Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkolenia z Archicada
Czy ktoś z was brał udział w takich szkoleniach? Warto?
Niestety u mnie w Białymstoku nic takiego nie jest organizowane i najbliżej miałbym w Warszawie.
Chciałbym całkowicie pracować na Archicadzie ( do tej pory projekty w Cadzie a jedynie modele i wizki w Archicadzie). Nigdy nie tworzyłem rysunków budowlanych w Archicadzie, nie przygotowywałem dokumentacji i nie wiem czy taki kurs dobrze tego nauczy a mało nie kosztuje.
Wydaje mi się, że przy dobrym ogarnięciu Archicada można na nim pracować dużo szybciej niż w Cadzie?
Odpowiedz
Kiedyś z czystej ciekawości wykupiłem sobie udział w jakimś szkoleniu internetowym (za czasów AC11) - z jednej strony lekcje i kurs sam w sobie niewiele mi dał (każdy uczy swojej wypracowanej metody pracy w AC, a nic nie zastąpi tego czasu który sam poświęcisz na rozwiązywanie problemów z którymi się stykasz, bo każde rozwiązanie ma swoje słabe strony i dobrze jest je znać aby czasm szukać alternatywnego), z drugiej jednak storny bezpośredni kontakt z prowadzącym pozwolił mi spojrzeć na pewne rzeczy w inny, nowy dla mnie sposób.

Niemniej kursu nie ukończyłem nawet :roll:
IMO Grzebanie w tutorialach + helpy + podręcznik + forum + dużo samozaparcia to najlepsze połączenie.
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Właśnie te spojrzenie na pewne rzeczy w inny sposób mnie ciekawi.
W jakimś tam stopniu ogarniam AC. Budowałem już dosyć skomplikowane modele np cerkwi wraz z wnętrzami, ale tylko jako model do wizualizacji.
Głównie chodzi mi o naukę przygotowania dokumentacji w prawidłowy sposób (głównie to przekroje), nie na około, oraz konfigurację ustawień, szablonów itd. Tego nigdy nie robiłem w AC.
U mnie w mieście nie bardzo znam osoby pracujące w AC o ile takie w ogóle są, więc nie mam jak tego "podejrzeć".
Odpowiedz
Szczególnie jeśli chodzi o etap tworzenia dokumentacji uważam, że warto przez wszystko przebrnąć samemu.
Mając konkretny projekt i termin na jego ukończenie zwykle stosuje się pierwsze czy drugie rozwiązanie które przychodzi do głowy.
Ale z upływem czasu te rozwiązania są coraz doskonalszeSmile

Niemniej tego etapu nie da się moim zdaniem przeskoczyć, musisz przez to przejść sam jeśli w pełni chcesz program opanować.
Kursy zwykle pokazują jedynie jedno rozwiązanie, niekoniecznie najlepsze, aby ułatwić ci start.

Nowe spojrzenie i różne ciekawe rozwiązania konkretnych zagadnień znajdziesz tutaj na forum (ja się zdecydowanie najwięcej tutaj nauczyłem i ciągle się uczę)- jeśli przyjmiesz, że jest tutaj kilkudziesięciu doświadczonych użytkowników archicada używających go na codzień w PRAKTYCE i w przeróżnych projektach, to myślę, że dojdziesz do wniosku, że nawet najlepszy prowadzący na kursie nie jest w stanie zapewnić Ci tak szerokiego spojrzenia na program..
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Dzięki, tak właśnie myślałem, że najlepiej będzie poświęcić sporo czasu i jeden projekt zrobić od A-Z w Archicadzie.
Autocad to zmuła :lol: także trzeba wziąść się do roboty :wink:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości