Liczba postów: 1 524
Liczba wątków: 249
Reputacja:
0
Co jest z tym AC 13 PL - dlaczego płytki jeszcze nie docierają do klientów !
Dlaczego nie ma jeszcze wersji z ftp GS'u?
Wszędzie piszą już ceny.... archiklubowicze zostali pominięci !!!
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Liczba postów: 200
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Na stronie GS jest już info o polskiej wersji 13tki, że 26go premiera. Mnie się widzi, że 13tki może nie być jak w niektórych budynkach 13go piętra i będzie od razu 14tka...
ArchiCAD 15
iMac 24" 2.4 GH, MBP 2.2 GH, Mac OS X 10.8.2
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.archikwiat.com">http://www.archikwiat.com</a><!-- m -->
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Panowie jesteście niecierpliwi! Z pewnych źródeł mam informację, że płyty i pudełka dotarły do WSC pod koniec ubiegłego tygodnia i wraz z początkiem listopada zaczną trafiać do klientów. By the way - zachęcam archiclubowiczów do odwiedzenia strony
https://upgrade.graphisoft.com i przeprogramowania swoich kluczy. Pamiętajcie tylko aby nie wyłączać komputera lub nie zmieniać IP w trakcie tego procesu.
Swoją drogą 13 nie wnosi aż tak wielu zmian jakby się mogło wydawać - dla przyzwyczajonych do starych układow poleceń i skrótów nowa robota - dostosowanie interfejsu do swoich potrzeb.
Pozdrawiam
Paweł
Apple MBP
Liczba postów: 572
Liczba wątków: 70
Reputacja:
1
A mnie wydaje się, że jeżeli ktoś korzysta z 12 a nie zamierza korzystać z Teamworka to upgrade do 13 jest bez sensu. Przeskok na pozostałych polach jest tyci-tyci, właściwie to nie przeskok a kroczek. Wydaje mi się, że ta wersja zasługuje na nazwę 12.*
pozdrawiam wszystkich
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Liczba postów: 572
Liczba wątków: 70
Reputacja:
1
Rafał napisał(a):dziki napisał(a):Wydaje mi się, że ta wersja zasługuje na nazwę 12.*
Co wersja to słyszę że to żaden upgrejd :-) - można by wyciągnąć historyczne posty z tego forum i zrobić zestawienie.
p.s.
Mnie ostatnio obracany widok oszczędził co najmniej 2h pracy.
Każdy musi sobie zadać pytanie ile warte jest jego "2h pracy"
Nie napisałem, że 13 jest do d... to pewnie świetny program, lepszy od znakomitej 12, ale MOIM zdaniem upgrade z 12 jest nieopłacalny. Ten kroczek jest za mały w porównaniu z poprzednimi.
pozdro
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Panowie "każdy chce żyć" nawet taki Graphisoft. Nie wnikam co się komu opłaca, a co nie - natomiast każdy z Was musi sobie odpowiedzieć czy stać go lub czy woli wydawać kasę na upgrejdowanie oprogramowania raz na rok lub raz na dwa lata. Jak do tej pory GS podchodził do tego dość liberalnie w przeciwieństwie do takiego autodesku. Pytanie czy się to zmieni, czy też nie w najbliższym czasie. Dla ubogich powstało w naszym kraju rozwiązanie jakim jest Archiclub - gdzie za stosunkowo niewielkie pieniądze (ok. 200 zł miesięcznie) możemy sobie zagwarantować pozyskanie nowych wersji tak jak one wychodzą.
Mamy kapitalizm w biedniejszej formie i upragnioną demokrację, więc każdy może wybrać to co lubi lub to na co go stać.
Pozdrawiam
Paweł
Apple MBP
Liczba postów: 3 775
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
dziki napisał(a):Każdy musi sobie zadać pytanie ile warte jest jego "2h pracy"
Nie napisałem, że 13 jest do d... to pewnie świetny program, lepszy od znakomitej 12, ale MOIM zdaniem upgrade z 12 jest nieopłacalny. Ten kroczek jest za mały w porównaniu z poprzednimi.
pozdro
Wbrew pozorom właśnie te długo oczekiwane "pierdoły" są chyba najwięcej warte w 13kowym upgradzie...
a Teamwork 2.0 - niektórzy uważają, że to nie jest narzędzie dla nich...ale okazuje się że własnie ten nowy Teamwork staje się bardziej używalny w przypadku mniejszych zastosowań (oprócz oczywistych większych)
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Reputacja:
0
Ja jak zwykle oczekiwałem na przyrost mocy ale nic z tego. Dzsiaj przesiadlem sie na 13 INT (na Viście 64) z przeprogramowanym kluczem. Kontynuacja projektu z AC12 i żadnego przełomu jezeli chodzi o przyśpieszenie (64 bit) - trochę to boli. Nie ma nawet znaczenia system i zestaw sprzętowy - sprawdziłem na leosiu i viście. Zostaje liczyć na zmiany, które może z czasem sie przydadzą.
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Liczba postów: 3 038
Liczba wątków: 75
Reputacja:
2
Z tego co ja wiem i rozmawiałem z GS-owcami przyrostu mocy z okazji 64+ bitów nie ma - raczej chodzi o to że nie zadusisz ArchiCAD-a dużymi projektami
i możesz kilka kopii mieć otwartych równocześnie bez konsekwencji :-).
Pewnych operacji (np. dyskowych) nie ma szansy przyspieszyć dlatego przy skomplikowanych projektach nadal zalecane jest dzielenie na moduły.
Ile masz pamięci dołożonych?
Druga sprawa - Snow Leopard jest w pełni 64 bitowy tylko nie ma wersji AC13 64+ na snoła. Kto dał ciała i dlaczego to jest osobna historia i pewnie prawdy się nie dowiemy.
Moja makowa wersja zdecydowanie lepiej radzi sobie od 12-tki w jednym obszarze - pokazywania Podrysu na innych widokach (raczej mam duże bitmapy - czysta masakra
jeszcze w wersji 11). Nie wiem czy to zasługa Snowa (openCL) czy ArchiCADowych zmian w wyświetlaniu 3D.
Jakość okna 3D w porównaniu z 12-tką rzuca się chyba w oczy?
Reputacja:
0
Wiesz, te moduły prędzej czy później trzeba gdzieś połączyć w całość żeby zaprezentować inwestorowi.
Nie zauważyłem różnicy w oknie 3D - musi być jakaś minimalna.
W podrysie też nie zauważyłem znacznego przyśpieszenia.
AC 12 nie zapychała sie pomimo, że był 32 bitowy - do tego wystarczy mieć mac'a i dużo RAM'u (ja mam na leosiu 16 GB) i dwa procki (8 rdzeni).
Reasumując - nie ma różnicy w jakości pracy pomiędzy AC12_32 bit a AC13_64 bit - koniec, kropka (oczywiscie zmiany funkcjonalne są).
"Snow Leopard jest w pełni 64 bitowy tylko nie ma wersji AC13 64+ na snoła. Kto dał ciała i dlaczego to jest osobna historia i pewnie prawdy się nie dowiemy" - Rafał i tym tekstem wbiłeś mi nóż w serce - żegnaj wymiano reszty PC w pracowni na ugryzione jabłuszko. Niestety byt Mac os x w mojej firmie uzależniałem od współpracy GS z Aplle.