowac czy traktowac taki jak ten rysunek jako wstęp do uszczegółowienia go już w 2D.

no właśnie jeśli wynik pracy w archicadzie miałby wyglądać tak jak ten przekrój to nie warto. bo potem w 2D więcej z takim ogólnikowym rysunkiem problemów niż pożytku. i konieczność powtarzania tej pracy po każdej zmianie modelu.

gdy rysunki są w skali 1:50 to nie można się obejść bez pokazania na nich pewnych podstawowych szczegółów, bez nich rysunek wygląda fatalnie i zwyczajnie jest nie do przyjęcia jako rysunek do projektu architektoniczno-budowlanego.

piotr antosz napisał(a):AC nie jest czyms do czego wystarczy powiedziec "zrób projekt domu" a on go sam narysuje. jesli znasz taki soft to bardzo proszę o namiary Smile

nie znam niestety.:/
liczyłem na to, że archicad jest czymś więcej niż programem do modelowania koncepcji. nadal liczę na to, że pewne rzeczy da się jednak w nim wykonac.
Bo inaczej trzeba będzie pozostać przy BricsCADzie.
Odpowiedz
"czy w ArchiCAD'zie da się da się zrobić poprawne rysunki architektoniczne, zgodne z zasadami stosowanymi w Polsce"?

da się...
http://www.box.net/shared/1cy9hnbuma

Inną kwestią jest "jak to się robi" - to może być temat na cały podręcznik.

Osobiście nie tstaram się uzyskać wszystkiego "z automatu", tak więc np. przekroje częściowo generuję z modelu a uzupełniam detalami w sposób "klasyczny". Wszystko oczywiście zależy od skali przedmotu projektu, ram czasowych i oczekiwań klienta - niektórych rzeczy nie opłaca się po prostu "dłubać" jako wirtualny budynek...
Kwestia gudtu i osobistych preferencji.

P.S. vel EDIT
Ad. "no właśnie jeśli wynik pracy w archicadzie miałby wyglądać tak jak ten przekrój to nie warto. bo potem w 2D więcej z takim ogólnikowym rysunkiem problemów niż pożytku. i konieczność powtarzania tej pracy po każdej zmianie modelu"

Nie za bardzo rozumiem. Z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli robi się dokumentację budowlaną, to już raczej nic się w modelu drastycznie nie zmienia. Po to jest etap koncepcyjny, żeby ustalić jak co ma wyglądać, a potem wykonuje się dokumentację budowlaną (w przypadku ArchiCAD'a i mojego własnego warsztatu - uszczegóławia i przyozdabia niezbędnymi informacjami model koncepcyjny). A w rysunku koncepcyjnym nie rysuje się szczegółów, bo nikt mi za to nie zapłaci - pozostają w domyśle Smile
Odpowiedz
Cytat:Ty kupowałeś Archicada w ciemno?

Swoją pierwszą wersję 4.55 kupiliśmy właśnie prawie w ciemno.
... i kasa zwróciła się po wykonaniu pierwszego projektu. :-)
Czy sądzisz, że przez te kilkanaście lat z ArchiCAD-em brakowało mi podstawowych funkcji potrzebnych do wykonania porządnej budowlanki?
Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:
I że kilka tysięcy użytkowników komercyjnych licencji ma z tym kłopoty?!
To nie np. Arcon - zapewniam jako wieloletni zadowolony użytkownik.
Odpowiedz
Co by nie mówić o metodach tworzenia dokumentacji projektowej, najistotniejsza - moim skromnym zdaniem - jest faza koncepcyjna. BricsCAD nie da Ci kontroli nad całością przestrzeni, a jedynie nad tymi przekrojami obiektu (pionowymi i poziomymi), jakie zechcesz narysować. Pomijam wzajemne powiązanie treści rysunków (zmiana na jednym pociąga zmiany na wszystkich) bo to dla mnie oczywistość i podstawowa funkcja oferowana przez ArchiCAD'a.

Od momentu wprowadzenia do mojego warsztatu "budynku wirtualnego" jako elementu tworzenia obiektu budowlanego na wszystkich etapach prac projektowych, poziom współuczestnictwa, zadowolenia i wzajemnego zrozumienia pomiędzy mną a klientem wzrósł drastycznie (za wskaźnik uznaję tu ilość konsultacji niezbędnych do zatwierdzenia koncepcji przez zleceniodawcę).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości