Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rendering w ArchiCAD 21
Trochę pomęczyłem jeszcze tego CineRendera... i chyba nie jest tak źle Wink

viewtopic.php?f=18&t=5919
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
Cześć, Rafał wczoraj zaprosił mnie na forum, żeby prowadzić dalej dyskusję o Cinerender. Starałem się pracować w Cine od samego początku jak został wprowadzony, wymęczyłem bardzo dużo godzin i mam takie doświadczenie, że ten silnik to niestety ślepy zaułek. Sama idea jest ciekawa, w zasadzie idealna - mamy model BIM i mamy możliwość jego profesjonalnego renderowania w jednym pakiecie. Implementacja jest jednak bardzo słaba, a na dłuższą metę wręcz uniemożliwia efektywną pracę. Zacznijmy od tego jakie są według mojego doświadczenia główne podstawy dobrego systemu do wizualizacji architektury (piszę systemu, bo sam silnik to tylko połowa, lub nawet mniej):
- wydajny edytor 3D, który potrafi obsłużyć modele hipoly w ilości potrzebnej do wizualizacji
- system oświetlenia i pogodowy z "żywym" podglądem sceny, świateł, ruchu (w przypadku animacji)
- system roślinności i obiektów otoczenia (nie chodzi o same biblioteki, ale o takie narzędzia jak np. malowanie na powierzchni obiektów, randomizacja etc.)
- prosty i przejrzysty system materiałów, z możliwością zaawansowanej edycji i "żywym" podglądem materiału
- dobry silnik renderujący (dobry znaczy dający dobre efekty w dobrym czasie)
- kompatybilność z bibliotekami zewnętrznymi
- intuicyjność obsługi

Według mnie Cinerender w AC nie spełnia żadnego z tych założeń, oprócz samego silnika, który jest faktycznie dobry. Można heroicznie próbować go okiełznać, ale efektywność pracy będzie zawsze słaba. Ja w zasadzie przypuszczam, że Cinerender dostał się tylko do AC ze względu na jednego właściciela, ale nikt poważnie nie myślał o tym, żeby to było funkcjonalne. Zmierzając do konkluzji, jeżeli ktoś chce zacząć uczyć się renderowania i nie wydać ani złotówki to nie szukałbym rozwiązania w Cinerender. Patrząc na politykę AC nie ma raczej szans na usprawnienie pracy tego systemu i dużo lepiej uczyć się Blendera lub UE4 jeżeli szukamy czegoś darmowego. Poniżej kilka moich viz z Cinerendera i AC, są w większości mocno gołe bo model już tak przymulał po wsadzeniu kilku obiektów z lepszą siatką, że odpuszczałem. Pozdrawiam.

[Obrazek: Mieszkanie-Minska-62_projekt-R3-1024x618.jpg]
[Obrazek: 140807-DOM-CZESTOCHOWA_INT_V2-1024x618.jpg]
[Obrazek: 140807-DOM-CZESTOCHOWA_INT_V1-1024x618.jpg]
[Obrazek: Salon-V3-1024x685.jpg]
[Obrazek: Lazienka-V1-1024x685.jpg]
[Obrazek: 14258357_1201605519902683_1353692434273084616_o1.jpg]
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO
Odpowiedz
Z tego co piszesz wynika, że chyba wszystko zmierza w kierunku programów typu Lumion / Twinmotion, choć jeszcze te programy pozostawiają wiele do życzenia w kwestii jakości.

Ciekawie też wygląda OctaneRender, ale niestety nie ma wersji demo do AC21.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym silnikiem?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
Octane był bardzo drogi jak na sam engine. Teraz jest opcja za 20$ na miesiąc wersja na 2 GPU więc cena ok, ale to nadal sam engine ze wszystkimi boleściami reszty systemu renderowania w AC. Ale całkiem polecany jest Octane i Blender. Wcześniej były problemy z eksportem z AC do Blendera ale od czasu wprowadzenia eksportu w collada wszystko ładnie przechodzi. Co do Lumiona i Twinmotion to jest to po prostu świeże podejście do tematu i nie powiem wyśmienite. PS. Moim zdaniem jakość Lumiona jest już PRO, zwłaszcza patrząc na czas edycji i renderu sceny.
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO
Odpowiedz
Wojtek Gawinowski napisał(a):Octane był bardzo drogi jak na sam engine.
Z grubsza tyle co Artlantis Render: OctaneRender™ for Graphisoft® ArchiCAD + Standalone Combo License ($619)
Odpowiedz
Wojtek Gawinowski napisał(a):Moim zdaniem jakość Lumiona jest już PRO, zwłaszcza patrząc na czas edycji i renderu sceny.
Dokładnie w punkt, u mnie jak podgląd trwa powyżej 30 sekund to już się irytuję Wink

Z tego co widzę Twinmotion musi jeszcze trochę nadgonić, głównie w kwestii materiałów i bibliotek, jeszcze mu brakuje do Lumiona, ale również ma potencjał.
Odpowiedz
Cały soft do renderowania z grubsza kosztuje tyle samo. Albo nic :-) (corona, unreal)
Odpowiedz
Lumion kosztuje sporo, ale to jest kompletny ekosystem z duża biblioteką. Do corony musisz mieć 3D Max lub C4D i pewnie sporo płatnych bibliotek.
Odpowiedz
Wojtek Gawinowski napisał(a):Lumion kosztuje sporo, ale to jest kompletny ekosystem z duża biblioteką. Do corony musisz mieć 3D Max lub C4D i pewnie sporo płatnych bibliotek.
No racja - zapomniałem o Lumionie, ale to jakaś inna para kaloszy - cena powyżej dychy i komp do niego ~15 tysi.
I bez pluginu do AC.
Odpowiedz
Rafał napisał(a):
Wojtek Gawinowski napisał(a):Lumion kosztuje sporo, ale to jest kompletny ekosystem z duża biblioteką. Do corony musisz mieć 3D Max lub C4D i pewnie sporo płatnych bibliotek.
No racja - zapomniałem o Lumionie, ale to jakaś inna para kaloszy - cena powyżej dychy i komp do niego ~15 tysi.
I bez pluginu do AC.

E tam, przesadzasz:
Lumion wersja podstawowa to 6,5k netto (mocno okrojona)
PC za 4 - 5k też swobodnie da radę Wink
Odpowiedz
Tikos napisał(a):
Wojtek Gawinowski napisał(a):Moim zdaniem jakość Lumiona jest już PRO, zwłaszcza patrząc na czas edycji i renderu sceny.
Dokładnie w punkt, u mnie jak podgląd trwa powyżej 30 sekund to już się irytuję Wink

Z tego co widzę Twinmotion musi jeszcze trochę nadgonić, głównie w kwestii materiałów i bibliotek, jeszcze mu brakuje do Lumiona, ale również ma potencjał.

Twinmotion używa silnika UE4 od najnowszej wersji. Co prawda implementacja jest bardzo okrojona, szczególnie jakość, ale z takim partnerem za jakiś czas mogą mieć bardzo dobry system. Szczególnie jak dopuszczą natywne biblioteki, bo te standardowe są słabe. Lumion w zasadzie ma już większość ogarnięte na dziś, ale przez swój wyjątkowo zamknięty ekosystem może zostać w tyle. Bardzo ważne jest jeszcze to, że obaj producenci napisali naprawdę świetne wtyczki do AC, które pozwalają na bardzo przyjemną pracę.

Rafał - Lumion ma bardzo dobry plugin do AC.
Odpowiedz
Tikos napisał(a):
Rafał napisał(a):
I bez pluginu do AC.

E tam, przesadzasz:
Lumion wersja podstawowa to 6,5k netto (mocno okrojona)
PC za 4 - 5k też swobodnie da radę Wink
No ale kolega mówi o ekosystemie więc bierz pod uwagę wersję droższą :-)
Mój komp kosztował ~9tysi i tak se radzi więc zakładam, że stacja plus monitor cię tyle wyniesie. Tylko czy nie lepiej używać wtedy Unreal za friko, pluginu do AC i tak nie ma.
Odpowiedz
Wojtek Gawinowski napisał(a):Rafał - Lumion ma bardzo dobry plugin do AC.
To coś mnie ominęło, dasz linka?
Odpowiedz
https://lumion.com/archicad-exporters.html
Odpowiedz
Wojtek Gawinowski napisał(a):https://lumion.com/archicad-exporters.html
OK, a już myślałem że pojawiło się coś nowego, nie wiem gdzie ta bardzodobrość :wink: To po prostu zapis i tyle, a gdzie synchronizacja?
TM 2018 ma plugin (nawet Lumen RT też miał), który nie tylko synchronizuje dwa modele w różnych programach ale robi to też inteligentnie - czyli np. zamieni bylejakie drzewa czy ludzi z ARCHICAD-a na swoje.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości