Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firefox na Leopardzie
Ponieważ ostatnio conajmniej trzykrotnie na naszym forum przywoływałeś kłopoty z Firefoksem na Leopardzie m.in. jako przestroga
Pietrek napisał(a):... ale nie jestem sam z tym problemem Confusedhock: - już działam na forum FX, lecz większość to użytkownicy windy ale przynajmniej dowiedziałem się jak zdiagnozować problem zanim zacznę aferę :wink:
[url]http://www.myapple.pl/mac-os-10-6-snow-leopard/131250-stracone-ustawienia-firefoxa.html">http://www.myapple.pl/mac-os-10-6-snow-leopard/131250-stracone-ustawienia-firefoxa.html[/url]
Cytat:Ostatnio mam np. problemy z Firefoxem i jak się okazało nie jestem sam a koledzy z FX postanowili przyglądnąć się wersji 3.6.
Cytat:To już naprawdę przestaje być śmieszne - praktycznie codziennie mam jakąś awarię programu na tym maćku, jak nie FX to teraz te klucze USB.

postanowiłem w piątek przeczytać twoje posty na myapple i wpaść na forum Firefoksa żeby znaleźć ewentualnie dla Ciebie jakąś odpowiedź.

Żeby było konstruktywnie (pomimo wybranego działu) postaram się jak najtreściwiej i z wnioskami.

Zauważyłem, że sugerujesz, że jest więcej osób mających podobny problem (sam używam to się przestraszyłem :-) )- na myapple w twoim wątku znalazłem tylko jednego (wojtkow).
Pozostałych trzech doradzało ci użycie TimeMachine, rozszerzenia FEBE do backupu Firefoksa oraz zmianę pisowni z FF na poprawną FX.
Tłumu na szczęście nie było.

Rzuciło mi się za to co najmniej kilka ważnych rzeczy w twoim problemie:

1. Szokującą informacją dla mnie jest, że nie używasz TimeMachine robiącego godzinowe backupy.
Przykładowo — mój MacBook Pro z dyskiem 500 MB (prawie zapełniony) backupuję na dysku zewnętrznym 1.5 TB.
Backupy zajmują mniej niż 1 TB a najstarszą kopię wszystkich swoich plików mam z 3 października 2009 roku! (pół roku)

Dodam tylko dla podkreślenia, że backupy przechowują wszystkie wersje tygodniowe plików systemowych oraz użytkownika (niestety poza partycją bootcampa).
Z automatu. Bez ustawiania. Po prostu trzeba tylko podpiąć dysk.

2. Ilość twoich rozszerzeń, które nazywasz wtyczkami i wtyczek które nazywasz pluginami jest trochę zaskoczeniem (prawie 30!).
Tyle różnych dodatków, niektóre dublujące funkcjonalność — nie dziwiłbym się wywrotkom.
Sprawdziłem u siebie - 2 szt u wspólnego znajomego 5.

3. Żaden z nas zresztą nie był tak szalony żeby zainstalować sobie ArchiBar Toolbar! Dlaczego nie używać strony http://www.archive3d.net/ bez toolbara?
Przetłumacz sobie może opis tego rozszerzenia - „More than just a toolbar” Przetłumacz sobie dosłownie :-)
Żeby nie było, że mam uprzedzenia do (wszystkich) rosjan - wyjęty cytat z architalku na ten temat:

Cytat:Posted: Sat Feb 06, 2010 12:53 am Post subject: Re: Does anyone have a horse in 3D?
Be Aware, ArchiBase Toolbar required for "free" downloads:
Toolbars have a great deal of authority to modify your system settings, track your computer usage, update and install software, with or without you being notified.
Unless you have "Faith", real unshakable faith in the company that provides the toolbar, do not download it!! Read up on the security problems with Google's toolbar.
Even big, reputable companies get into trouble due only in part to the knowledge asset your toolbar represents.
If you have never really thought about toolbars before this, then absolutely do not download one.

Snap
PS. Many spy ware programs (Eg. Adaware) routinely remove non browser originated toolbars.

Przetłumaczę ci jedno zdanie na wszelki wypadek:
„Nawet jeśli >wierzysz
Nie jestem do końca pewien czy to Ty pisałeś (sugerowałby to i temat i login) czy też nie (maka używasz kilka miesięcy a gościu pisze że jest świeży).
Pomijając show, gdzie Moderator już przy pierwszej odpowiedzi jest poirytowany a ma ich ponad 7000 na koncie :-)
Cytat:(@piter76 - wszystko jest zarówno na wiki, jak i na tej stronie. Wystarczy tylko poszukać:/Tyle trąbimy o profilu, jest w strefie pomocy itp itd…/
Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się,.../Problem jest w tym że w ogóle tego nie czytałeś!///ps - pojawił się dopisek/Gdybyś przeprowadził SD - wiedzielibyśmy co jest przyczyną./
Nie okulary tylko klikać w linki które są w SD./FEBE jest rozszerzeniem, a nie wtyczką.)
to znajdziesz tam z pewnością przydatne linki żeby reaktywować profil Firefoksa i ewentualnie zdiagnozować przyczynę.

Ciekawostka, że @piter76 z forum firefoksa również pisze o tłumie (ja ciągle widzę 1 osobę) z tym problemem na forum apple:
Cytat:Na forum aplle jest wielu użytkowników, którzy opisali podobny problem ale z tego co widzę to tutaj jestem osamotniony.
http://www.myapple.pl/mac-os-10-6-snow- ... efoxa.html
Przeszukałem na wszelki wypadek forum myapple.com w poszukiwaniu innych podobnych wątków, nie znalazłem.
Może przez to, że poświęciłem temu tylko pół godziny?

Reasumując: zacząłbym na Twoim miejscu backupować swój komputer, uważniej wybierać dodatki do programów, nie dublować ich.
Przestrzegałbym też higieny i czyścił śmietnik w kompie z niepotrzebnych rzeczy.
Jeśli problem się powtarza to podobnie jak moderatorzy na forum FX doradzam przeprowadzenie diagnostyki.
Osobiście w kompie mam 3 przeglądarki - używam głównie Safari z różnych względów ale jak mam problem z jakimiś stronami
korzystam wtedy z FX lub Google chrome do sprawdzenia.
Odpowiedz
Rafał napisał(a):Reasumując: zacząłbym na Twoim miejscu backupować swój komputer, uważniej wybierać dodatki do programów, nie dublować ich.
Przestrzegałbym też higieny i czyścił śmietnik w kompie z niepotrzebnych rzeczy.

Przyłączam się do powyższych rad. Mój komp do pracy na AC ma zainstalowanego właściwie tylko AC, Artlantisa i office.
A przede wszystkim - nie ma żadnego podłączenia do neta. I chodzi to wszystko stabilnie od ponad dwóch lat pod XP! Mimo, że rozwiązanie to bywa niewygodne, nie zamierzam tego zmieniać. Żadnych aktualizacji, firewalli - czasem zaktualizuję antywira metodą "na piechotę".

pozdro
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Odpowiedz
a mnie zmroziło i natychmiast wywaliłem ArchiBar Toolbar!
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości