Liczba postów: 383
Liczba wątków: 109
Reputacja:
0
W związku iż nadchodzi okres mojego stażu, kika pytań mam:
1. Kiedy mogę stać się stażystą? Czy muszę mieć skończone studia, razem z dyplomem, czy nie jest on konieczny i samo to, że skończyłem naukę kwalifikuje mnie do tego miana.
2. Czy przysługuje coś pracodawcom zatrudniającym stażystę( nie wliczając pieniędzy z urzędu ),docelowo chodzi mi o achicada i czy to jest powiązane z tym, że koniecznie muszę mieć dyplom.
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Ja miałem stażystki które potem zostały pracowniczkami - asystentkami a potem "prawymi rękami" a potem..... poszły na "własny garnuszek". Tak samo stażyści. Wszyscy zaczynali jak byli jeszcze studentami. Sam taką ścieżynkę przeszedłem. :wink: Co prawda wtedy zaczynało sie w dużym biurze od "malowania" balkonów, ja miałem więcej szczęscia i od razu dano mi do zrobienia projekt techniczny (tak się nazywał wtedy w stadium arch .bud.) Też tak wprowadzałem moich - od razu na głęboką wodę - teraz sobie sami dają radę.
pozdro
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Reputacja:
0
Mój przypadek jest taki, że mam lekki problem z ukończeniem szkoły a garnę się do realizacji projektów pewnej osoby, która ma niesamowicie rozbudowana wyobrażnię lecz zerowe pojęcie o komputerach. Chcą mnie zatrudnić mając z tego jakies profity..ponoć oprócz przysługujących stażystom pensjom są jakieś bonifikaty programowe.
Egzamin końcowy za 2 tyg, właśnie zaczynam kserować kilka kg papieru do nauki, ale na myśl, że zeszły semestr ciągle nie zamkniety i perspektywa jego finalizacji odległa to co mam robić nie jest do końca sensownym rozwiązaniem dlatego szukam jakieś dziury w zaistniałej sytuacji, alternatywnej opcji która utrzymałaby mnie na mysli, że jednak mogę kontynuował to co tak bardzo mnie rajcuje. Praca w archicadze jest mi konieczna i nie chcę jej odraczać :? ani zmieniać na inną
Swietnie się przy niej spełniam, pochłania mnie do cna i daje wiele satysfakcji  Ten jeden minus jaki wyciągam to, że psuje mi oczy w skromnym stopniu niepokoi moje plany 8)
W związku z powyższym będę wdzięczy za udzielenie informacji na pkt1 i 2. 8)
Reputacja:
0
lukaszuR napisał(a):1. Kiedy mogę stać się stażystą? Czy muszę mieć skończone studia, razem z dyplomem, czy nie jest on konieczny i samo to, że skończyłem naukę kwalifikuje mnie do tego miana. W obecnych czasach to zależy od bosa pracowni/firmy/biura. Czy masz dyplom czy go nie masz to Twój interes bo przez pierwsze lata musisz i tak zdobywać praktykę (czytaj "murzynić") a praktyka formalnie liczy się od czasu uzyskania dyplomu (zdobycia "tytułów"). Dla zatrudniającego Ciebie czy też przyjmującego na praktykę (znam takie firmy gdzie nie tylko nie dostaje się wynagrodzenia ale trzeba płacić za możliwość odbycia stażu) liczy się tylko to jak bardzo jesteś przydatny (samodzielny , z "werwą koncepcyjną", znający podstawy techniczne itd itp)
pozdro
powodzenia w obronie i na egzaminie
Reputacja:
0
Dzięki Rycho
A czy na archicada (ogólnie programy) nie przysługują z tego tytułu jakieś rabaty?
Reputacja:
0
To pytanie do Rafała, ale wydaje mi się że nie.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Rycho napisał(a):...a praktyka formalnie liczy się od czasu uzyskania dyplomu (zdobycia "tytułów")...
praktyka formalnie liczy się od momentu zarejestrowania dzienników praktyk zawodowych, z tego co pamiętam jest (było) to możliwe po ukończeniu trzeciego roku... chyba że coś się zmieniło, więc odsyłam do najbliższej izby arch.
Reputacja:
0
OOooo! To zmieniło się od czasu jak wprowadzili izdebkę. :?
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Rycho napisał(a):OOooo! To zmieniło się od czasu jak wprowadzili izdebkę. :?
to się zmieniło od czasu wprowadzenia egzaminów na uprawnienia.. izba wiele nie zmieniła
Reputacja:
0
W 99 - po wprowadzeniu ponownym egzaminów (czas bez to 80-ty któryś do 94) podpisywałem praktykę asystentce i pamiętam że miała ją od 4 roku studiów i musiała mieć zgodę rektora na to, aby praca wliczała sie do czasu praktyki -praca w czasie studiów.
Wydaje mi się, że może tak być od czasu kiedy wprowadzili wolontariat.
Ale nie jestem niestety na bieżąco, i może jest tak jak pisze k_y_h
|