Liczba postów: 87
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Witam,
Jaką mysz możecie polecić do AC?
Obecnie korzystam z Microsoft Sculpt Comfort Mouse i nie jestem zadowolony z precyzji.
wodzu
AC24
i7-10700 CPU @ 3.80GHz / 32GB / GeForce RTX 2070 Super 8GB / Win10Pro 64-bit
Liczba postów: 572
Liczba wątków: 70
Reputacja:
1
a wiesz, jestem na etapie wymiany myszy i też ten temat zgłębiam
CADowiskie fora polecają 3dconnexion CADmouse, ale nie wiem, czy warta jest 5 stów z okładem - niby fajna, ergonomiczna, ale programowo jej zalet w Archicadzie chyba się nie wykorzysta. Jeśli jest inaczej to może jakiś użytkownik się tu znajdzie i coś wyjaśni.
Przymierzałem się do Logitecha M500 - laserowa - ale im więcej czytam o problemach z myszami laserowymi tym bardziej skłaniam się ku myszom optycznym.
Dla mnie ważne jest by była przewodowa i duża z możliwością zaprgramowania dwóch przycisków.
Super wygląda Logitech MX Master 2S ale jest bezprzewodowa i zamiast przycisków pod kciukiem ma jakąś rolkę.
20 lat korzystam z myszy A4Techa - ale z ich obecnej oferty nic mnie nie przekonuje - gamingowe potwory, z transformersów żywcem wyjęte
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Liczba postów: 3 038
Liczba wątków: 75
Reputacja:
2
Używam 3D connexion i warta jest uwagi. Nie mogę porównać funkcjonalności do ceny bo sam za nią nie płaciłem 8) .
Nie ma w niej niczego do czego można by się przyczepić — ergonomiczna, precyzyjna, funkcjonalna, wygodna itd.
Reputacja:
0
Szukam przewodowej i rozważałem 3dconnexion. Cena jest spora ale jak się człowiek zastanowi ile czasu dziennie ma ją w ręce i pomyśli o ewentualnych dolegliwościach nadgarstka, ilości irytujących chwil kiedy mysz ma swoje humory to jestem w stanie cenę zaakceptować.
Rafał.
Interesuje mnie czy da się dodatkowe funkcje (przyciski) dobrze wykorzystać w AC?
Jak z jej precyzją?
Czy korzystasz z dedykowanej podkładki?
wodzu
AC24
Liczba postów: 3 038
Liczba wątków: 75
Reputacja:
2
Żeby była precyzyjna to musi być kabel i najlepiej do tego przewidzieć firmową podkładkę.
Byłbyś zdziwiony ilu ludzi używa tej myszki do AC, mimo tej ceny. Wiem, że w WSC szykuje się jakaś promocja z jej użyciem, może to będzie dobry czas pomyśleć o jej zakupie.
Najchętniej pożyczyłbym ci na chwilę swoją do potestowania ale z tym trzebaby poczekać do sierpnia jak będę w biurze.
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Bezprzewodowe też dają radę, pod warunkiem że odbiornik jest stosunkowo blisko (np. w hub`ie w monitorze, w komputerze już potrafił świrować).
Podobno też fajnie jest się wyposażyć w manipulator 3D, ale to już chyba inna bajka.
Ze swojej strony mogę polecić bardziej zaawansowane Logitechy - mają wszystko, co potrzeba i są wystarczająco precyzyjne.
Ja używam czegoś takiego:
https://www.ceneo.pl/;szukaj-performance+mx
i jestem zadowolony (po przerzuceniu odbiornika  )
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Liczba postów: 572
Liczba wątków: 70
Reputacja:
1
Tikos napisał(a):Ze swojej strony mogę polecić bardziej zaawansowane Logitechy - mają wszystko, co potrzeba i są wystarczająco precyzyjne.
Ja używam czegoś takiego:
https://www.ceneo.pl/;szukaj-performance+mx
i jestem zadowolony (po przerzuceniu odbiornika )
a jak tam jej apetyt na prąd? rozumiem, że jak padnie aku to podłączamy USB do np. huba w monitorze i pracujemy dalej?
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Reputacja:
0
"jak padnie aku to podłączamy USB do np. huba w monitorze i pracujemy dalej" - dokładnie tak, nawet czasem zapominam, że pracuję na kablu 
Apetyt na prąd jest, ale bez przesady - 1... no może max 2 ładowania w tygodniu przy pracy po kilkanaście godzin dziennie.
No i nic się nie klei  tak jak niektórzy to opisują przy Masterach.
Faktem jest, że przyciski w Logitechach czasem padają, ale w mojej akurat jeszcze śmiga wszystko jak należy (3 lata).
Jednak musiałbyś spróbować, bo to co mi odpowiada Tobie może nie koniecznie...
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Reputacja:
0
Rafał napisał(a):...Wiem, że w WSC szykuje się jakaś promocja z jej użyciem, może to będzie dobry czas pomyśleć o jej zakupie...
To chyba poczekam na promocję.
Dzięki.
wodzu
AC24
Reputacja:
0
wodzu napisał(a):Rafał napisał(a):...Wiem, że w WSC szykuje się jakaś promocja z jej użyciem, może to będzie dobry czas pomyśleć o jej zakupie...
To chyba poczekam na promocję.
Dzięki.
wodzu
Może też się skuszę, jeśli nie trzeba będzie do tej myszy dokupić dodatkowej licencji AC
Liczba postów: 456
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Myślę, że będzie trzeba.
Mi całkiem dobrze sprawuje się na codzień Razer Orochi.
Właściwie cały czas połączony przez BT ale jak trzeba podłączyć można klasycznie na kabelku z zestawu.
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
<!-- e --><a href="mailto:delta@arch.pl">delta@arch.pl</a><!-- e -->
MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Poszukajcie na allegro (czasami się zdarzają promocje) myszki Logitech G403 Wireless. Mysz tzw. "gamingowa", czyli dla graczy, ale świetnie mi się na niej pracuje w Archicadzie. Profilowana mysz dla praworęcznych, bezprzewodowa, dwa dodatkowe przyciski boczne programowalne (można chyba nawet ustawić różne skróty w zależności od programu) plus możliwość dorzucenia 10g obciążnika. Pierwsze co zrobiłem po podłączeniu, to wyłączyłem podświetlanie :wink: Jedyny minus to ładowanie - po podłączeniu myszki kablem do kompa nadal trzeba używać tego małego dongla, więc mając lapka mamy zajęte dwa USB.
W cenie 150-200zł uważam, że zbrodnią byłoby nie brać. Z tego co pamiętam przymierzałem się wcześniej do tańszej przewodowej G403, albo do modelu z niższej półki (nadal porządnej, symetrycznej) G203, ale mając laptop trzeba się jednak przyzwyczaić do kabla (znacznie łatwiej się odzwyczaić).
Liczba postów: 61
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Logitech G302,
używam tej od jakiegoś roku i jestem mega zadowolony.
Po pierwsze jakoś wykonania, fajny głęboki "kilk", bardzo precyzyjna, a pracuje na 4K.
Bardzo dobre sterowniki.
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave
|