Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak sie uczyć?
...ostatnio sie odrobine załamuje.... bo co przychodzi mi robić coś nowego w AC to tak się z tym męcze, że szok poprostu! Przerobiłem ponad rok temu podstwowy kurs dostepny na stronie AC i właściwie to moja cała wiedza + F1 + ponad 2lata praktyki w projekcikach na studia.... Może to kwestia mojego niedouczenia. Nie stać mnie na kursy i nie wiem czy pomogą mi więcej niż sam bym mógł sie nauczyć z internetu. Co powinienem zrobić wg was, żeby praca stala się bardziej intuicyjna? Bo forumowicze mnie zakatrupią jak będe co chwile dopytywał o różne pierdoły Wink. Jestem kompletnym samoukiem i może w tym problem, choć musze przyznać że z obsługą komputera nie mam najmniejszych poblemów.

Ostatnio chciałem zrobić drzwi garażowe(duże wrota) z mniejszymi drzwiami w jednym skrzydle oraz zmienić panel wrót na swój (custom panel jest taka opcja) alnie moje starania spełzły na niczym bo skończył mi sie czas na wykonywanie projeku a trzeba było iść spać Tongue Wink

help!!

pozdrawiam.
Odpowiedz
zaczynaj wczesniej projekt. proste. termin to podstawa-to tak na przyszłość.
a co do porad - widełotutorial(nie tylko podstawowy) ściągnąl i przerobił ze 2 razy ?
ARCHICAD 12 ⅓
Odpowiedz
ok słuszna uwaga Wink...chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest jakiś tutorial jak skonfigurować AC zanim przystąpi się do pracy? Skonfigurować tak na polskie warunki i normy. Na początku myślałem, że program zrobi za mnie wszystko i wszystko jest już gotowe do projektowania, jednak teraz wiem, że AC trzeba dość solidnie skonfigurować i to najlepiej zanim przystapi się do pracy. Poustawiać struktyry warstowe, linie, wypełnienia, textury, Work environment, template, palety, itp itd. do tego pościągać najlepiej jeszcze mase dodatków z internetu :]. Chiciałbym wiedzieć jak to zrobić tak logistycznie,

jak ustawić plik template i go aktualizować,
jak poustawiać kombinacje warstw, żeby to wygodnie działało i kaie warsty stworzyc i co na nich umieszczać żeby nie zrobił się bałagan... myśle że można by napisać spokojnie cały artykół odnośnie działania na warstwach,
jak obchodzić się z menegerem atrybutów i go aktualizować?
Chciałbym zobaczyć jakiś kompletny projek np. typowego domku jednorodzinnego, żeby móc zrozumieć idee budowania w archicadzie, co i za pomocą jakich elementów jest narysowane, jak z sobą współgra i koperuje...napewno zaoszczędziło by mi to wielu pytań. Oglądałem przykładowe projekty udostępnione przez AC, ale są one zrobione dość ogólnie.

jest do tego jakiś guide?

pozdrawiam
Odpowiedz
qad napisał(a):ok słuszna uwaga Wink...chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest jakiś tutorial jak skonfigurować AC zanim przystąpi się do pracy? Skonfigurować tak na polskie warunki i normy. Na początku myślałem, że program zrobi za mnie wszystko i wszystko jest już gotowe do projektowania, jednak teraz wiem, że AC trzeba dość solidnie skonfigurować i to najlepiej zanim przystapi się do pracy.

no niestety, tak łatwo miło i przyjemnie z polską wersją nie ma, co ciekawe w niektórych krajach /tych na których wersjach miałam okazje pracować/ program sprzedają już przygotowany do tamtych norm projektowych z wszelakimi kombinacjami warstw, kolorami itd itp nawet zdarzało się, że narzędzia i opcje były takie, których w polskiej wersji brakowało

qad napisał(a):Chciałbym zobaczyć jakiś kompletny projek np. typowego domku jednorodzinnego, żeby móc zrozumieć idee budowania w archicadzie,

problem polega na tym, że każdy przygotowuje program pod siebie, ustawia jak mu wygodnie, często z własnego lenistwa doświadczeni użytkownicy i tak niektóre rzeczy pomijają, więc jeśli już ci się uda podpatrzeć u kogoś taki "idealny projekt" wcale nie musi być on wyznacznikiem projektowania w ArchiCADzie... przyznajmy się szczerze /tubylcy- znawcy- użytkownicy od X lat/ , ilu z nas ma template przygotowany perfect i mógłby go pokazać jako wyznacznik pracy w ArchiCADzie

ze swojej strony mogę wrzucić na forum część swojego podręcznika na temat przygotowania wzorca /niestety dopiero po weekendzie/, mam nadzieję, że trochę Ci pomoże
Szkolenia i książki z programów ArchiCAD, Artlantis na terenie Polski i Europy
www.beatamy.pl
Odpowiedz
beataMy napisał(a):przyznajmy się szczerze /tubylcy- znawcy- użytkownicy od X lat/ , ilu z nas ma template przygotowany perfect i mógłby go pokazać jako wyznacznik pracy w ArchiCADzie
przyznaję, że... chęć stworzenia sobie wzorca dawno mi przeszła.
Obecnie praktycznie co roku wchodzi kolejna wersja Ac a wraz z nią no powiedzmy jakieś nowe możliwości. Wprawdzie np w warstwach nie ma wielkiej rewolucji ale za to ja przeprowadzałem w tym względzie już parę własnych rewolucji. A że odbywało się to właściwie przy okazji rozpoczynania kolejnego projektu, doszedłem do wniosku, że chomikowanie takiego templata nie ma przynajmniej dla mnie większego sensu. Każdy następny projekt tworzę na bazie doświadczeń (archicadowych) wyniesionych z ostatniego/-nich projektów.
Mam gdzieś pliki (templaty?) np z mnóstwem ścian warstwowych, warstw itp które sam sobie tworzyłem z nadzieją, że będą pod ręką. Tylko, że zwykle w projekcie korzysta się raptem z kilku kompozycji ścian warstwowych, które może na bieżąco dołączać tworzyć w menadżerze struktur warstwowych. Zatem po co mieć w projekcie wszystkie inne zbędne kompozycje ścian ? No chyba tylko po to żeby sobie samemu gmatwać bibliotekę struktur warstwowych itd.
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości