Liczba postów: 148
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Witam!
Mój problem polega na tym, że stworzyłem sobie dwie metryki strefy - jedna z pełnym opisem dla skali 1:50 i druga tylko z nr pomieszczenia i ramką dla skali 1:100. Obie metryki zapisalem sobie w ulubionych. Teraz pytanie jest takie, czy mozna zaznaczyc wszystkie metryczki i jednym kliknieciem zmienic ich styl (np z pełnego opisu, tylko na nr pomieszczenia), bez zmiany pozostałej zawartości (czyli bez zmiany nr pom, nazwy pom, rodzaju posadzki itd.) za pomoca ulubionych? W tej chwili musze zaznaczyc wszystkie metryki wejsc do ustawien i tam zmienic styl opisu/wymiarowania (co jest pracochlonne).
Liczba postów: 3 775
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
1. Paleta ulubione...włączona
2.Zaznaczenie stref króre chcemy pozamieniać
3.2xklik (dwumlask..whatever) na odpowiedniej pozycji w palecie ulubionych
4.The end
Ewentualnie poprzez stworzenie nowej kategorii dla której jest przypisana inna metryka...
wtedy da się bez ulubionych ;-)
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Reputacja:
0
Ha, wydaje mi sie ze własnie tak robilem wczesniej i działało... tymczasem teraz jak robie tak jak napisałes, to wyskakuje jakis komunikat "zmieniłes segmentacje ścian w zaznaczonych strefach..." i wszyskie strefy owszem sie edytuja, ale łacznie z zawartościa tj. nr pom, nazwa pom itd. Co moze byc nie tak?
Reputacja:
0
@ Koala: mam głupie pytanie, ale u Ciebie po zaznaczeniu stref i kliknieciu w ulubione zmienia sie tylko styl metryki, czy wszystko? Bo u mnie zmienia sie styl ale tez, we wszystkich strefach wskakuje ten sam nr pom, nazwa pom. itd. Moze mam zaznaczone jakas opcje, czy cos, ze sie tak dzieje?
Podobnie jest np z oknami. Zaznaczam wszystkie i wybieram inny styl z ulubionych, to wszedzie wskakuje jedno i to samo okno, a ja chcialem tylko zeby byl jednakowy styl wymiarowania, a wymiary okien pozostały takie jak byly.
Reputacja:
0
Niestety tak działają ulubione...ale da się w ustawieniach ulubionych zmienić - tzn wpisać co ma być ignorowane - nie pomnę co może być ustawione przy strefach
ale np przy oknach / drzwiach można ustawić żeby ignorowany był parametr wysokości parapetu/nadproża
- uwaga takie ustawienie działa od momentu jego ustawienia - tj. wszystko co zapisane przed tą zmianą - będzie neistety pamiętać równiez to co zpstalo ustawione jako pomijane.
Co do markerów okien drzwi...tu niestety też to pokutuje i zdaje sie na da się czysto zrobić tak żeby zmieniły się same markery. - sam nad tym czasem boleję...
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Reputacja:
0
Dzieki Koala za błyskawiczną odpowiedź. No mi się w ogole marzy, coś na zasadzie aby w ulubionych i w pobieraniu i nadawaniu ustawień (strzykawce) mozna było sobie wybierać, które z edytowalnych parametrów danego elementu miałoby być pobrane i nadane na inny element. Wydaje mi sie, że nie jest to az tak trudne do zrobienia. W ustawieniach ulubionych mozliwosci zmian jest niestety niewiele. Tak samo możliwość "inteligentnej" zmiany skali (tj. dopasowania) czcionki w metrykach, opisach, liniach wymiarowych (z jednoczesnym ich przesuwaniem), przy zmianie skali np z 1:50 na 1:100. W tej chwili chyba najlepszym rozwiazaniem jest robienie opisu w jednej skali nastepnie jego skopiowanie i wrzucenie na inna warstwe i dopasowanie do innej skali, a nastepnie odpowiednie ustawienia warstw w widokach.
Zmiana skali na arkuszu daje czcionke zbyt małą, natomiast zmiana skali w widokach powoduje ze rysunek jest nieczytelny... eh
Pozdrawiam!
Reputacja:
0
bercov napisał(a):Tak samo możliwość "inteligentnej" zmiany skali (tj. dopasowania) [...] liniach wymiarowych (z jednoczesnym ich przesuwaniem), przy zmianie skali np z 1:50 na 1:100.
Pozdrawiam!
Akurat wymiarowanie - działa tak jak piszesz...tj. ustawiasz sobie np. 3mm czcionkę i ona będzie 3mm na 100co jak i na 50ce
Z drugiej strony teksty opisów możesz wstawić - właśnie w ten sposób - czyli mm na wydruku w danej skali - lub relatywnie do modelu w cm czy m "modelowych" - i wtedy taki "modelowy"
tekst zmniejszy się lub powiększy w zalezności od skali.
Pozdr,
Koala