Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
archicad zapis do *.3dm (rhino)
Macie jakieś doświadczenia z eksportem modelu z Archicada do Rhino ?
Spróbowałem zapisu stosunkowo prostego modelu archicada (płyty, ściany...) do formatu *.3dm (rhino).
Elementy modelu (płyty, ściany...) dla porządku są na różnych warstwach.
Niedługo po otwarciu tego *.3dm w Rhino zostałem niemile zaskoczony.
Mianowicie każda archicadowa płyta, ściana itp w Rhino okazują się być blokami - i to wcale nie jest problemem.
Instancje tychże bloków są wstawione na te same warstwy jak w Archicadzie - i to też wydaje się być logiczne.
Dalej moim zdaniem jest już gorzej. Sad :?
Ponieważ elementy składowe każdego bloku ("face'y") bynajmniej nie znajdują się na tej samej macierzystej warstwie (jak należałoby oczekiwać) lecz na jakiejś JEDNEJ warstwie. Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:
W związku z tym wyłączenie tej JEDNEJ warstwy w Rhino sprawia że znika cały model !? (nie wyłączamy warstw przechowujących instacje bloków a bloki zniknęły - to mocno zaskakuje)

To jest moim skromnych zdaniem bez sensu !
Dlaczego archicad (?) przerabiając płyty, ściany itp na bloki dla rhino (w pliku *.3dm) robi taki bałaganik że facy składowe swoich płyt, ścian itp przenosi sobie na jakąś JEDNĄ warstwę a potem z nich definiuje bloki, których instancje umieszcza już na właściwych warstwach ?
W konsekwencji jeśli w Rhino bloki zostaną rozbite okaże się, że wszystkie face'y są na jakiejś JEDNEJ warstwie Confusedhock:
Porządkowanie takiego modelu (przenoszenie faców na odpowiednie warstwy - ścian, stropów itd) to szaleństwo.
Chyba jedyne co pozostaje to nieco bardziej usystematyzowana praca polegająca na edycji każdej definicji bloku Rhino (_BlockEdit) w celu przerzucenie jego faców na odpowiednie warstwy. Tylko dlaczego tego od razu nie robi archicad generując *.3dm ? Jaki jest sens wrzucania wszystkich faców na jakąś JEDNĄ warstwę (i z nich tworzenie bloków) skoro w Archicadzie facy te nie miały nic wspólnego z tą JEDNĄ warstwą ?
Jeśli mamy trzy stropy na warstwach "1","2","3" to w Rhino instancje bloków obrazujących te stropy będą wstawione adekwatnie na warstwach "1","2","3" ale facy należące do tych bloków (stropów) będą np na warstwie "2" !? Confusedhock:
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
Odpowiedz
Na rhinowym forum jest jakieś częściowe rozwiązanie do Rhino, skrypt (i polecenie): ExplodeBlocksToLayers
https://discourse.mcneel.com/t/explode-b...rs/25898/3
plik/skrypt ExplodeBlocksToLayers.rhp trzeba wrzucić do [...\Program files]\Rhinoceros 5\64-bit\Plug-ins\ a następnie w Rhino>Menu>Tools>Options>Plug-ins kliknąć Install... i odnaleźć ów plik [..\Program files]\Rhinoceros 5\64-bit\Plug-ins\ExplodeBlocksToLayers.rhp; potem konieczny chyba będzie restart Rhino
(jeśli instalacja skryptu będzie problematyczna to może pomoże info https://wiki.mcneel.com/rhino/unblockplugin)

Polecenie ExplodeBlocksToLayers działa to tak, że rozbijane instancje wskazanych bloków swoje elementy składowe (facy,meshe itp) automatycznie lokują na tej samej warstwie co instancja bloku. Smile I o to chodzi !
A nie mógłby to robić za użytkownika archicad wypluwając model do *.3dm ? 8)
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Odpowiedz
Jak dla mnie strasznie ciężko jest to obsługiwać Sad
Odpowiedz
Songo napisał(a):Jak dla mnie strasznie ciężko jest to obsługiwać Sad
co masz na myśli: obsługę Rhino ? Bo z tym się zgodzę - choć to jak zwykle kwestia przyzwyczajenia do danego programu.
Tak Rhino ma mnóstwo specjalistycznych poleceń:
- do wklepania z klawiatury ale trzeba znać choćby frazę polecenia a dostaniemy listę poleceń z tą frazą (archicad skutecznie rozleniwia w zakresie znajomości poleceń "wpisywanych")
- albo poprzez znalezienie odpowiedniej ikonki wiedząc że właśnie teraz ta funkcja będzie potrzebna.
Tak czy siak jakoś te polecenia da się rozpoznać i to nie problem. Gorzej jest z elementarnymi przyzwyczajeniami pt. orbitowanie w 3D - bo tu różnice są odczuwalne.
No cholera mnie bierze kiedy w Rhino (w 3D - bo tak najbardziej lubię cosik modelować 8) ) wciskami Shift+MMB (Z PRZYZWYCZAJENIA - jak w archicadzie !) i nic z tego !
Bo w Rhino orbituje się:
- samym RMB
- albo Ctrl+Shift+MMB.
OK archicad też potrafi orbitować Ctrl+Shift+MMB ale przez lata całe przyzwyczaiłem się do Shift+MMB - i nie uśmiecha mi się przestrajanie siebie na Ctrl+Shift+MMB - żeby orbitować kompatybilnie w obu tych programach .
Tak w ogóle jak wracam do archicada szczerze doceniam inteligencje kursora (wszelkie jego mercedesy, fajki itp) bo Rhino w tym względzie jest siermiężny. Np żeby przeciągnąć węzeł trzeba włączyć osobny tryb PointsOn (F9) i dopiero potem wybrać węzeł do przemieszczenia. Kolejna kwestia to przesunięcia relatywne też trzeba się wdrożyć na nieco inne mechanizmy - oczywista oczywistość ArchiCAD i Rhino to przecież osobne produkty, tworzone i rozwijane przez niezależne zespoły autorskie itd.
Ostatnio zastanawiam się jaki procent użytkowników archicada wdrożyło się do korzystania z Rhino w stopniu większym aniżeli zaspokojenie wstępnej ciekawości. A sięgnięcie po możliwości Grasshopper póki co mnie przerasta. Sad
Polskie forum http://www.forum.rhino3d.pl/ wygląda trochę a porzucone i chyba bardziej śpi aniżeli odpowiada na zapytania chcących co nieco wgłębić się w Rhino.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości