Liczba postów: 234
Liczba wątków: 100
Reputacja:
0
Witam was serdecznie
Tak jak w tytule mam spore problemy (od zawsze w AC) z jego sposobem wymiarowania.
Otoz po zaznaczeniu lini wymiarowej (AC12) AC zawsze-zawsze-zawsze ustawia mi tekst po lewej stronie (wymiarowanie pionowe). Po zmontowaniu planszy rzut mam na dole a przekroj powyzej i ... no wlasnie tekst wymiarowy jest dogory nogami. Czy znacie jakis sposob no to ....albo niedorobstwo ze strony GS lub mojego braku wiedzy. Pozdrawiam
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
odwróć widok do wydruku , odwróć arkusz wydruku i poukładaj od nowa...standard jest taki że opisy są zawsze skierowane do dołu i do prawej strony jeśli chodzi o "ciążenie"..
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Reputacja:
0
Wielkie dzieki za ....porade
Ale czasami tak sie zdarza ze nie mozna odwocic bo bede musial zmienic cala kompozycje planszy.
Swoja droga to ....chore ze tyle lat i nic ci ludzie z GS nie roba aby polepszyc, udoskonalic to co juz zrobili. Co zrobilem zaznaczalem tekst po tekscie wpisywalem obrot o 270 stopni i recznie ukladalem.
PORAZKA
Pozdrawaim
Reputacja:
0
Krzysiek-BCN napisał(a):...chore ze tyle lat i nic ci ludzie z GS nie roba aby polepszyc, udoskonalic to co juz zrobili. don't worry to jest norma dla rysunków budowlanych i innych jeśli chodzi o wymiarowanie i o ile sie orientuję taki układ jest na całym świecie - nawet w arabowie (tam robiłem projekty to wiem) gdzie piszą od prawej do lewej..
co prawda chyba w ałtokadzie jak skopiujesz za pomocą lustra to wymiary też , ale nie jestem pewien..
Reputacja:
0
Moze to i norma moze i nie przeciez to nie o to chodzi.
Wydaje mi sie to ...nieporozumieniem uwarunkowywac kompozycje plansz od ....normy wymiarowania.
Skoro tak hardzi sa z normami to moze zablokuja robienie pochylni wiekszych niz 20% scian cienszych niz 6 cm itp.
Pozdrawiam
Reputacja:
0
ale kompozycje plansz możesz sobie dowolnie układać i napisy możesz mieć jak dla leonarda da'vinci - będąc w teczce arkuszy do wydruku możesz sobie powielić, odwrócić, odbić lustrzanie itd swój rysunek i..... :wink: układać na arkuszu wydruku ..domalowywać kwiatki, dodawać ten sam rysunek w różnych skalach... podmalowywać itd....
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
myślę że koledze chodzi o to że podczas tworzenia rysunków nie często nie wiemy jak będą zakomponowane na planszach co za tym idzie wymiary i opisy są prawidłowe dla układu wyjściowego a jak zajdzie potrzeba obracania rysunkiem na layoucie opisy i wymiary nie adaptują się automatycznie... może to do wishlisty?
Liczba postów: 532
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Przydałoby się, jeden klik i wszystko się obraca na potrzeby wydruku..
MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Reputacja:
0
Bart_es
Wielkie dzieki za ...kto wie moze i bardziej zwiezle wyjasniennie mojego problemu
Wymiary w AC sa wrecz .... szkoda slow i nerwow dobrze ze mialem tylko kilkanascie wymiarow i je pobracalem recznie.
Pozdrawaim
Liczba postów: 3 038
Liczba wątków: 75
Reputacja:
2
Krzysiek-BCN napisał(a):Wielkie dzieki za ....porade
...
Swoja droga to ....chore ze tyle lat i nic ci ludzie z GS nie roba aby polepszyc, udoskonalic to co juz zrobili. Co zrobilem zaznaczalem tekst po tekscie wpisywalem obrot o 270 stopni i recznie ukladalem.
PORAZKA
Pozdrawaim Bardzo przepraszam, że przerywam wylewanie żali na tym forum ale dlaczego nikt nie obrócił widoku i go nie zachował?
Dyskusja może byłaby krótsza ale chyba bardziej na temat?
Reputacja:
0
czasem rzeczy najbardziej oczywiste są..
rewelacja 
dzięki
Reputacja:
0
Jak obrocic widok i go zachowac? nic z tego nie rozumiem a moze to cos nowego w AC13
Pozdrawaim
Reputacja:
0
Na dole okna rzutu masz taki prostokąt ze strzałką obracającą go w lewo, jak go naciśniesz, to możesz na rzucie obrócić całość obszaru roboczego na którym pracujesz.. Obracając wszystko, każdy z elementów dopasowywuje się do aktualnego obrotu, w tym wymiarowanie
Później tylko zapisać w mapie widoków i na arkusz i masz dokładnie co chciałeś
Reputacja:
0
No dobrze panowie ale ja przeciez wyraznie napisalem AC12!
a to jest opcja z AC13
Pozdrawiam
Reputacja:
0
Krzysiek-BCN napisał(a):Swoja droga to ....chore ze tyle lat i nic ci ludzie z GS nie roba aby polepszyc, udoskonalic to co juz zrobili.
Kiedy chodzi właśnie o to, że coś z tym już zrobili
|