Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rendering w ArchiCAD 21
Trochę jestem rozczarowany renderingiem w AC 21, czy można coś więcej wyciągnąć z renderingu ? Lepsze odbicia światła w szybach, cienie. Trawa...wygląda jak rabarar a nie trawa...
Czy są, poza ustawionymi w AC sceny ustawień ?
Załączone wziki, to ArchiCAD21 (standardowe tekstury) plus kupione drzewa Archiradar.

Bawiłem się dodatkiem MAXON...ale po probie zmiany ustawień - czarna d i nie potrafię wrócić do fabrycznych, czy są również gotowe sceny ? Gdzieś ?
Czy ktoś robi profesjonalne szkolenia z renderingi w ArchiCADZie, lub dodatku MAXON ?

[Obrazek: 39621187652_dd42e03557_o.jpg]

[Obrazek: 25779859038_6a719e14ab_o.jpg]

[Obrazek: 25779858768_2ef38196e6_o.jpg]

[Obrazek: 38754901935_1d26d0e047_o.jpg]
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave
Odpowiedz
Czyli chodzi mi o to, czy taki efekt da się uzyskać w ArchiCADzie ? W MAXON ?

[Obrazek: 39367280875_ecc9be6ace_o.jpg]

[Obrazek: 25393939837_1fbbaa0bb5_o.jpg]

[Obrazek: 25393940097_0294ac95de_o.jpg]
AC22 na MacPro 5.1
Odpowiedz
Witam

Zajmuję się cinerenderem od dłuższego czasu,
odpowiedź na cały zestaw pytań : da się

1) gotowe sceny - parę wątków niżej masz taka scenę z motocyklem wiem niewiele tam jest ale są np ustawienia świateł i renderingu
viewtopic.php?f=10&t=5740

2) niestety jeśli chcesz więcej musisz odejść od standartowych świateł, standardowych ustawień materiałów, standardowych ustawień renderingu.
Dla przykładu odbicia (kanał refleksyjność) w standardzie ustawiony baaardzo kiepsko, włącz odbicia np beckmann, dołóż maskę fresnel i od razu będzie o niebo lepiej.

takie rzeczy robiłem rok/dwa temu zaraz po tym jak rozkminiłem co i jak, nowszych niestety nie mam
viewtopic.php?f=18&t=5855
(tło PS)

Robię szkolenia z renderingu w cinerenderze.
Odpowiedz
Czy czasem nie używasz terminu MAXON zamiast Maxwell [Render]?
Odpowiedz
Swoją drogą przydałby się jakiś profesjonalno-łopatologiczny video-kurs z wizualizacji w AC dot. CineRender`a (Maxona`a)
Silnik ma potencjał, choć nie jest łatwo go zmusić do pożądanych efektów.
A materiały to już zupełnie skomplikowali. Może dla profesjonalnych "wizualizatorów" to się sprawdza, ale jak dla przeciętnego projektanta, który chce zrobić czasem sobie wizualizację, to już nie bardzo... lepiej korzystać z gotowych, ale czasem brakuje.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
Rafał napisał(a):Czy czasem nie używasz terminu MAXON zamiast Maxwell [Render]?

Tak jest, Trochę pokręciłem. W ArchiCADzie jest Cinema, z której nie wiele potrafię wycisnąć nie zatykając komputera na amen oraz dodatek: Maxwell, który również wymaga magicznej wiedzy aby coś ustawić, metoda prób i błędów kończy się jakimś czarnym ekranem...
AC22 na MacPro 5.1
Odpowiedz
Pietruh napisał(a):Witam

Zajmuję się cinerenderem od dłuższego czasu,
odpowiedź na cały zestaw pytań : da się

1) gotowe sceny - parę wątków niżej masz taka scenę z motocyklem wiem niewiele tam jest ale są np ustawienia świateł i renderingu
viewtopic.php?f=10&t=5740

2) niestety jeśli chcesz więcej musisz odejść od standartowych świateł, standardowych ustawień materiałów, standardowych ustawień renderingu.
Dla przykładu odbicia (kanał refleksyjność) w standardzie ustawiony baaardzo kiepsko, włącz odbicia np beckmann, dołóż maskę fresnel i od razu będzie o niebo lepiej.

takie rzeczy robiłem rok/dwa temu zaraz po tym jak rozkminiłem co i jak, nowszych niestety nie mam
viewtopic.php?f=18&t=5855
(tło PS)

Super,
ale czy te ustawienia działają na zewnątrz ? Nie robie właściwie wcale wnętrz.
Szkolenie: kontaktuje się na priv.

Robię szkolenia z renderingu w cinerenderze.
AC22 na MacPro 5.1
Odpowiedz
Trzeba też dodać post produkcję. Nie ma chyba firmy od wizualizacji, która nie kończyłaby rendera w fotoszopie.

To są te same wizki z poprawionym kontrastem, dodanym ociepleniem, ochłodzeniem w kilku miejscach..
Odpowiedz
Te ustawienia są niestety do wnętrz, ze względu na duże zapotrzebowanie szkoleniowo/kursowe wnętrzarzy byłem zmuszony najpierw zająć się właśnie nimi. Zewnętrzne mam już rozpracowane, i jestem w trakcie kończenia scenki do dzielenia/nauki/kursów... tak ją kończę od paru miesięcy i nie mam kiedy skończyć, próbki wychodzą bardzo fajnie.
Odpowiedz
odn postprodukcji, masz nodeh rację ale w tym konkretnym przypadku wydaje mi się że od początku nie zagrało swiatło i nawet postpro tego nie wyprostuje.

W odróżnieniu od innych silników renderujących w cinerenderze trzeba mocno mieszać w ustawieniach renderingu/cieni ( GI przede wszystkim ) bo te które są w standardzie.....

Pewnie jest to przeniesienie z cinemy, gdzie dominuje ukierunkowanie na rendering produktowy, różne logotypy itp.

W każdym razie, w porównaniu z Vrayem, ustawienia są bardzo podobne ale suwaki na opak (w skrócie oczywiście)
Odpowiedz
Materialy w Cinerenderze są tak skomplikowane jak w Cinemie 4D, plus drobne problemy z implementacją w AC :-).
Co do Maxwell-a to jest to silnik dobrze zintegrowany z AC poprzez plugin, używam - jest prawie bez wad, największą i to w dodatku nie majacą nic wspólnego z funkcjonalnością jest
stopniowe tracenie udziałów w rynku przez Nextlimit co ma wpływ na rozwój tego modułu. Jak porównuje to z Artlantisem którego używałem przez lata, Lightworksa czy Cinerender-a
to nie jest to ani trudny silnik do opanowania ani wolny.
Odpowiedz
@nodech - te po poprawkach myślę, że już nadają się do pokazania, cienie drzew dobrze robią.

@Rafał - piszesz cały czas o Maxwellu, standardowo w AC21 jest CineRender od Maxon, gdzieś się zgubiłem... z tego co pamiętam, to gdzieś w poprzednich wersjach się jakiś Maxwell przewijał. To jak to jest z tym silnikiem? Masz to jako dodatkowy plugin wrzucone?

Też coś wrzucę z Cinerendera bez postprodukcji (jedynie rozmycie nazwy dealera) - szału nie ma, ale coś się dało wyciągnąć.
Chętnie usłyszę porady, co można w tym poprawić, bo nie do końca jestem kontent :?

Załączone pliki Miniatury

Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
Tikos napisał(a):@Rafał - piszesz cały czas o Maxwellu, standardowo w AC21 jest CineRender od Maxon, gdzieś się zgubiłem... z tego co pamiętam, to gdzieś w poprzednich wersjach się jakiś Maxwell przewijał. To jak to jest z tym silnikiem? Masz to jako dodatkowy plugin wrzucone?

Maxwell Render to produkt hiszpańskiej firmy NextLimit obecny na rynku od 12 lat. Płatny. Zintegrowany z ARCHICAD-em poprzez plugin. Przez chwilę Abvent (producent Artlantis-a) kupował silnik Maxwell Render i umieszczał go jako opcjonalny do wbudowanego.
Używam po uiszczeniu opłaty :-) darmowy nie jest. Nie reklamuję go zbytnio bo wymaga świadomego użytkownika :-)
Odpowiedz
@nodech

Smile no oczywiście, że jest postprodukcja, ale... im lepszy wynik końcowy z renderu tym lepiej Smile No chyba, że nie ma co zdziwiać, tylko już tak jest i tyle ?
AC22 na MacPro 5.1
Odpowiedz
Zdałem sobie sprawę, że właściwie nigdy nie wrzuciłem choć jednego renderingu z Maxwell Render-a na to forum, przed chwilą założyłem wątek:

viewtopic.php?f=18&t=5906
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości