Chwilę się pobawiłem tym Maxwellem... i szczerze nie za bardzo widzę jakąś przepaść w stosunku do CineRendera.
Szybszy raczej nie jest, a jakość wizualizacji podobna.
Fajny ma moduł wyciągania parametrów po materiale oraz wartości ustawień sceny i kamery.
Materiały też prościej rozwiązane, choć chyba zbyt prosto (nie byłem w stanie wyciągnąć np. "porowatości").
No i gubi część materiałów przy przejściu do modułu renderującego.
Irytujący jest export modelu przy każdej ponownej wizualizacji.
Nie potrafiłem się też pozbyć "szumu" na wizkach.
To tak na szybko, nie wgłębiałem się, być może niektóre z powyższych są ograniczeniami wersji demo, a niektóre mojej ignorancji w kwestii Maxwellla
Myślę, że fajna wizualizacja jest jednak kompilacją czasu poświęconego na jej wykonanie (doświadczenie go zapewne skraca), ilości detali wbitych w model, no i mimo wszystko talentu w postrzeganiu świata.
Kiedyś się bawiłem Lumionem i Twinmotion - bardzo szybko dało się fajny efekt osiągnąć, jednak finał i tak pozostawiał pewien niedosyt.
Aktualnie programy i pluginy z grubsza potrafią dać podobne efekty (pomijając jakieś niszowe), niektóre może prościej, niektóre trzeba dłużej pomęczyć, ale za bardzo od siebie już nie odstają.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Tikos napisał(a):Chwilę się pobawiłem tym Maxwellem... i szczerze nie za bardzo widzę jakąś przepaść w stosunku do CineRendera.
No jest, na przykład na szkle - poniżej dzisiejszy dwukrotny strzał z biodra (jedna to ok~20 min druga ~1h na Mbpro). Jak dasz trawę albo displacement to jest szybszy i na czasie renderów, jest jeszcze wbudowany niedawno denoiser co przyspiesza oczekiwanie na "czysty" render.
Materiały mogą być ARCHICAD-owe (automatyczna konwersja), z presetów (np. szkło, plastik, metal) oraz wyłącznie Maxwellowe (podpina się zewnętrzną definicję).
Tikos napisał(a):Myślę, że fajna wizualizacja jest jednak kompilacją czasu poświęconego na jej wykonanie (doświadczenie go zapewne skraca), ilości detali wbitych w model, no i mimo wszystko talentu w postrzeganiu świata.
Święte słowa.
Dlatego też pokazuję swoją robotę raczej rzadko bo ani nie czuję się specem, ani nie poświęcam wystarczająco uwagi na detale ani talentów szczególnych nie posiadam (jak oglądam wizki robione przez innych, choćby http://www.maxwellzone.com/, to wpadam najpierw w przygnębienie a potem planuję dużo popracować nad sobą :-) )
Rafał napisał(a):Dlatego też pokazuję swoją robotę raczej rzadko bo ani nie czuję się specem, ani nie poświęcam wystarczająco uwagi na detale ani talentów szczególnych nie posiadam (jak oglądam wizki robione przez innych, choćby http://www.maxwellzone.com/, to wpadam najpierw w przygnębienie a potem planuję dużo popracować nad sobą :-) )
Wiesz, mam podobnie
Kiedyś, jak się robiło wizki jeszcze w 3DS to i tak był szał, bo nikt tego nie robił. Później właśnie tej pracy i talentu zabrakło, a i rzeczywistość projektowa nie pozwoliła na rozwój w tym kierunku.
Jak widzę, co niektórzy potrafią wyciągnąć nawet z prostych modeli, to też się czuję przygnębiony.
Z tęsknoty chyba trochę popracuję nad sobą, może coś lepszego wycisnę
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Dodałbym tylko, że na tym rynku (wizualizacji) w przeciwieństwie do naszego (architektonicznego) przepływ użytkowników z jednego softu do innego jest chyba gigantyczny. Patrz przykład Corona Render, który potrafił w kilka lat od zera urwać ~30% rynku, inny przypadek to Twinmotion, który trafia w niszę zagospodarowaną dotychczas przez jeden soft.
Odnosząc to do pierwszego posta - tyle co w ARCHICAD-zie pojawił się najnowszy moduł z Cinemy 4D a zmiany w kolejnej R19 są dość fundamentalne jeśli chodzi o wizualizacje (GPU), GS też planuje sporo zmian w przyszłych wersjach.
Ech tam, "nie ma przepływu" - sam przepłynąłem. Ale w sumie chyba masz rację, bo dopiero raz
Według mnie GS implementując silnik powinien go na tyle uprościć, żeby przeciętny architekt mógł prosto zrobić nienaganną wizualizację kilkoma kliknięciami.
Teoretycznie są ustawienia proste i szczegółowe, jednak i tak trzeba grzebać głębiej.
O kwestii skomplikowania tworzenia własnych materiałów już nie wspomnę.
Ps. Maxwell na GPU wcale u mnie nie przyspieszył i dodatkowo jakoś dziwnie mu to wyszło.
Trochę się pobawiłem tym Maxwellem, ma kilka fajnych bajerów, ale nie jestem w stanie zmusić sprzętu do renderingu na GPU - system wyświetla "dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany".
Najnowsze sterowniki, karta obsługiwana (GTX 1060 jest na stronie Maxwella wypisana) - masz może pomysł, jak to obejść?
Z kolei na CPU jakoś szału nie robi, choć na Twoich wizualizacjach widać jego potencjał.
U mnie w 10min osiągnął dużo gorszy efekt niż CineRender w 3min.
No i ten szum na efekcie finalnym jest dosyć irytujący, a włączenie Denoiser`a wydłuża przewidywany czas ponad 10x
Daj spokój z tym GPU :-) ja puściłem tak ze dwa rendery na próbę. Jest kilka ważnych ficzerów które na tym silniku nie zadziałają i trzeba jeszcze trochę poczekać aż dokończą robotę.
Większe przyspieszenie dostaniesz używając denoisera, potrafi skrócić czas np z godziny do kilkunastu minut.
Rafał napisał(a):Większe przyspieszenie dostaniesz używając denoisera, potrafi skrócić czas np z godziny do kilkunastu minut.
No to u mnie coś albo nie działa, albo jestem jakiś ciemny, bo jak włączę tego Denoisera, to nie starcza mi cierpliwości, żeby doczekać do końca (wypisuje czas 10x dłuższy, niż bez przy tych samych ustawieniach)
Ok, zrobię jeszcze dodatkowy test.
Ps. Fajnie by było, gdyby GS zaimplementował jako dodatkowy silnik Unreal tak jak w Twinmotion
Rafał napisał(a):Większe przyspieszenie dostaniesz używając denoisera, potrafi skrócić czas np z godziny do kilkunastu minut.
No to u mnie coś albo nie działa, albo jestem jakiś ciemny, bo jak włączę tego Denoisera, to nie starcza mi cierpliwości, żeby doczekać do końca (wypisuje czas 10x dłuższy, niż bez przy tych samych ustawieniach)
Ok, zrobię jeszcze dodatkowy test.
Włącz ale z ustawieniem, że od 10 SL. Wtedy będzie liczył np~ 20 min dochodząc do tego 10-tego a potem chwilę porzeźbi bo przeleci każdy Sl denoiserem.
Ważna rzecz dotycząca Maxwell-a — wymaga naprawdę mocnego kompa żeby dał się polubić :-)
Przy włączonym "at end" liczy scenę 31min (choć pokazywał pierwotnie ponad 1h), bez liczy około 10min.
Co ciekawe, wykłada się przy próbie zapisu obrazu, ale tylko o obliczeniach z denoiserem.
Ok, już nie męczę z tym Maxwellem, popracuję nad jakością CineRendera
Wizki praktycznie w całości w AC - delikatna postprodukcja w PS - kontrast, jasność, nasycenie, ostrość, jeden ludzik i ptaszki.
W nocnej tylko delikatne kontrasty i nasycenia. Oczywiście można było by to zrobić jeszcze lepiej ale efekt oceniam na ogólnie dobry.