Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witajcie.
Chciałbym jako tło i lokalizację otoczenia wstawić cyfrową mapkę z formatu dwg w taki sposób, aby widać było to w oknie 3D - czy jest taka opcja? jak podejść do tematu
na razie pracuję na AC12 EDU, ale przymierzam się do SE - to ku informacji, że jestem baaaardzo początkującym użytkownikiem Archicada
pozdrawiam - Maciej
Liczba postów: 200
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Ja to robiłem w ten sposób, że z mapy cyfrowej robiłem jpega a następnie używałem obiektu typu dywan z utworzonym wcześniej jpegiem jako obrazkiem wypełniającym. Dywan musi mieć odpowiednio dobrany wymiar, /taki jak jpeg/ żeby skala się zgadzała. Działało zawsze.
Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł.
ArchiCAD 15
iMac 24" 2.4 GH, MBP 2.2 GH, Mac OS X 10.8.2
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.archikwiat.com">http://www.archikwiat.com</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Dzięki za wskazówkę.
Czyli nie mam szans na budowanie modeli otoczenia poprzez okno 3D?
Do tej pory działam w AutoCADzie, ostatnio także w Skeczapie...stąd moje przyzyczajenia.
Jednak zaczynam przygodę z AC "na poważnie" i stąd moje pytanie.
Może ktoś ma coś jeszcze do dodania...
Dzięki
Liczba postów: 3 038
Liczba wątków: 75
Reputacja:
2
Ja znam kilka metod - trzy z nich:
- dywan z biblioteki - opisany powyżej
- jeśli pracujesz w EDU możesz skorzystać z dodatku ArchiFacade - tam tworzy się się wypełnienie i zachowuje jako obiekt biblioteczny wiążąc z bitmapą.
Przewaga nad "Dywanem" jest taka że obrys może być dowolny a nie tylko prostokątny.
- narysowanie płyty stropowej i i zadanie jej wcześniej przygotowanego materiału z teksturą z twojej mapy, korekty umiejscowienia nadasz za pomocą Ustaw teksturę w oknie 3D.
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
kiedyś robiłem coś takiego... dwg otwierasz: "file>libraries and objects>open object " i zapisujesz jako element biblioteczny, wtedy linie powinny być widoczne w 3d. w wersji 8 działało.
Reputacja:
0
no ciepło ciepło...działa, ale jakoś się rozjeżdża ta mapa, bo wstawiłem poprzez bibliotekę ten dwg oraz zapisałem (bez jakichkolwiek zmian) jako element biblioteczny...
po wstawieniu w okno 2D, wygląda jakby rozciągniecie w jednym kierunku - bez skali, ale sukces jest że widać to w 3D
więc jako podkład może to działać, jak tylko zwalczę problem skalowania
Maciej
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
ja robię to tak - wstawiam mapę cyfrową dwg, rysuję sobie ramkę zakresu, potem robię sobie jpg z tej mapy w zakresie ramki. Z jpg robię teksturę. Tworzę teren/siatkę w obrysie tejże ramki a na powierzchnię terenu/siatki wstawiam teksturę wcześniej przygotowaną (ten jpg). Jak sobie "powykrzywiam" teren/siatkę to w czyde też jest powykrzywiane ale wszystko pięknie widać. Na płasko w dwade mam idealny podkład (mapa cyfrowa)na którym wszystko tworzę a w czyde widać te mapkę(tekstura jpg). Jedno uzupełnia drugie. :wink:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Reputacja:
0
NO SUPER
właśnie udało mi sie wstawić podkład opisany metodą nazwijmy to "biblioteczną"
akurat teren mam płaski jak stół...
jednak na razie mi to wystarczy
metoda "terenowa" sprawdzi się chyba najlepiej gdy trzeba coś bardziej wykrzywionego wyrzeźbić - ale jak się robi jpg ze wstawionej mapy?
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
maclapko napisał(a):.. - ale jak się robi jpg ze wstawionej mapy?
komenda /zachowaj jako.....
potem ten jpg czy też bmp możesz obrobić w dowolnym programie do grafiki /zdjęć itp/itd.. i wstawić jako teksturę/szader...
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Reputacja:
0
no popróbuje...
póki co płaskie wstawianie cyfrówki jest OK, ale popracuję nad tymi bitmapami, bo przyda sie na później
dzięki za aktywność - na pewno będę was jeszcze niepokoił pytaniami :wink: