Liczba postów: 234
Liczba wątków: 100
Reputacja:
0
Witam was serdecznie
Wiem ze gdzies i to jakis spory kawal czasu temu byl taki watek ale nie moge go znalesc.
Zaistniala koniecznosc pracy na Mac-u no i to co na PC bylo wrecz banalne mam na mysli uruchomienie 2,3,4 AC na mac-u nie mam pojecia jak zrobic. No tak poczatkujacy ze mnie Mac-owiec  pozdrawiam
Liczba postów: 532
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Najprościej mając odpalonego ArchiCADa dać "otwórz projekt" i zahaczyć "uruchom nową kopię ArchiCADa" w dolnej części okna
MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Liczba postów: 696
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
tak, a ja wciąż nie wiem jak kolejne kopie uruchamiać w odrębnych oknach spaces?
AC 18 (7007), Windows 10
Reputacja:
0
Nie rozumiem..
Po odpaleniu kolejnych kopii po prostu przeciągasz okna danego proj na inne przestrzenie?
Ewentualnie skontroluj czy w ustawieniach nie masz przypisanego ArchiCADa do konkretnego pulpitu, ale wtedy chyba i tak da się ręcznie okna przenieść gdzie indziej
Reputacja:
0
mirimo- moje pytanie pewnie będzie debilne- do innej przetrzeni potrafie przejsc tylko za pomocą ctr+ "strzalka" wiec nie wiem jak tam przeniesc jakiekolwiek okno ?
AC 18 (7007), Windows 10
Reputacja:
0
hmm, chwyć okno i trzymając naciśnij ctrl+strzałka;
polecałbym ci jednak inne sposoby:
1.ustaw sobie na swoim bamboo jeden klawisz aby włączał spaces, i wchodząc tam, tam poprzeciągaj sobie okna jak i gdzie gdzie chcesz. Dodatkowy bonus - tam też działa podgląd pod spacją (snow leopard) - bardzo wygodne to to 
2. analogicznie, ale możesz wykorzystać jeden z narożników ekranu (expose), ja mam na jednym spaces, na drugim dashboard, na trzecim wszystkie okna, a na czwartym pokaż biurko, i nie wyobrażam sobie życia bez tego 
3. Trzymając okno jak dojedziesz do krawędzi ekranu to cię przeniesie
Aż ci zazdroszczę, że teraz to odkryjesz - to jak ponowna przesiadka z windy na maka
http://www.youtube.com/watch?v=U7gb1mC599Y
Reputacja:
0
Dzięki Wielkie Mirimo! ale jazda!
AC 18 (7007), Windows 10
Reputacja:
0
 polecam się
zwróć jeszcze uwagę, że w ten sposób możesz przenosić dowolne pliki, fragmenty tekstu, grafiki itd. - jak zatrzymasz kursor trzymając coś nad czymkolwiek gdziekolwiek w systemie to to coś nad czym ten kursor trzymasz wyskoczy na wierzch:p
czyli np chwytasz kilka elementów w archi, trzymając dotykasz narożnik który pokazuje ci wszystkie okna, ale tego rzutu nie masz na tym biurku, więc dotykasz drugi narożnik który pokazuje ci spaces i tam przytrzymujesz kursor nad rzutem i po chwili już się nad nim znajdujesz i upuszczasz co trzymałeś
Reputacja:
0
rzeczywiście. rewelacja!
AC 18 (7007), Windows 10
Liczba postów: 300
Liczba wątków: 132
Reputacja:
0
to ja jeszcze dodam że jeśli przy przenoszeniu okna będziesz miał wciśnięty SHIFT to przeniosą się wszystkie okna aktywnego programu (a nie jedno).
OS X
Archicad
Artlantis
Reputacja:
0
Świetne!  Dzieki.
Mimo wszystko uważam że w Windows zrzucanie na okien na pasek na dole oraz dokowanie palet jest wygodniejszym rozwiązaniem. Pamiętam że do 8.1 AC bardzo mnie irytował bo nie dało sie dokować okien i palet, wprowadzono to w 9 i od razu było lepiej. Ponad rok temu przesiadłem sie na Maka a tu...znowu bałagan!
AC 18 (7007), Windows 10
Reputacja:
0
Na samym początku nie umiałem się przyzwyczaić do braku przycisku do maksymalizowania okna, do tego "bałaganu" kiedy widać kilka okien jedno pod drugim, do tego, że wszystko fruwa..
Teraz jak siadam do windy to wkurzam się, że okna są strasznie zaborcze - każde chce być jak największe, jest pełno dodatkowych niepotrzebnych obwódek, ramek, pasków i przez to mniej treści.
Przy dwóch monitorach nie da się rozłożyć okien z AC po jednym na każdym, jest to ograniczone oknem głównym..
Szczególnie jest świetnie po tym jak dostosowałem sobie wszystkie paski narzędzi, palety, i utworzyłem osobne profile dla pracy na laptopie, dla dwóch monitorów, do prezentacji..
Kwestia minimalizowania - zdecydowanie wolę expose
Jedyne co mnie wkurza to to, że przełączając się między oknami poprzez expose archicad nie pamięta ustawień schematów warstw itd, tylko stosuje jedne i te same - pomimo tego, że okna są otwarte, trzeba przełączać się czasem poprzez mapę widoków..
|