Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wymiarowaniem
Rafał napisał(a):Bardzo przepraszam, że przerywam wylewanie żali na tym forum ale dlaczego nikt nie obrócił widoku i go nie zachował?

oj rafał, przepraszam ale ostatnio często zarzucasz wylewanie żali, bądź marudzenie czy inne frustracje ludziom którzy nie wpadli że w archicadzie można zrobić coś z czym akurat mają problem.
inna sprawa że wiele można w archicadzie ale niestety na około, co wymaga inwencji. robiąc grafikę planszy zdarza się obracać rysunkiem "do smaku" parę stopni w lewo parę stopni w prawo i za każdym razem skakać do widoków? paranoja! tak jakby wielkim problemem było dodanie takiej opcji dla wyświetlania rysunku na layoucie. a tak tworzenie i mnożenie widoków.

swoją drogą lepiej wylewać żale na tym forum niż na innych...
pozdr.
Odpowiedz
Cytat:inna sprawa że wiele można w archicadzie ale niestety na około, co wymaga inwencji
Każdy program tak ma. Angielski termin na to to "Workaround". Jeśli już jakiś program dobrnie do granicy że nie będzie potrzeby kombinowania i na wszystko będzie
odpowiednie polecenie to nikt już go nie obsłuży. Będzie zbyt skomplikowany.

Cytat:robiąc grafikę planszy zdarza się obracać rysunkiem "do smaku" parę stopni w lewo parę stopni w prawo i za każdym razem skakać do widoków?
Jako autor jakieś setki projektów budowlanych i drugiego takiego zestawu konkursów, przetargów i koncepcji nie obracałem dotąd w lewo i w prawo widoku dla urody.
Być może taka "specjalna" funkcja programu jest potrzebna - można wrzucić na naszym albo międzynarodowym forum ankietkę i ew. naciskać GS w tej sprawie.
Było pytanie, chcąc pomóc dałem (proste) rozwiązanie. Uważam, że w tym wypadku całkowicie by się nadało.
Wydaje mi się, że są jeszcze inne..

OT:
Cytat:oj rafał, przepraszam ale ostatnio często zarzucasz wylewanie żali, bądź marudzenie czy inne frustracje ludziom którzy nie wpadli że w archicadzie można zrobić coś z czym akurat mają problem.
Czytaj dokładnie proszę, co wypisuję jeśli chcesz to komentować :-) NIGDY nikomu nie zarzuciłem że mają z czymś problem.
Podstawowe zadanie tego forum to samopomoc - ci którzy coś wiedzą pomagają tym którzy tej wiedzy potrzebują.
Jeśli już się włączam to tylko żeby pomóc - porządkowanie dyskusji jest moim obowiązkiem i muszę to robić czy chcę czy nie.
Ostatnio wiele wątków na tym forum zupełnie odbiega od tematu. Ten zresztą dość podobnie - zanim ktokowiek zdąży odpowiedzieć na zadane pytanie,
wcześniej przeczytać można cały zestaw domysłów i tekstów nie związanych z tematem.
Odpowiedz
bart_es napisał(a):robiąc grafikę planszy zdarza się obracać rysunkiem "do smaku" parę stopni w lewo parę stopni w prawo i za każdym razem skakać do widoków? paranoja! tak jakby wielkim problemem było dodanie takiej opcji dla wyświetlania rysunku na layoucie. a tak tworzenie i mnożenie widoków.

Może ja stary ramol jestem...ale takich "smaków" nigdy nie potrzebowałem....jednak plansza z architekturą po pierwsze ma być czytelna a nie udziwniona specjalnie (oczywiscie to moje zdanie)

Z drugiej strony jakie mnożenie widoków...wystarczy 1 słownie "jeden" (na rzut oczywiście) - i jedynie odpowienia zmiana jego parametrów...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości