17-01-2008, 08:54 AM
Czasem mam wrażenie-jak tak czytam teksty planów-że autorzy piszą je na maszynie typu Enigma
idzie nowe?
|
17-01-2008, 08:54 AM
Czasem mam wrażenie-jak tak czytam teksty planów-że autorzy piszą je na maszynie typu Enigma
17-01-2008, 10:08 AM
Kolega z miejskiego biura planowania przestrzennego przy jakiejś okazji zobaczył u mnie wizualkę domku jednorodzinnego i z marszu oznajmił mi, że patrząc na ten dom głośno zastanawia się jak w tym wypadku weryfikować zapisywany w decyzji o WZiZT parametr wysokości elewacji frontowej. Tematu nie rozwijaliśmy dłużej. A mnie taka postawa od razu przywodzi na myśl to, że w urzędach (jak to w urzędach) zapisy prawa interpretowane są do tego stopnia literalnie, że potem wnioski i decyzje okazują sie groteskowe. Tylko, że urzędnicy są tak sparaliżowani chęcią czy koniecznością literalnego zastosowania zapisu prawa, że w ogóle tej groteskowości nie wyczuwają.
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
17-01-2008, 10:38 AM
p.s. czyli off-topic z offtopica
Cytat:co jest dlaczego w o d o o d p o r n e - jest censored ???? Cytat:w o d o o d p o r n e Cytat:p o r n:-)
Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!
17-01-2008, 11:36 AM
z kierunku w którym idzie dyskusja wnioskuję , że koledzy "kubaturowi" z niechęcią patrzą na tzw. " urbanistów" ? ( urzędasy itp ??)
17-01-2008, 12:25 PM
garry napisał(a):Ale z kolei nie bez kozery wspomnę o przypadku bądź co bądź architekta miejskiego, który wcześniej był wieloletnim szefem zespołu projektowego w dużym biurze projektowym a nawet przewodniczącym naszej regionalnej izdebki. Jednym słowem był gościem znanym i szanowanym. I nawet jak wystartował na tę fuchę architekta miejskiego wszyscy byli zadowoleni że ten człowiek wprowadzi na urzędnicze salony powiew świeżości. Ech, swięta racja... Urząd zmienia człowieka, być może zmienia nieodwracalnie. Gdy przed ponad 10 laty po studiach rozpoczynałem pracę w jednym z biur miałem tam kolegę zza biurka obok odpowiedzialnego w tym biurze za kontakty ze starostwem. Psioczył i klął na matołów codziennie. Po paru latach tak mu się poukładało, ze sam trafił do urzędu. No i rozpoczęła się jazda po równi pochyłej w dół. Z roku na rok z cżłowiekiem się coraz trudniej rozmawia, każde spotkanie rozpoczyna od jęczenia na niekompetentnych projektantów co prawa nie znają, w pracy jest świętszy od papieża. Jak ma napisane w WZT : "dach skośny" to ci daszek wejściowy płaski 1,2x 2,0m uznaje za naruszenie warunków... Smutne. pozdrawiam
17-01-2008, 02:23 PM
wojtek ziółkowski napisał(a):z kierunku w którym idzie dyskusja wnioskuję , że koledzy "kubaturowi" z niechęcią patrzą na tzw. " urbanistów" ? ( urzędasy itp ??) Negatywnie jesteśmy nastawieni do urzędasów i do ludzi o podejściu a'la urzędas... BTW Jak sobie poczytasz kto(w sensie wykształcenia) może zdobyć uprawnienia ubranistyczne to się zdziwisz (lepszy nepotyzm niż u prawników bo nawet kierunkowego wykształcenia mieć nie trzeba) . A potem sa problemy z "planami" takich "urbanistów". Pozdr, Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
17-01-2008, 04:25 PM
taaaa ......... , a u nas w Piasecznie pod Warszawą pomiędzy budynkami jednorodzinnymi i obok czterokondygnacyjnej zabudowy wielorodzinnej ma stanąć szesnastopiętrowy budyneczek mieszkalny (niczego sobie !!). I kto tu jest winien urzędnik ,urbanista a może projektant ??
17-01-2008, 05:39 PM
Tak bardzo chce mi się krzyczeć w tym poruszonym temacie, że aż mnie zatyka.......
17-01-2008, 07:38 PM
A ja dzisiaj oddałem do urzędu PB i mogę kilka dni odsapnąć. Od klienta dostałem parę złotych. Jutro w przedszkolu mam Dzień Babci (i Dziadka).
A w następnym tygodniu spodziewam się telefonu z urzędu w sprawie (nie)kompletności dokumentacji projektowej. Czyli w zasadzie chleb powszedni. (a kartek/stron projektu nie zaopatrzyłem we wspólną numerację porządkową, owszem rysunki mają swoją numerację, opis swoją, podobnie jak inne papierzyska i załączniki itd)
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
17-01-2008, 08:43 PM
garry napisał(a):A ja dzisiaj oddałem do urzędu PB i mogę kilka dni odsapnąć. Od klienta dostałem parę złotych. Jutro w przedszkolu mam Dzień Babci (i Dziadka)....I tym "optymistycznym" akcentem w zasadzie można by skończyć rozpoczęty przez Koalę wątek.....poniekąd bardzo interesujący ale z drugiej strony "dołujący" bo właściwie do tego sprowadza się nasza działalność (po pięknych studiach, zachłystywaniem się konkursami, pierwszych realizacjach...itd) Zaraz odezwą się oponenci - że wcaaaale tak nie jest, że jest .... No to.... może się podbuduję, bo też oddałem projekt i też czekam na postanowienie "...o brakach..." :wink:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro| |Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5| |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|