Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znaczniki okien a zmiana skali
Jeżeli utworzę znaczniki okien czy metryczki stref dopasowane do skali np. 1:100 a następnie zmienię skalę na 1:50 staja się one do nowej skali niedopasowane. Czy jest możliwość automatycznego uaktualniania przy zmianie skali, jak to się w ogóle w praktyce robi
Pozdrawiam
Gabi
Odpowiedz
ja sobie radzę tak że skalę zmieniam dopiero na arkuszu. wtedy metryczki, znaczniki, tekst itd- skalują sie wraz z rysunkiem a nie zachowują stalej wielkości.
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
Dzieki wielkie-)
Odpowiedz
Można by zrobić takiego markera, aby zależnie od skali zachowywał się w ten czy inny sposób...
kiedyś zrobiłem takiego, który ma parę predefiniowanych wielkości...na razie nie zależnie od skali.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Jest jeden mały trick jeśli chodzi o dopasowanie skali projektu.
Jak wiadomo skale można zmieniać na dwa sposoby: 1) w widoku (wowczas rozmiar tekstu i znacznikow pozostaje bez zmian), 2) na arkuszu, wówczas skaluje się rysunek łącznie z tekstem i znacznikami.
Załóżmy, że rysujemy projekt w skali 1:50 (w widoku) i do niej dopsowujemy wszystkie metryczki, znaczniki, opisy i wymiary. Potem z jakiegoś powodu chcemy pokazać tak narysowany projekt w skali 1:100, co robimy?
Jak wiemy zmiana skali w widoku do 1:100 spowoduje, że rysunek się zeskaluje, zaś wielkość metryczek, tekstów pozostanie bez zmian, przez co wszystko na siebie będzie nachodzić (ogólnie bałagan i brak czytelności). Z kolei jak sobie zmienimy skale już na arkuszu (na 1:100) może się okazać, że dwa razy mniejsza czcionka jest słabo widoczna i np fajnie by bylo ją troche powiększyć o te np. 20%.
Trick polega na tym, że zwiększamy skale w widoku do np 1:70 (tutaj metodą prób i błedów, powiekszamy do takiego stopnia, aby wszystko było czytelne i napisy nie nachodziły na siebie). A następnie na arkuszu ustawiamy normalnie skale 1:100. Uzyskujemy dzieki temu rysunek w odpowiedniej skali + dodatkowo dopasowane metryczki, linie wymiarowe itd. Czyli innymi słowy, skalą w widoku dopasowujemy sobie opisy/metryczki i linie wymiarowe, a właściwą skalę dla całego rysunku ustawiamy dopiero na arkuszu.
Odpowiedz
Dobre, Bercov !
Nie pomyślałem nigdy o tym
Dzieki Smile
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060
Odpowiedz
Świetny patent!
Dzięki Smile
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz
Tyle że trzeba przeglądać wszystkie rysunki fragment po fragmencie i gorzej jest np. przy większych projektach mieszkaniówki na 12kondygnacji... i kilkanaście/dziesiąt mieszkań na piętro...

Ja zrobiłem plik w którym mam wstawione wszystkie podstawowe elementy jak ściany z oknami/drzwiami, stropy, pola tekstowe, wymiarowania, dachy itd. itd. w widok na każdej kondygnacji i przypisane dokładnie pióra, warstwy, schematy wyświetlania, ustawione arkusze, ect.... + skale 100, 50 i 500 do PZT.

TAK :wink: zajęło to łącznie ok. 2 tyg. ale komfort korzystania z "gotowca" bezcenny :lol: Pobieram właściwości i wstawiam. Wg. mnie warto to zrobić niż np. czyścić oddane projekty i zaczynać nowe na nich... masakra, a spotkałem się z tym niejednokrotnie.

Tym sposobem wszystko ma ręce i nogi.

pozdrawiam
Odpowiedz
Cytat:Ja zrobiłem plik w którym mam wstawione...

To chyba podstawa wydajnej pracy - dobry szablon! Dodałbym do tego "ulubione" i będzie komplet.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz
celebagar napisał(a):podstawa wydajnej pracy - dobry szablon! Dodałbym do tego "ulubione" i będzie komplet.

Jasne, że tak.
Chodzi jedynie (przynajmniej mi) o tymczasową konieczność pokazania czegoś w innej skali bez jakichkolwiek dodatkowych przeróbek Smile
 MP 5.1, Xeon 6@3,33, 32GB, nVidia GTX 580. OSX 10.9.5_AC18.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości