Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dane do opisu technicznego
Cześć!
Pracuje ostatnio nad szablonem do opisu technicznego i wymarzyło mi się aby mieć możliwość automatycznego wstawiania i aktualizacji kluczowych danych. Coś jak "info o projekcie" w Archicad. Szukałem łączenia z arkuszem kalkulacyjnym itp, ale nie udało mi się nic znaleźć. Korespondencja seryjna nie daje rady.
Czy ktoś z Was używa takich rozwiązań? Na dobrą sprawę rodzaj edytora tekstu jest dowolny. Jak ma się sprawdzić to się kupi.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz
Ja to wrzucam jako odpowiednik autotekstów w Libre Office.
menu plik>właściwości. Nie jest to automat pełny w połączeniu z AC...ale wpisuję to raz (chyba że ktoś mi ten plik zmasakruje w trakcie)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Ale przy autotekstach chyba nie ma automatycznej korekty elementów wstawionych.
Najwięcej potknięć jest jak trzeba zmienić nr działki lub inny detal w gotowym opisie. Prawie zawsze szybko i prawie zawsze coś zostanie.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz
Dlatego mam templejt opisu gdzie są wstawione "dziwne" wartości...tak że nie sposób nie zauważyć...

(kurde..do czego to doszło...w opisie oczywiście jest przepisana "75" prawie w całości i "rozporządzenie w sprawie formy..." też prawie w całości... żeby sobie potem ten ktoś za biurkiem mógł łatwo punkty odhaczać)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Znalazłem pewne rozwiązanie. Wykorzystałem narzędzie "cross-reference" (odsyłacz) dostępne chyba w każdym pakiecie biurowym.
Na pierwszej stronie opisu, której nadałem nr 0 wypisałem wszystkie newralgiczne dane t.j. inwestor, data opracowania itp. Następnie utworzyłem z nich odsyłacze, które mogę wstawiać w dowolnych miejscach tekstu. Gdy coś w nich zmieniam, uaktualniają się na bierząco (openoffice) lub po odświeżeniu (MsWord).

Powinno się sprawdzić.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości