Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powłoki - ciąg dalszy.
Potrzebuję stworzyć profil falowany z dodatkową wypukłością.
W ArchiForma robi się to łatwo ale jak stworzyć z zastosowaniem powłoki o zerowej grubości ?

[Obrazek: 2012-09-18_1826.png]

[Obrazek: 2012-09-18_1833.png]

[Obrazek: 2012-09-18_1838.png]

Oczywiście w grę wchodzi tylko ArchiCad 15 !
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
Dlaczego nie skorzystam z ArchiFormy?
Ponieważ podczas obrotu o 90 stopni wytłoczonego profilu następuje zniekształcenie / odchyłka, której nie da się skorygować. Dlatego profil stworzony w ArchiForma nie nadaje się do precyzyjnego konstruowania modelu zwłaszcza gdy ma pełnić funkcję operatora wytłaczania. Powłoka w AC nie traci precyzji po obrocie 3D dlatego postanowiłem z niej skorzystać.
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
Cytat:...zwłaszcza gdy ma pełnić funkcję operatora wytłaczania.
Tutaj chyba nie obejdzie się bez np. Rhino. Jeżeli dobrze się domyślam to wchodzisz w tzw. projektowanie parametryczne. Archicad zdecydowanie bardziej stąpa po ziemi.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz
Wydawało mi się, że reklamowana nowa funkcja "shell" miała rozwiązać wszystkie bolączki modelarskie :wink:

Zdołałem jeszcze wymodelować w Cadimage ale nie wiem jak pozbyć się roboczych linii 3D ?

[Obrazek: 2012-09-19_0021.png]

W Cadimage i Archiforma modeluje się szybko, łatwo i sprawnie ale każda z nich ma jakiś feler, który powala na nogi.
- w archiforma brak precyzyjnego obrócenia
- w cadimage zostają jakieś niechciane śmieci
Oba dodatki łączy jedna cecha - precyzyjne segmentowanie, ba.... w ArchiFormie segmentację mamy pod kontrolą !!!
Segmentacja powłoki w AC wychodzi tak fatalnie, że jest nie do przyjęcia w precyzyjnym modelowaniu, które czasem trzeba wykorzystać jako dokumentacja 3D.

[Obrazek: 2012-09-19_0042.png]
Odpowiedz
hmmm, właśnie takie profilowanie "po ścieżce" z tego co próbowałem jeszcze nie jest możliwe nawet w 16 Sad - chyba, że się mylę i ktoś próbował coś takiego wymodelować skutecznie KSZTAŁTem ? Po ścieżce bez łuków owszem wychodzi ale ścieżce z łukami - nie.
Echhh, gdyby tak GS rozwinął narzędzie belka dając możliwość wyginania belek łukowych przynajmniej w dwóch płaszczyznach (poziomej i pionowej) wtedy można byłoby do takiego przykładu zastosować belkę profilowaną i już - po warunkiem, że segmentacja/wygładzanie byłoby sensowne albo przynajmniej dające się kontrolować.
Tymczasem w programie mamy coraz więcej narzędzi a i tak dochodzimy do ściany problemów.
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
Odpowiedz
garry napisał(a):hmmm, właśnie takie profilowanie "po ścieżce" z tego co próbowałem jeszcze nie jest możliwe nawet w 16

A jest możliwe w 16-stce wykonanie tej pofalowanej ściany np. kształtem z wyoblonymi łukami - ściana gr 20 cm, wyoblenia R=10 cm?
Jeżeli tak to jak prezentuje się segmentacja - warto ?
Odpowiedz
w temacie o 16
http://www.archiforum.pl/phpBB3/viewtopi...1&start=15
Rafał pokazał obrazki na których widać podobne zakrętasy "z profilem" ale czy to też samym KSZTAŁTem ?
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Odpowiedz
Cytat:hmmm, właśnie takie profilowanie "po ścieżce" z tego co próbowałem jeszcze nie jest możliwe nawet w 16 - chyba, że się mylę i ktoś próbował coś takiego wymodelować skutecznie KSZTAŁTem ? Po ścieżce bez łuków owszem wychodzi ale ścieżce z łukami - nie.

oj mylisz się kolego - a właśnie, że można - proszę oto dowód. A jak:
1. musisz zrobić najpierw półkole z kształtu.
2. na przekroju narysować zakrzywioną linię balustrady,
3. zamienić tą linię na kształt (czyli linia będzie widoczna w 3d)
4. pobawić się chwilkę z wytłaczaniem względem ścieżki w 3d.
5. na końcu musisz tylko usunąć dolną płaszczyznę i brzegi, nowo powstałej poręczy i gotowe.

Nie jest to takie trudne. Oczywiście musisz mieć AC16.

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam

BAZA
Odpowiedz
bartekzachar napisał(a):oj mylisz się kolego - a właśnie, że można
no przecież napisałem:
Cytat:chyba, że się mylę i ktoś próbował coś takiego wymodelować skutecznie KSZTAŁTem ?
8)
dzięki za dowody, zacząłem je praktykować ale "zmęczyłem się" w innych kwestiach (ale to do Listy życzeń)!
Odpowiedz
cd poprzedniej wypowiedzi.

Możesz zrobić to też inaczej używając kształtu. Rysujesz w przekroju całą ścianę z balustradą etc tak jak ma wyglądać (z linii, łuków, krzywych etc.) magiczną różdżką robisz z nich kształt, wytłaczasz do 20 i wyokrąglasz odpowiednie krawędzie do promienia 10 - i znowu gotowe. Lecz przy bardziej skomplikowanym profilu balustrady - wyokrąglenie krawędzi może przynieść troszkę niepożądany efekt dlatego trzeba bardzo dokładnie wyprofilować kształt. Oczywiście w tym jak i w poprzednim przypadku każdej płaszczyźnie możesz nadać inny materiał. Tylko że znowu jest to AC16.

Efekt w załączniku

Jeśli chodzi o powłoki - to nie udało mi się wykonać takiego kształtu używając narzędzia powłoka. tylko tyle co tobie. No i rzeczywiście jest problem z segmentacją, którą nie można sterować.
W przypadku narzędzia kształt z drugiego przykładu możesz sterować segmentacją wyokrąglenia (poprzeczną) natomiast podłużną już nie. Pech.

Pozdrawiam
BAZA

Pozdrawiam

BAZA
Odpowiedz
jeśli chodzi o AC15 - zrób to sobie profilem ściany (półkole) możesz mu nadać indywidualny materiał i wypełnienie - obrysuj kształt balustrady na rzucie i zrób z tego obiekt - będzie ładnie wyglądać, nie będziesz miał problemu z segmentacją. Tylko edycja będzie utrudniona (bo musisz zostawić sobie tą balustradę na "płasko" na rzucie (ukrytą).

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA
Odpowiedz
Autor tematu jest perfekcjonistą a metoda z przepuszczaniem profilowanego kształtu przez "bibliotekę" (która z gruntu jest "hermetyczna" i dlatego nie wątpię, że wcześniej ją wykluczył) może go nie zachwycić przede wszystkim w zakresie segmentacji zwłaszcza podłużnej, która w standardowym obiekcie nie będzie wiele różniła się od standardowej ściany czy kształtu o takim profilu - oczywiście kwestia gustu etc - próbka na obrazku;
Jeśli by chcieć mieć choć trochę wpływ na segmentację, dodatkowo konieczne może być grzebanie w skryptach, żeby można było dodatkowym parametrem wysterować segmentacją podłużną (poprzeczną segmentacją profilu już się tak łatwo nie da);
Chyba że jest jakiś inny sposób na zadanie segmentacji przed zachowaniem ściany profilowanej do gdl ?
Tak w ogóle te wersje obiektowe (archiforma/cadimage), które Pietrek już ma, są chyba lepsze od własnego gdl'a ?

Odpowiedz
Zainstalowałem sobie na szybko AC16 demko żeby zbudować przedmiotową ścianę falistą korzystając z funkcji "kształt". Niestety ale jakość segmentacji jest porażająca i nie do przyjęcia. Sumienie nie pozwala mi sprzedać takiej wersji dokumentacji 3D w projekcie wykonawczym nawet jako poglądowej - chyba, że zapodam solidną uwagę żeby wykonawca nie odczytał segmentacji w prost i dosłowne :wink:
Wytłoczenie wg bartekzachar'a jest na razie dla mnie czarną magią. Musiałbym podpierać się solidnym wideło od garry'ego Smile. Nawet mam problemy z obracaniem kształtu w układzie przestrzennym X,Y,Z a czas ucieka.

Obecnie najbardziej zależy mi na:
1. rozgryzieniu dlaczego ArchiForma ma wadliwe obracanie (nie jest w stanie dokonać obrotu z dokładnością do 90,000 stopni) co powoduje wadliwe operacje bryłowe
2. rozgryzieniu jak pozbyć się pomocniczych linii 3D w Cadimage.
to jedyne narzędzie, które gwarantują dobrą jakość segmentacji a w przypadku ArchiForma nawet kontrolowaną !
Odpowiedz
oj ugrzązłem w tym temacie dlatego intuicyjnie poćwiczyłem z kształtem na ścieżce i efekty wychodzą różne
Ścieżkę bartkaz... wykonałem z powodzeniem i wygląda OK;

Ale już na innej ścieżce nie wiem dlaczego profil skręca się na końcowym łuku ścieżki a po drodze odchyla od ścieżki ?
Bartekz na pierwszym obrazku wydaje mi się, że też jest skręcony profil na końcu ścieżki ?
A skręcanie się profilu wychodzi mi bardzo wyraźne im większa jest wypukłość łuku na ścieżce;
A brak możliwości wskazania ścieżki magiczną różdżką to.. cytując klasyków: porażka 8)
Po drodze wykonałem do tego wideło bo z intuicyjnością w tej operacji jest że tak powiem średnio (taka magiczna różdżka żeby nie działała.... oj!)
demo: http://youtu.be/pwSQMx5Q2zM;
Tu w załączniku tylko "obrazki z wystawy":

Odpowiedz
garry napisał(a):oj ugrzązłem w tym temacie dlatego intuicyjnie poćwiczyłem z kształtem na ścieżce i efekty wychodzą różne
Ścieżkę bartkaz... wykonałem z powodzeniem i wygląda OK;
Ale już na innej ścieżce nie wiem dlaczego profil skręca się na końcowym łuku ścieżki a po drodze odchyla od ścieżki ?
A skręcanie się profilu może być bardzo wyraźne im większa jest wypukłość łuk na ścieżce;
A brak możliwości wskazania ścieżki magiczną różdżką to.. cytując klasyków: porażka 8)
po drodze wykonałem do tego wideło (zaraz wrzucę na yt) bo z intuicyjnością w tej operacji jest że tak powiem średnio (taka magiczna różdżka żeby nie działała.... oj!) i podam link;
Tu tylko pokaże "obrazki z wystawy":

Dzięki za "Pictures at an Exhibition" Musorskiego lub Emerson, Lake and Palmer Smile.
Nie chce mi się wierzyć żeby GS zablokował na stałe sterowanie segmentacją - może to gdzieś jest ukryte?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości