Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
M1 Chip Cpu w Macbook i Mac mini
Witam,

Zapytanie kieruje do osób które mają jakąś wiedzę, doświadczenie na nowych procesorach M1 Appla.

W testach Benchmarkowych nowy Chip M1 powala procesory Intela . Bardzo dobrze rokują nowe procesory , lecz pytanie jak to wygląda jeśli chodzi o kulturę pracy przy programach :

1. Archicad
2. Artlantis (przy redenerowaniu)
3. Autocad.

Czy ktoś próbował te programy na nowym Mac z M1 Chip. Posiadam Macbook Pro 2017  15` , z dedykowaną kartą Radeon 555. Na dzień dzisiejszy nowe Maci nie posiadają z Chipem M1 , grafiki dedykowanej a więc jak wygląda uruchomianie tych programów ? 

Jak wiadomo zmienia się architektura Maców na ARM, pytanie co to zmienia jeśli chodzi o programy obsługiwane przez biura projektowe. W testach benchamrkowych dobrze to wypada, pytanie jak wygląda praktyka w poszczególnych programach.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Zadałem pytanie do centrali i techsup GS-u radzi się wstrzymać ponieważ są ciągle w fazie testów nowych procesorów. Wskazują, że nowe procesory co prawda działają bez zarzutu ale dostarczane są macOS Big Sur a na tym zdarzają się poważne problemy. Najnowsze updaty systemu i Archicada mają załatwić zamknąć ten temat, w przypadku Archicada update planowany jest na pierwszą połowę grudnia.
Problem z tym problemem mam taki, że nie słyszałem jeszcze o żadnych kłopotach użytkowników Archicada na nowym macOS-ie, telefon milczy, FB też na architalku nie ma na ten temat żadnej dyskusji. Mamy w biurze jednego kompa z Big Surem i żadnych problemów, postawiłem ten system na swoim MBPro i tez na razie nic.

Co do M1 jest z nimi chyba wyłącznie kłopot z obsługą pamięci. Podobno standard w tych modelach to 8GB a potrafi obsłużyć najwyżej 16. Nie wczytywałem się czy kolejne modele już będą miały inną architekturę czy one po prostu nie potrzebują tego RAM-u.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości