Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jeden plik archicad korzystający i powiązany z kilkoma innym
Witam serdecznie.

Mam mały problem. Moja praca dyplomowa składa się z projektu osiedla mieszkaniowego, którego powierzchnia wynosi prawie 20 ha. Dla ułatwienia w projektu ustaliłem sobie kilka modułów klatek schodowych, które będę wielokrotnie powielać w projekcie. Osiedle jest na skarpie, gdzie różnica poziomów wynosi ponad 3,0m więc moduły klatek będą takie same tylko przesunięte na osi z o pewną odległość. Na dzień dzisiejszy robię to w ten sposób że gdy mam już gotowy jeden moduł to grupuje go całego razem z balustradami, daszkami stropami - całość - i wtedy w widoku 3d mogę za jednym kliknięciem całość w przestrzeni przesunąć.
Teraz pytanie do Was, czy jest mozliwość abym zapisał sobie każdy moduł w osobnym pliku archicada a do osiedla tylko za każdym razem gdy potrzebuje ten moduł jakoś go wgrywać jako zgrupowany 1 element, którego nawet nie muszę edytować w osiedlu oraz chciałbym aby zmiana jakiegoś elementu w pliku modułu klatki w pliku z którego korzystam powodował by zmianę tego modułu użytego wielokrotnie w głównym pliku całego osiedla. Czy dzięki temu plik archicadowski ten główny z osiedla będzie mniej zajmował?? Boję się potem o wielkość pliku, szyby i tak wstawiam lustra więc w środku budynek jest pusty ale i tak elementów jest wiele. Zastanawiam się czy może korzystanie z opcji teamwork nie było by dobre, chociaż jeszcze z tego nie korzystałem tylko tak pobieżnie czytałem na ten temat. Jeśli to jest to, to może ktoś przedstawi jakiś krótki kursik??Smile
Jeśli ktoś posiada jakiś inny dobry pomysł na to aby jak najszybciej uporać się z projektem osiedla gdzie powielane jest wielokrotnie kilka elementów to proszę o rady. Dobra organizacja pracy pozwala wielokrotnie przyspieszyć pracęSmile.

Wielkie dzięki i pozdrawiam
Radek
Odpowiedz
Zobacz Połączone moduły
Podręcznik użytkownika 12 -> od s. 523
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Wieeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki!!!
Dokładnie o to mi chodziło:-) Idealne!! (chyba, że później znajdą się jakieś problemy, ale na razie jest super)

Pozdrawiam serdecznie
Radek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości