Liczba postów: 137
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Jak już pewnie wiecie, lub nie, pozmieniali ostatnio formę i zakres projektu budowlanego oraz samo prawo budowlane, co skutkuje m.in. koniecznością sporządzania projektowej charakterystyki energetycznej lub, jak kto woli pre-świadectwa, do każdego projektu budynku. Dodatkowo, przy dużych obiektach trzeba wykonać analizę możliwości wykorzystania alternatywnych źródeł energii.
Moje pytania, poza narzucającymi się w pierwszym momencie, nienadającymi się do publikacji, brzmią:
Czy korzystacie z jakichś ciekawych programów do charakterystyki, które możecie polecić? Może zlecacie wszystko na zewnątrz? Może AC16 będzie taki dokument produkował?
Pisaliście już "analizę" do dużego projektu? Macie jakieś przemyślenia?
Podobny temat już był, ale ma kilka lat i pewnie wiele się zmieniło.
Pozdrawiam.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Liczba postów: 3 775
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
słowo na "k" to za mało przy naszych kochanych gościach też na "k" zasiadających w okrągłym budynku przy ulicy nomen omen Wiejskiej.
Zlecam...zwykle instalator sanitarny przy OZC jest w stanie to zrobić...staram się wrzucić mu to do zakresu.
te wszystkie charakterystyki to se można na kant czegoś okrągłego rozbić...prawdziwą można zrobić srogą zimą kamerą termowizyjną....oraz analizując tak ze 3 lata eksploatacji...
jednym słowem mamy kolejny obowiązkowy bioz...tyle że bioz można copy-paste...tego nie zawsze - obie rzeczy nikomu do niczego nie potrzebne, chyba że tfu... urzędasom do odhaczenia albo prawnikom do kłócenia się.
BTW AC 16 ma w sobie podstawową wersję modułu do analizy energetycznej...nie sprawdzałem - metodologia obliczeń najpewniej inna niż nasi "mondrzy" wymyslili...nie sprawdzałem.
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Liczba postów: 200
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Ja korzystałem z programu na stronie Atlasa
http://www.atlas.com.pl/strefaarchitekta/, po rejestracji zrobiłem ze dwie charakterystyki, potem to zawiesili, teraz chyba odwiesili...
Oczywiście nie ręczę za te sposoby obliczania, robiłem je trochę ... jakby to powiedzieć, żeby był papier w dokumentacji, oczywiście przeszło w urzędzie...
ArchiCAD 15
iMac 24" 2.4 GH, MBP 2.2 GH, Mac OS X 10.8.2
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.archikwiat.com">http://www.archikwiat.com</a><!-- m -->
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
....nawet nie mam siły komentować tej następnej bzdury... :evil:
stosujemy szymel i koniec .... i nikt, nawet najlepszy prawnik nie jest w stanie udowodnić że obliczenia były wyssane z palca...wystarczy że w wykonanym obiekcie zmieni się ilość źródeł światła, inne będą parametry pieca itd itp.... i całe obliczenia są do kosza....więc po co to??????? :?
...po iluś tam latach zurzedniczania się naszego zawodu każdy może sobie spokojnie odpowiedzieć...
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|