czasami Archicad nie chce zrobić wypełnienia kształtu, mimo iż kształt jest prosty i postępuje zgodnie z wytycznymi z instrukcji, celem naprawy kształtu.
Po kliknięciu WYPEŁNIJ wywala błąd, że się nie da i odsyła do tej samej strony pomocy, którą załączam.
Czy coś jeszcze można zrobić?
spróbuj narysować przekątną dziury do zalepienia - zwykle to pomaga i program wstawi fejsa; a potem taką krawędź (tę przekątną) usunąć a face zostanie 8)
Wiem, że to zawsze pomaga (z innych programów 3D) ale to nie do końca to...
Jeżeli macie włączone w opcjach widoku "Ukryta geometria kształtów" zapomnijcie o tym, że nawet rysując prostokąt w jednej płaszczyźnie, zostanie on wypełniony!!! Trzeba to cholerstwo wyłączyć i nagle wszystko jest OK.
Zauważcie też, jak się zmienia zawartość menu kontekstowego edycji kształtów gdy to jest włączone i gdy jest wyłączone
KRUChY napisał(a):Jeżeli macie włączone w opcjach widoku "Ukryta geometria kształtów" zapomnijcie o tym, że nawet rysując prostokąt w jednej płaszczyźnie, zostanie on wypełniony!!! Trzeba to cholerstwo wyłączyć i nagle wszystko jest OK
Chyba nie do końca, tzn bez względu na aktywność (dezaktywność) opcji Ukrytej geometrii, u mnie w obu sytuacjach rysuje kształt prostokątny WYPEŁNIONY - przed chwilą sprawdziłem !
Tak w ogóle ostatnio co jakiś czas z problemami radzę sobie w banalny sposób: kiedy już brakuje mi pomysłu co i dlaczego.... to w pierwszej kolejności zamykam i ponownie otwieram program (i projekt). I w wielu wypadkach (podkreślam: nie wszystkich !!!!) różne anomalia znikają. Daje w ten sposób ArchiCADowi taki powiew świeżości... 8)
też stosowałem zamykanie i otwieranie programu i pomaga, ale...
Mimo, iż widzisz wypełniony prostokąt, to zauważ, iż rysując go z włączoną w/w funkcją, pojawia się uwaga we właściwościach obiektu - i uruchamiając wypełnienie wskazane w wymienonej na wstępie instrukcji nic się nie dzieje. Dodatkowo, nie można z włączoną tą funkcją wyciągać kształtu.
wszystko prawda, bo to jest taka specopcja, żeby można było lepiej do/tykać różne prymitywy tworzące kształt (powierzchnie, krawędzie) a wtedy program koncentruje się tylko na wybranym prymitywie (lub prymitywach bo można wybrać kilka) i część tych funkcji ogólnokształtowych jest w tym trybie niedostępna;
dlatego rzadko włączam tryb geometrii ukrytej bo i nie mam takiej potrzeby - no chyba, że coś ćwiczę/uczę się itd 8)
a co do tej uwagi programu, że niektóre kształty są puste to dziwnie to brzmi skoro widać płaszczyznę;
i co dziwne mechanizm sprawdzania wypełniania bez względu na to czy prostokąt rysowano z włączoną/czy też wyłączoną opcją Ukrytej geometrii stwierdza w obu sytuacjach, że kształt nie ma wypełnienia - a przecież widać, że jest jakieś wypełnienie :?
przy kształtach mogą dziwić różne inne zachowania np. można wytłoczyć płaski kształt ale w odwrotną stronę tj. zerowanie wytłoczenia nie wychodzi;
czyli np spłaszczenia prostopadłościanu nie da się uzyskać metodą wytłaczania (owszem można usunąć 5 płaszczyzn z krawędziami i zostawić np samą podstawę ale to już prace ręczne)
no właśnie kilku funkcji, jakże intuicyjnych ze Sketchupa brakuje w Archicadzie. W bardzo dobrą stronę idą, ale pewnie będzie trzeba znowu upgradeować do 17...
Mi jeszcze brakuje blokady osi, w której rysuje kształt. Tak można wybrać płaszczyznę, można poziomo i pionowo, ale i tak najczęściej gdzieś to odskakuje, nie dociąga, albo rysuje w taką stronę, że potem dziwolągi wychodzą....
Jeszcze jedna rzecz usprawniająca... przy edycji w 3d, po wyświetleniu tylko edytowanego obiektu, od razu milej, przyjemniej się edytuje... Nie przyciąga niewiadomo gdzie, nie czyta innych płaszczyzn. Jest OK, plus obraca jak trackball, a nie ten cholerny krzyżyk, który musi coś wskazywać, bo inaczej oś obrotu przyjmuje taką, że wszystko ucieka z widoku... Polecam edycję pojedyńczych, podwójnych obiektów
Mnie przy kształtach chyba najwięcej kłopotów sprawia niekiedy banalna operacja obrócenia w 3D; wtedy ustawianie się tej nowej kątomiarki jest dla mnie dość niezrozumiałe, kombinuję z płaszczyzną edycyjną a kątomiarka i tak ustawia mi się jak sama chce - może czegoś nie opanowałem
@garry: mały tip o ile go nie znasz... chcąc obrócić dany kształt, gdy klikasz w wybrany punkt obrotu przytrzymaj lewy przycisk myszki, pojawi się opcja wybierania względem której osi chcesz obracać.
Pewnie że nie znałem ! Bardzo dobre ! Dziękuję ! Ale fajnie tańczy kątomiarka ! Oczywiście wg rytmu, który ja jej w odpowiednią stronę nabijam !
Tylko trzeba pamiętać żeby wcisnąć i przytrzymać na etapie wskazywania pierwszego punktu - bo potem to już będzie za późno.
No dobrze, a jeśli ten pierwszy punkt ma być np środkiem pomiędzy dwoma punktami (w Ac PL skrót: S), to jak wówczas skorzystać z tego dobrodziejstwa tańczącej kątomiarki ? Chyba pozostaje tylko wspomożenie się ustawieniem płaszczyzny edycji ?