Liczba postów: 3 775
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Pietrek napisał(a):Ja jak zwykle oczekiwałem na przyrost mocy ale nic z tego. Dzsiaj przesiadlem sie na 13 INT (na Viście 64) z przeprogramowanym kluczem. Kontynuacja projektu z AC12 i żadnego przełomu jezeli chodzi o przyśpieszenie (64 bit) - trochę to boli. Nie ma nawet znaczenia system i zestaw sprzętowy - sprawdziłem na leosiu i viście. Zostaje liczyć na zmiany, które może z czasem sie przydadzą.
Przyglądnij się generalnie odświeżaniu zestawień i rysunków na arkuszach - bo mnie się wydaje subiektywnie że te same zestawienia i rysunki odświeżaja się szybciej (niezależnie czy 32 czy 64 bity)
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Liczba postów: 1 524
Liczba wątków: 249
Reputacja:
0
Pietrek napisał(a):Nie ma ale będzie! Zaraz łapanie za słówka
Tylko kiedy to sie stanie - przy kolejnej wersji ?
A nóż te 64 bity trzynastki wykorzystałyby na leosiu moc 16 rdzeni (8+8) - szkoda, że odpuścili sobie, może były jakieś przeszkody programowe a czas leciał.
Sprawdze te arkusze bo zestawinia odstawiłem na bok (na razie).
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Reputacja:
0
Pietrek napisał(a):Druga sprawa - Snow Leopard jest w pełni 64 bitowy tylko nie ma wersji AC13 64+ na snoła. Kto dał ciała i dlaczego to jest osobna historia i pewnie prawdy się nie dowiemy.
Faktycznie, jak otwieram projekt na Mac'u robiony na Vista64 otrzymuje informacje że aktualnie przechodzę na 32 bity i coś tam jeszcze...... NO SZLAK MNIE TRAFI !!!!
Żebym wiedział to w życiu nie upgreitowałbym na 13 tylko cierpliwie przeczekał. To dzięki dwóm prockom i sporej pamięci na Mac'u jakość pracy nie spadła w porównaniu z Vistą 64.
Niech ktoś zapyta w GS czy możliwy jest przeskok AC13 hotfixem na 64 bity dla Leosia - wiem, że biadole ale to nie zdrowy układ. Wszystko na rynku przyśpiesza w stronę wielordzeniowości (choćby artlantis) a AC dalej kuleje pomiędzy platformami. Jak otwieram ARTL na Leosiu to przyśpieszył co najmniej (w moim odczuciu) 50% w porównaniu z Vistą 64. Czy GS zabrnął w jakiś niezdrowy kod programowy z którym walczy jak Bil ze swoją platformą?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Liczba postów: 696
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Mysle ze nie ma co sie oszukiwać, uzytkownicy maków stanowią tylko jakis tam procent klientów wiec wiadomo ze priorytetem są wersje na windows. Byc moze w pewnym momencie w ogóle przestaną powstawac wersje na Maci, tak jak juz przestaly powstawac na PPC.
AC 18 (7007), Windows 10
Reputacja:
0
Pietrek napisał(a):Faktycznie, jak otwieram projekt na Mac'u robiony na Vista64 otrzymuje informacje że aktualnie przechodzę na 32 bity i coś tam jeszcze...... NO SZLAK MNIE TRAFI !!!!
Żebym wiedział to w życiu nie upgreitowałbym na 13 tylko cierpliwie przeczekał. To dzięki dwóm prockom i sporej pamięci na Mac'u jakość pracy nie spadła w porównaniu z Vistą 64.
Przecież wiedziałeś że wersja 64 bitowa jest tylko na blaszaki. Możesz oczywiście zainstalować na blaszaku wersję 32 bitową dla kompatybilności.
To ostrzeżenie jest dlatego że na 64 bitach można większe pliki utworzyć i jakby taki otwierać na 32 no to mógłby być problem.
Na Maki wersji 64 bitowej jeszcze jakiś czas nie będzie - ze wzgledu na pewne decyzje podjęte jakiś rok temu w Applu - wtedy najbardziej było słychać Adoba który na to narzekał - i do tej pory o ile mi wiadomo nie zrobił 64 bitowej makowej wersji swoich produktów - z resztą na wiele rzeczy systemowych na 64 bitach trzeba było czekac do Snowa.
Cytat:Niech ktoś zapyta w GS czy możliwy jest przeskok AC13 hotfixem na 64 bity dla Leosia - wiem, że biadole ale to nie zdrowy układ. Wszystko na rynku przyśpiesza w stronę wielordzeniowości (choćby artlantis) a AC dalej kuleje pomiędzy platformami. Jak otwieram ARTL na Leosiu to przyśpieszył co najmniej (w moim odczuciu) 50% w porównaniu z Vistą 64. Czy GS zabrnął w jakiś niezdrowy kod programowy z którym walczy jak Bil ze swoją platformą?
Tu akurat powiem co innego - otóż Artlantis jest optymalizowany na Maki i w zasadzie portowany na PCty - dlatego jest szybszy na Makach - gdyby się Abvent bardziej postarał to pewnie róznice między platformami byłyby pomijalne (również w stabilności nad którą boleję jesli chodzi o wersję PCtową.
Tak, że na jakies przyspieszenie AC na zasadzie takiej jak Artlantis nie licz na Makach - bo o ile mi wiadomo to AC jest optymalizowany równolegle na obie platformy - i różnice wydajnościowe powinny być pomijalne.
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Reputacja:
0
Myślę, że 64 bity to nie tylko większe pliki ale krok w efektywne wykorzystanie wielordzeniowości (przynajmniej ja tak to rozumiem). Przykładem jest artl który przeszedł na 64 bity i tym samym wykorzystał na moim macu układ wieloprocesorowy (dlatego taki wzrost wydajności).
Faktycznie mam obawy co dalszego bytu Aplle na naszych stołach, w moim przypadku buł uzależniony w 90% od współpracy z archicadem. Ogromna szkoda bo Mac to świetny system i maszyna - odkąd Go ma to nie było żadnej poważnej zwiechy i usterki. Jak na razie pozostanie sobie maszyną osamotnioną w domowym gabineciku (będę na niej zapodawał wizki).
A czy VBE wskoczyło efektywnie na 64 bity pod Mac'a?
Reputacja:
0
jojjoj napisał(a):Przecież wiedziałeś że wersja 64 bitowa jest tylko na blaszaki.
Koala, kompletnie nie wiedziałem o tym. W trakcie reklamy 13 - tki mieliśmy ogrom roboty i bez większego zastanowienia zrobiłem upgrade (no całe szczęście że tylko dwa stanowiska) z resztą się powstrzymam. Pewnie z umowy nie ma szansy na wycofanie - jakoś to przełknę i wykorzystam moc 64 bit na windach które trzeba będzie wzmocnić.
Na pracy zespołowej 2.0 kompletnie mi nie zależy bo mamy inne opracowane metody a branżyści to średniowiecze więc nawet BIM mam daleko w d....... . Zależało nam na mocy i wielu innych listach życzeń, które zostały w 80% pominięte - ale to zrozumiałe dla mnie (rynek jest rynek).
Jzezu, ale biadolę na tą 13 - tkę i aplle chyba przestaniecie mnie lubić - już sie zamykam :?
Reputacja:
0
Pietrek napisał(a):Myślę, że 64 bity to nie tylko większe pliki ale krok w efektywne wykorzystanie wielordzeniowości (przynajmniej ja tak to rozumiem). Przykładem jest artl który przeszedł na 64 bity i tym samym wykorzystał na moim macu układ wieloprocesorowy (dlatego taki wzrost wydajności).
Jesteś pewien co do 64bitowości Artlantisa? bo ja już taki pewien nie jestem...fakt optymalizuja od jakiegoś czasu wielowatkowość - i dlatego na wilojajecznych procach jest szybciej...
(Jestem pewien co do 32 bitowości Artlantisa na blaszakach - niestety)
Pozdr,
Koala
Reputacja:
0
Czy ktoś spisał gdzieś wszystkie zmiany w ac13 (tak do kupki w całość)?
Reputacja:
0
W helpie masz w podręczniku
Pozdr,
Koala
PS.ale nie wszystkie są opisane
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Pietrek Ty na apple tak nie biadaol, bo wielkiej różnicy pomiędzy win 64 a programami 32 but na Snow Leopard nie ma. Potestuj a potem "biadol". Z drugiej strony weź pod uwagę stabilność systemu i jak często program Ci się zwiesza podczas pracy w windzie i os X. Ja zostaję mimo wszystko przy makówce.
Pozdrawiam
Paweł
Apple MBP
Reputacja:
0
Pablo, testuje codziennie. W firmie jade na Vista 64 a (do 17:00), w domku na makówce (do 24:00). W tym przypadku chyba jestem dobrym testerem - nie zaprzeczysz. Masz racje, muszę zakończyć biadolenie bo robota mi ucieka. Chłopaki, nie obraźcie się ale czasem mam wrażenie że przemawia za Was jakaś sekta "ugryziona antonówka". Chwalę sobie jabłko jak cholera - stabilność, prostota, intuicyjność i moc. Naszą maszyną zarobkową (frezarką) jest archicad i muszę dbać o zapewnienie dla niego MOC'y a tu nie widzę różnicy w zastosowaniu systemu Vista64 a Leo32. Nie umiem przekalkulować cenowo czy warto przechodzić na system aplle tylko dla zapewnienia stabilności i bezpieczeństwa? Mamy też w pracoiwni WIN7, który postawił do życia nawet starą maszynę i nie śmiał sie sypnąć ani razu do tej pory włączając w to AC - a pracuje prawie 24 na dobe.
Stoję przed faktem przesiadki i dlatego tak biadole bo archicad nie chce mi w tym pomóc - jestem 50/50 dla obu platform. Jeszcze dochodzą jakieś sygnały, że apple z GS robią sobie a ku ku. Jak WSC ma przy takim postępowaniu opychać antonówki to nie mogę zrozumieć - jak tak dalej pójdzie to klientami bedą wszysy za wyjatkiem archicadowców - no może sie myle - dość biadolenia - do roboty !