Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
belki w przekroju
Moje pytanie troche banalne dotyczy widoczności belek tzn;
-robiąc dajmy na to ściane 25 cm pustak + 15 cm styropian umieszczam belke(szer 25cm) wdłuż ściany nad osią rdzenia(25 cm pustak)
na przekrojach widać linie obrysu danej belki,
-lub np wieniec wchodzący w ściane na klatce schodowej tez widać linie widokowe na przekroju
Jak sobie z tym radzicie aby nie było ich widać?

pozdrawiam
Łukasz
Odpowiedz
Ja np. nie robię wieńca belką, tylko na przekroju wstawiam obiekt -łatę "wieniec zewnętrzny" lub "wieniec wewnętrzny" .Obiekt był chyba dostępny na płycie z książką Rafała
Odpowiedz
rozumiem, akurat takiego obiektu nie posiadam-rozwiązanie jakies jest, z tym że np chce zastosowac dokument 3d w przekroju i wtedy lipa
czy są jeszcze jakies inne metody,rozwiązania?
Odpowiedz
robisz zbliżenie do tego stopnia aby móc na rysunku "pocienić" belke o "ciutę" - linia jest wewnątrz ściany ale nie zmienia wymiaru (trzeba wyłączyć snap jeśli używasz)
wtedy w normalnym widoku nie widać różnicy w grubości belki w stosunku do ściany - a w efekcie na przekrojach i elewacjach nie widać lini konturowych... :wink:
prosty , banalny ale skuteczny sposób...
Możesz też użyć operacji bryłowych.... ale nie pamiętam czy linie znikną... :roll:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Odpowiedz
Mogę obiekt podesłać - do przekrojów 2d - się nada.
Odpowiedz
To ja proszę...
Mac OSX

ArchiCAD 17

Apple iMac 27″ 3.2GHz
Odpowiedz
próbowałem wysłać ale chyba się nie udało , w razie czego musisz podać mi swój adres e-mail
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości