Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak to wykonać?
Mam mały problem natury "technicznej". W chwili obecnej u znajomego w firmie wykonywany jest remont pomieszczeń i stawiane są nowe ścinki z g-k. Problem polega na tym: w jaki sposób wykonać ściankę g-k aby do płaszczyzny ściany mogły przyczepiać się magnesy. Znajomy nie chce wieszczać na ścianie rzadnych tablic metalowych, tylko chciałby aby rysunki mogły być przyczepiane do ściany bezpośrednio magnesami. Spotkał sie może ktoś z Was z taki rozwiązaniem? Co położyć na wierzch (cienka blacha odpada bo będzie się wybrzyszać, a ma to być sala konferencyjna więc ściana powinna być gładka), ew. co zatopić w nakładanym tynku? Ja nie mam zielonego pojęcia? Z góry wielkie dzięki.
Odpowiedz
sofcik napisał(a):(cienka blacha odpada bo będzie się wybrzuszać..)

IMO właśnie blacha to idealne wyjście. Jak ją nakleisz np. na płytę OSB z której możesz całą ścianę wykonać to nie będzie problemu z wybrzuszaniem a i montaż będzie przyjemny. Rozwiązanie sprawdzone w dwóch knajpkach jak i w prywatnej łazience (sufit, na ścianach było klejone bezpośrednio do tynku).

Malowana ściana zresztą, po kilku miesiącach intensywnego przewieszania kartek będzie chyba strasznie brudna..?
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Dzięki mirimo za szybką odpowiedź. Jeśli blacha miałaby być klejona, to rzeczywiście dobry pomysł bo nie będzie się wybrzuszać w miejscu wkrętów. Kwestia tylko jaki klej zastosować. Jako doświadczony projektant może coś doradzisz? Smile A co do brudzenia ścian. Zastanowiłem się i jak na blachę przykleimy raufazę i przemalujemy jakąś farbą zmywalną to nie powinno być problemu. Tak mi się wydaje. Pozatym magnesy i tak najpierw stykaja się z papierem a nie bezpośrednio ze ścianą.
Odpowiedz
na rynku są dostępne farby magnetyczne, kiedyś wpadłam też na takąż tapetę
Odpowiedz
Emes strzał w 10 :mrgreen: Dzięki wielkie Smile Nigdy bym na to nie wpadł. Prosto, szybko i wydaje się skutecznie, bez żadnych komplikacji. Duuuuże piwko dla Ciebie Wink
Odpowiedz
zgłoszę się w spr. tego piwa Smile
Odpowiedz
sofcik napisał(a):jak na blachę przykleimy raufazę i przemalujemy jakąś farbą zmywalną (...)
Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:

Zawsze myślałem, że taka blacha to bardzo atrakcyjny materiał wykończeniowy sam w sobie jest.. Jeszcze w firmie..

A o takich farbach nie słyszałem. Mi też się przyda się, dzięki Big Grin
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości