Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdzie jest 13 PL
OT
Pietrek napisał(a):...ale czasem mam wrażenie, że przemawia za Was jakaś sekta "ugryziona antonówka".!
Wrażenie. Zajeżdżony argument - pełno go na różnych forach gdzie wypisuje się głupoty o Apple. Kiedyś w podobny sposób
próbował mnie nawet obrazić/sprowokować Koala :-)
Do sekty to należał nasz dzisiejszy gość w WSC któremu nie działa AC12 EDU na VIsta Home Premium.
Dla niego synonimem komputera to acer z windowsem, antywirus jego zdaniem nie może nic mieszać bo to porządny
program - nazwy nie pamiętał ale kosztował aż 200 PLN. Słyszał jeszcze o takim innym systemie ale nazwy nie pamiętał (nie chodziło o macosa :-) )
Rozwiązaniem jest zrobienie partycji i zainstalowanie innego windowsa albo kupienie upgrejdu do innego windowsa albo kupienie innego komputera ... z innym windowsem.
Czy to nie objawy człowieka schwytanego przez sekciarzy? W dodatku nieświadomego tego faktu.
Odpowiedz
Faktycznie, dla nieobytych WIN jest zabójczy - pamiętam takie czasy, latałem z blaszakiem po serwisach i znajomych IT. Obecnie temat mam rozgryziony i nic nie zakłóca mojego spokoju. Pod platformą Bila trzeba sobie umieć zadbać o jakość i bezpieczeństwo pracy - kto to umie to jest "gość". Nie zapomnę nigdy słów Coopera "Mac os x to system dla bałaganiarzy" :wink: - naprawdę trafił w sedno sprawy (oczywiście nie miał nic złego na myśli). Mam sporo koleżanek dla których ten system aplle byłby zbawienny. Tu da się działać bez partycji Confusedhock: . Time Machine ukoiła moje lęki.
Reasumując: praca na mac'u jest przyjemna, jak na razie nie doświadczyłem żadnej zwiechy, opóźnienia, poważnej wysypki oprogramowania itp ale proszę niech archicad w kolejnych wersjach zacznie wykorzystywać jego MOC.

Pytanie z innej beczki:
Czy w AC13 zmieniły się jakieś warunki licencji? Czy jest coś jeszcze korzystniej np. możliwość otrzymania duplikatu klucza żeby nie latać z oryginałem z firmy do domu? Obiło mi się o uszy (kiedyś), że wejdzie możliwość wypożyczenia klucza innej pracowni albo osobie fizycznej na określony czas współpracy np. przy realizacji jakiegoś wspólnego projektu, zlecenia ?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
Cytat:Czy w AC13 zmieniły się jakieś warunki licencji? Czy jest coś jeszcze korzystniej np. możliwość otrzymania duplikatu klucza żeby nie latać z oryginałem z firmy do domu? Obiło mi się o uszy (kiedyś), że wejdzie możliwość wypożyczenia klucza innej pracowni albo osobie fizycznej na określony czas współpracy np. przy realizacji jakiegoś wspólnego projektu, zlecenia ?
Jest taka możliwość. Powoli będziemy to wprowadzać. Plusy - w dowolnym momecncie można z klucza sieciowego wydzielić jedną licencję i przenieść na inny klucz zabezpieczający.
Minus - klucze trzeba kupić i muszą być wszystkie jednego typu w pracowni (wibu trzeba oddać). Więcej wkrótce - sami nie znamy wszystkich szczegółów.
Odpowiedz
Byłby ktoś tak miły i udostępnił instalkę Archi 13 pl? Bo na razie nie ma jej skąd pobrać prawda? BTW jest już polski podręcznik gdzieś?
Z góry dziękiSmile
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
mirimo napisał(a):Byłby ktoś tak miły i udostępnił instalkę Archi 13 pl? Bo na razie nie ma jej skąd pobrać prawda? BTW jest już polski podręcznik gdzieś?
Z góry dziękiSmile

instalkę możesz juz legalnie pobrac ze strony Graphisoftu: https://myarchicad.com/
wersja edu z rocznym kluczem

oprócz pewnie Graphisofskiego manuala dostępnego w pomocy programu jest już podręcznik do AC13 na mojej stronie /link poniżej/
Szkolenia i książki z programów ArchiCAD, Artlantis na terenie Polski i Europy
www.beatamy.pl
Odpowiedz
dziękiSmile
Odpowiedz
Dostałem wczoraj "klubowy" upgrade AC13 i... jestem zawiedziony. W pudełku nie znalazłem podręcznika użytkownika. Wiem, że takowy jest w PDF. Jednak przyzwyczajony jestem do wersji papierowej, która zawsze była w upgrade'ach.
Czy ktoś z Was wie czy pozaklubowy upgrade zawiera ten podręcznik?
Odpowiedz
Nie ma wersji upgrade i "pełnej" opakowania AC13, są TAKIE SAME czy kupujesz nową licencję czy kupujesz uaktualnienie.
Co do książki to Graphisoft rzucił się pewnie w nurt modnej ostatnio "ekologiczności" i nic na to nie poradzimy.
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
<!-- e --><a href="mailto:delta@arch.pl">delta@arch.pl</a><!-- e -->

 MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2
Odpowiedz
Jest OK. Wlasciwie istotne są zmiany. A jesli chodzi o podręcznik to wolę ten cyfrowy- latwiej w nim szukać.
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
IMO 13 to głównie nowy teamwork, oraz 64bity na windzie. Czyli głownie zmiany pod maską.. Wszystko inne to dodatki. Więc jeśli ktoś nie pracuje nad projektami w kilka osób to ma ciężką decyzję do podjęciaWink
Inna sprawa, że moim zdaniem nowy teamwork jest nie do przecenieniaBig Grin
Odpowiedz
My jesteśmy tak zrażeni starym TeamWork'iem, że podchodzimy do nowego jak do ognia (czyżbym wydał kase na darmo) :?
Pocieszyła mnie bardzo zmiana z wypełnieniami rastrowymi - teraz elementom 3D (stropy, dachy, teren) można w rzucie zapodać wypełnienia rastrowe (tego mi brakowało).
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
mądrzejsi ode mnie używają teamworka, z powodzeniem, do tworzenia równolegle kilku wersji tego samego projektu, po zaakceptowaniu zmian mozna je wprowadzic - ta idea pracy mi sie podoba chociaz sam jaj nigdy nie zastosowałem bo męczyło mnie wędrowanie po hierachii użytkowników.
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
Witam, mam pytanie dotyczące wersji 13, jakoś mi nie chodzi najlepiej, np. po załozeniu stref w ramkach określiłam nazwę strefy, nr oraz powierzchnię. Po otwarciu projektu następnym razem okazało się, że w ramkach dubluje się powierzchnia! I co najgorsze nijak nie można było tego zmodyfikować, muszę wykasowac strefy i zakładac ponownie, a pomieszczeń mam ponad 200, więc roboty mnóstwo, szlag mnie trafa. Poza tym parę razy zamknęło mi program i pojawił sie komunikat o raporcie błędów, który moge wysłać do Graphisoftu, mogę, ale sytuacje takie utrudniają i spowalniają mi pracę. Ponieważ termin projektu mnie goni, dla bezpieczeństwa przeszłam na wersję 12, tylko po co mi w takim razie 13?
Odpowiedz
sayuri napisał(a):Witam, mam pytanie dotyczące wersji 13, jakoś mi nie chodzi najlepiej, np. po załozeniu stref w ramkach określiłam nazwę strefy, nr oraz powierzchnię. Po otwarciu projektu następnym razem okazało się, że w ramkach dubluje się powierzchnia! I co najgorsze nijak nie można było tego zmodyfikować, muszę wykasowac strefy i zakładac ponownie, a pomieszczeń mam ponad 200, więc roboty mnóstwo, szlag mnie trafa. Poza tym parę razy zamknęło mi program i pojawił sie komunikat o raporcie błędów, który moge wysłać do Graphisoftu, mogę, ale sytuacje takie utrudniają i spowalniają mi pracę. Ponieważ termin projektu mnie goni, dla bezpieczeństwa przeszłam na wersję 12, tylko po co mi w takim razie 13?

Co znaczy - dubluje się powierzchnia?
Jakiś "skrin"?
Sorry ale po prostu nigdy z taką sytuację się nie spotkałem - a już czas jakiś na 13ce pracuję.

Pozdr,
Koala

PS. O Ojcze Moderatorze - pliz wydziel to zapytanie i odpowiedź do kolejnego wątku - bo jednak przedpiśca umiesił go w tasiemcu z zupełnie innym tematem
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Przedwcześnie zapytałam, wiem co się stało, nie wiem tylko dlaczego - w ramkach stref pokazała sie powierzchnia zmieżona i powierzchnia obliczona - dlaczego jednak po ponownym uruchomieniu projektu wyświetliła się ta opcja - licho wie...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości