Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scenka ćwiczebna - oświetlenie
Witam

Często trafiają do mnie pytania, jak dobrze oświetlić scenę, szczególnie we wnętrzu gdzie dobre oświetlenie jest kluczem.

Ja staram się oświetlenie budować od światła głównego i kolejno ustawiać światła mniej znaczące,
Podzielcie się proszę Waszymi sposobami i efektem, dla porównania scena i parametry renderingu powinny pozostać podobne

Zamieszczam scenkę Archicad20 i artlantis (w archicadzie ustawiłem rendering ( po swojemu Smile ))

Nie wiem czy mogę wystawić obiekt renderowany więc podaję linka, obiekt darmowy
www.turbosquid.com/3d-models/3d-lwo-roy ... ard/811727

Załączone pliki
.pln   proste oswietlenie.pln (Rozmiar: 10,24 MB / Pobrań: 338)
Odpowiedz
Tak to u mnie wyglada :

najpierw światło główne - tutaj po prostu słońce

Potem doświetlam płaszczyzną z materałem świacącym

Następnie efekty - tutaj dla widocznośći mocno przesadzone
{attachment=2]swiatlo glowne.PNG[/attachment]

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Dostosowane światełka efektowe - tutaj uzywałem światła punktowego Archicada

No i efekt finalny - z materiałem

Odpowiedz
Przeliczyłem twoją scenkę na moim kompie i efekty wyszły trochę inne, poza artefaktami dostałem zupełnie inne nasycenie światłem. Mógłbyś wrzucić jakiś przeliczony rendering w oryginalnej wielkości?

Odpowiedz
Trochę dziwne, u mnie kropla w kroplę to samo.

BTW - u Was ten "motur" też tak zamula?

Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
Tikos napisał(a):Trochę dziwne, u mnie kropla w kroplę to samo.

BTW - u Was ten "motur" też tak zamula?
Też :-) Pomysł dobry ale ten model bardzo spowalnia.
Odpowiedz
Celowo ćwiczyłem model z rhino na surowo, można by go spóbowąć pooptymalizować

Swoją drogą rozmyte odbicia na skomplikowanej siatce - wcale się nie dziwię że mulą

Rafał - masz moje ustawienia renderingu ?

Tikos - z ciekawośći - jaki czas masz?
Odpowiedz
wersja na dziś - mało dziś czasu było, ale niech będzie na szybko

świecące płaszczyzny z prawej jako światło główne
do tego dopełniające słabe słońce - cienie w ustawieniach środowiska na 60 % przezroczyste
i z prawej - dla odbicia w baku jeszcze jedna płaszczyzna - na szybko skopiowana z tych po prawej

edit: teraz zauważyłem że się setup świecenia w baku odbija więc wszystko jasne.
Odpowiedz
Pietruh napisał(a):Tikos - z ciekawośći - jaki czas masz?

1:23 z "szybkim podglądem" i 1:21 bez, rozdzielczość 800x600
No i chyba bez tego "turbobosta", choć jest włączony, ale nie wiem, czy AMD to obsługuje.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...
Odpowiedz
w kwestii embree turboboost :

Embree is a collection of high-performance ray tracing kernels, developed at Intel. The target user of Embree are graphics application engineers that want to improve the performance of their application by leveraging the optimized ray tracing kernels of Embree. The kernels are optimized for photo-realistic rendering on the latest Intel® processors with support for SSE, AVX, AVX2, and AVX-512

szczerze to nie jestem do końca pewien skoro piszą że tylko optimized for intel.

Swoją drogą czas masz i tak lepszy, u mnie w tle były ze 3 bieżące projekty ale hmmm. Musiałbyś kiedyś zapuścić z i bez i się wyjasni.
Odpowiedz
Chyba jednak nie tylko Intel Wink

Fizycznie (wcześniejsza opcja) - 2:06
Embree (turbobost) - 1:19 (nierówno, wcześniej 1:21)
Embree: 1:47

Dosyć duże te różnice jak na tak krótki rendering Confusedhock:
Odpowiedz
AC 21 renderowane wg ustawień sceny Michała (przesunąłem tylko suwaki dla świateł:

Odpowiedz
Rozumiem ze jedziesz po bandzie ale materialy wlacz / biala makieta off Wink
Odpowiedz
U mnie wszystkie materiały są białe nie wiem czy pstryczek on/off ma wtedy znaczenie...
Odpowiedz
Ano ma poniewaz kazdy material ma swoje ustawienia probkowania, biala makieta je zastepuje (chyba ze renderujesz silnikiem fizycznym wtedy silnik fizyczny narzuca globalne probkowanie materialom )
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości