Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
idzie nowe?
http://biznes.onet.pl/5,1462549,prasa.html

moim zdaniem kierunek jest dobry - tzn pozwolenie na urbanistykę i ogólny wygląd budynku, a nie na bebechy...mam ostatnio serdecznie dość walki z urzędasami a i tak jako projektant ja odpowiadam a nie ten pieczątkowiec....

Jeszcze powinni w prawie budowlanym wpisać projekty wykonawcze i przetargowe jako obowiązek skoro projekt do pozwolenia to będzie w zasadzie koncepcja...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Koala napisał(a):...mam ostatnio serdecznie dość walki z urzędasami a i tak jako projektant ja odpowiadam a nie ten pieczątkowiec....Pozdr,
Koala
Ja dość to mam nie ostatnio tylko od dwudziestu lat. Permanentna zmiana przepisów- 60-ta któraś wersja prawa budowlanego, nasta wersja warunków zabudowy, kociokwik prawny , sprzeczność i enigmatyczność zapisów itp itd.
A przy tym zupełny bezruch "urzędasów" stale to oni są "wadza" i oni wiedzą lepiej jak interpretować prawo - tacy sami od lat, czy to taki czy siaki ustrój. Czasem dochodzi do takiej paranoji że Pan Iksinski z urzędu X zaklepie projekt (bo do tego sprowadza się jego rola) a Pan Ygrekowski z urzędu Y oddalonego o kilkanaście kilometrów nie zaklepie tego samego projektu (zawartego rozwiązania) bo nie. Albo będą jakieś bleble wstawiali w pismach albo jak to zwykle bywa wypisywali dyrdymały o "wielkich brakach w dokumentacji" w postanowieniach na które nie służy ani odwołanie ani skarga.
...No i tak to jest (ale się wku...) :evil:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Odpowiedz
"ostatnio" to było napisane tylko tak....ale w znaczeniu od początku praktykowania ;-)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Kierunek jest dobry ale ja sądzę, że urzędy nie dadzą sobie odebrać "władzy".
Odpowiedz
wodzu napisał(a):Kierunek jest dobry ale ja sądzę, że urzędy nie dadzą sobie odebrać "władzy".
Tak, tak . Im "mniejszy" człowieczek w urzędzie (z reguły to wszyscy są bez uprawnień i doświadczenia) tym większą "wadzę" musi dzierżyć. :evil:
Bardzo rzadko to ktoś kto " przynajmniej polizał" tzw twórczość architektoniczną - wtedy jest zupełnie inna rozmowa, tylko że pozostają jeszcze głupawe ustawy i rozporządzenia.
Odpowiedz
może ktoś wie jak wg. nowych przepisów miałaby wyglądać weryfikacja projektu ( np. czy budowany obiekt jest zgodny z planem miejscowym , czy projekt wykonany został przez uprawnioną osobę itd) Wydaje mi się że patrząc na to co dzieje się dookoła taka całkowita wolność w budownictwie może skończyć się tragicznie dla naszego otoczenia .
ps. Znam przykład kiedy deweloper w trakcie budowy zmienił budynek tak że przestał być zgodny z miejscowym planem zagospodarowania i prawem budowlanym , i po sprzedaniu mieszkań już nic nie można było zrobić , bo doprowadzenie do stanu zgodnego z przepisami naraziłoby na straty mieszkańców którzy nabyli lokale w dobrej wierze.
Odpowiedz
Co do "weryfikacji" to myślę że będzie to podobnie jak we Francji Irlandii itp. Czyli projekt w urzędzie na zasadzie wydmuszki - elewacje + PZT (z resztą to jest to co teraz "sprawdzają' ) - generalnie urbanistyka - a środek może rodzić się w trakcie budowy bez specjalnych projektów zamiennych.

Prawo generalnie powinno działac na zadsadzie - ufami ci ale jak sie pomylisz to wtedy kara - a nie to co w Polsce wywodzi się z ruskiego systemu prawnego - najpierw przypier*** a potem patrzeć co zostanie.

Pozdr,
Koala
Odpowiedz
Koala napisał(a):....Prawo generalnie powinno działac na zadsadzie - ufami ci ale jak sie pomylisz to wtedy kara - a nie to co w Polsce wywodzi się z ruskiego systemu prawnego - najpierw przypier*** a potem patrzeć co zostanie.

Pozdr,
Koala
Oooo! tak właśnie chciałbym żeby wyglądało prawo przynajmniej te odnoszące sie do naszej działalności. Bo po cholerę człowiek robił te trzy tytuły, potem murzynił potem uprawnienia, lata doświadczeń a na końcu moją pracę "weryfikuje" jakiś człowieczyna z kompleksem wyższości. :? Wolę żeby weryfikowała ją tylko "przyziemna" rzeczywistość budowlana.
Odpowiedz
wlasnie widzialem kolejna zapowiedz tych zmian - podobno ma byc gotowa w polowie roku tak by zaczela dzialac od poczatku nastepnego
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.archimed.com.pl">http://www.archimed.com.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Oby tylko nasza kochana izdebka trzymała rąsię na pulsie i odpowiedni lobbing zapewniła...(w końcu biorą te 6 dych pierdzistołkowego miesięcznie)
Odpowiedz
Wolę żeby weryfikowała ją tylko "przyziemna" rzeczywistość budowlana.???
No to ja dziękuję za taką weryfikację. My architekci mamy chyba manię wyższości i wydaje nam się że po uzyskaniu tych trzech tytułów już nikt ani nic nie może podważyć słuszności przyjętych przez nas rozwiązań. Czy wy koledzy nie widzicie co się dzieje wokół??/. Poza tym wydaje mi się że w obecnym systemie ( może niedoskonałym) możemy bronić się przed naciskami inwestorów zasłaniając się urzędniczą niechęcią, inaczej zawsze znajdzie się ktoś np. emeryt ( z poprzedniej epoki sześcianu mazowieckiego) który za pieniążki podpisze każdy projekt.
Odpowiedz
wojtek ziółkowski napisał(a):Wolę żeby weryfikowała ją tylko "przyziemna" rzeczywistość budowlana.???
.... inaczej zawsze znajdzie się ktoś np. emeryt ( z poprzedniej epoki sześcianu mazowieckiego) który za pieniążki podpisze każdy projekt.
Może nie do końca chodzi o TĘ rzeczywistość, ale wolę aby za moje rozwiązania odpowiadała tylko moja własna skromna osoba - bo w istocie tak jest teraz tylko że bez udziału wymądrzających się urzędasów. :wink: A sprawdzający niech pełni ich rolę, przynajmniej będzie to rzeczywiste a nie papierowe.
A co do emerytów podpisujących za kasę projekty (co jest normalką obecnie i to nie tylko przez emerytów, adaptacja projektów typowych też jest swoistym rodzajem podpisywania za kogoś) -to problem sam zniknie wtedy kiedy każdy będzie personalnie odpowiadał za to co stworzył a nie zasłaniał się urzędami, jak inwestor, wykonawca lub ewentualny kontrolujący (sanepid, p.poż) dopadnie jednego czy drugiego aby musiał wytłumaczyć "swoje" rozwiązanie. Poza tym, jakoś w miarę dobrze to funkcjonuje w świecie zdroworozsądkowym to może i u nas będzie??? :roll:
A tak na koniec -to po dwudziestu latach pracy mam dość "ruskiego" (jak napisał koala) prawa które za każdym razem robi ze mnie w urzędzie albo konfliktową osobę albo "rzuca mnie na kolana" przed urzędnikiem. :evil:
Odpowiedz
Nierozumiem jak ktos chce utrzymania tego absurdalnego systemu gdzie architekt z uprawnieniami + sprawdzający (tez z uprawnieniami) sa kontrolowani przez np geodetę albo technika sanitarnego itp....

Jesli emerytowany architekt podpisze projekt a budynek bedzie wadliwy to on za to odpowie

Mialem juz w swojej karierze wyjazd do zamiejscowego urzedu tylko po to by dorysować literkę N koło strzałki północy na projekcie zagospodarowania terenu !!!!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.archimed.com.pl">http://www.archimed.com.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
wojtek ziółkowski napisał(a):Wolę żeby weryfikowała ją tylko "przyziemna" rzeczywistość budowlana.???
No to ja dziękuję za taką weryfikację. My architekci mamy chyba manię wyższości i wydaje nam się że po uzyskaniu tych trzech tytułów (...).

Wiesz co w obecnym "chwalonym" przez Ciebie systemie jest sprawdzane?
Odpowiem: papierki i pieczątki oraz jak się zdarzy to PZT + elewacje....
Co byłoby sprawdzane gdyby wprowadzono system taki jak np we Francji Irlandii itp? również odpowiem: PZT +elewacje w kontekscie urbanistycznym ale za to bez całej fury nikomu nie potrzebnych pieczątek...
Więc zupełnie nie rozumiem Twojego punktu widzenia (widziałem też podobny komentarz na onecie)
Architekt "uzbrojony" w swoją wiedzę i uprawnienia popełnia projekt - życie to weryfikuje - jesli się coś stanie to dostanie po 4 literach i tak powinno być a nie że urząd ma takiego architekta najpierw skopać po tyłku a jak nie za dużo spuchnie to mu projekt "zatwierdzić" (co jeżeli znasz prawo budowlane przecież niec nie znaczy bo i tak wszyscy projektanci odpowiadają składając swoje podpisy na stosownych oświadzceniach - w urzędzie rozwiązań merytorycznych NIKT nie sprawdza bo nie ma do tego prawa)

Pozdr,
Koala
Odpowiedz
Z ostatniej chwili:
projekt złożony , oprawiony "..trwale, aby nie można było zdekompletować."
po 1,5 miesiąca inwestor dostaje postanowienie o istotnych brakach w dokumentacji. Dzwoni wku.. do mnie że nie jestem profesjonalny bo dokumentacja niekompletna. Idę do urzędu się pokajać, skundlam się bo zależy mi żeby inwestor dostał "papier" w kąt idzie "ambicja twórcza" a tam pan pieczątkowiec mówi " proooooszę pana tu nie ma ponumerowanych stron a informacja BIOZ jest zła." Ja - ależ dlaczego, jak co to poprawię, a bios przecież jest. Pan U. " jest ale zła, pan nie zna przepisów, w rozporządzeniu jest napisane że ma być strona tytułowa a potem opis a pan ma wszystko na jednej stronie. Ja-????? Confusedhock: .....I k....a biorę projekt dekompletuję (wyrywam strony, wklejam strony, numeruję (poprawiam) składam..
I kurka gdzie tu jakikolwiek sens? Gdzie związek z budownictwem nawet szeroko pojętym. Czy od tego wyładnieją miasta? Lepiej sie będzie mieszkać?
??????????????????? :evil:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości