Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie o kondygnację
Witam :!:
Jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i archiCAD'a więc z góry przepraszam za trywialność pytania Wink

Chodzi mi o tworzenie kondygnacji.
W projekcie mam poziomy podłogi na dwóch wysokościach tj. pół parteru jest na poziomie "zero" a pół jest wyższe o 80 cm.
Tak samo jest na wyższych kondygnacjach tj jest jakie "pół piętro".
Po prostu w środku domu są małe schodki.

Teraz jeżeli próbuję ustawić kondygnację w "Ustawieniach kondygnacji" to program nie pozwala mi na to aby kondygnacje na siebie "zachodziły".

Oczywiście mogę nie przypisywać kondygnacji i w ustawieniach każdego elementu wprowadzać wysokość od poziomu zero ale wydaje mi się to mało profesjonalne ...

Nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Pomożecie :?: Wink
Odpowiedz
W ogóle nie rób tej połówkowej kondygnacji.
Zrób to na tej, nazwijmy to, podstawowej - ewentualnie później na arkuszu będzie trzeba wstawić 2 rysunki z 2 widokami o róznych wysokościach linii cięcia

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Niech mnie mądrzejsi poprawią, ale ja w tym wypadku, to traktowałbym kondygnację archicada nie tyle jako faktyczną kondygnację (btw co to tak naprawdę znaczy?Wink, tylko jako określenie elementów na jednym rzucieSmile
Czyli jeśli poziom 0 oraz poziom półpiętra będą przedstawiane na jednym rysunku (a chyba tak), to wsadziłbym je też na jedną kondygnacjęSmile

Generalnie chyba nie warto mówić o czymś czy jest profesjonalne czy nie, a raczej rozpatrywać jak jest prościej i szybciejSmile

ważne będzie tutaj ustawienie odpowiednich wartości dla płaszczyzny cięcia dla rzutu, oraz dodatkowo, skoro nie chcesz wprowadzać wartości od 0 projektu, to możesz wprowadzić dodatkowe poziomy odniesienia.
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Ten temat należy traktować tak jak traktuje się go w dokumentacji budowlanej. Zresztą tak jest to z automatu skonstruowane w ArchiCADzie.
Nie ma "łamanych wysokości rzutu (takich cudów nie skumałoby wtedy większość ludzi na budowie).
Jeśli jest jakiś problem z cięciem takiej kondygnacji - to należy zmieniać ewentualnie płaszczyznę cięcia dla rzutu opisując to lub jak radził Koala
zestawiając dwa rysunki na arkuszu do wydruku.
Odpowiedz
Ziółek robi tak:

Kondygnację zerową i "półkondygnację" pokazuję na jednym rysunku ( wystarczy "kotami " opisać który poziom jest który) chyba że różnica poziomów jest tak duża że przy określonej płaszczyźnie cięcia nie będzie widać okien na którejś z kondygnacji. Chociaż z tą płaszczyzną cięcia do tej pory nie kumam i chyba dlatego idę na skróty.
Jeśli zaś chodzi o samo tworzenie takiej różnicy w poziomach stropów to rysuję strop na poziomie 0 drugi zaś na tej samej kondygnacji tyle że przesunięty w górę o tę różnicę to samo ze ścianami itp. Jeżeli różnica w poziomach jest taka sama we wszystkich kondygnacjach to po prostu kopiuję wszystko z kondygnacji niższej na wyższą tyle razy ile trzeba .
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości