Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
list otwarty do izdebki głównej
napisałem cuś takiego:
Witam
W związku z perturbacjami na linii architekt urząd (administracja architektoniczna) w kwestii czy architekt może - czy jest uprawniony - do sporządzania projektów konstrukcyjnych prostych obiektów [generalnie dotyczy domków jednorodzinnych a szczególnie adaptacji projektów typowych (powtarzalnych)] zwracam się z prośbą o zajęcie stanowiska w powyższej kwestii. Myślę, że jako organizacja(instytucja) mająca na celu szeroko pojęty interes wszystkich architektów, nie tylko w kwestii finansowej ale, a może przede wszystkim, w sprawach związanych z regulacjami prawnymi, Krajowa Izba Architektów przychyli się do potrzeb stawianych przez wielu architektów - członków KIA- wprowadzenia zapisów umożliwiających działanie zgodne z przyznanymi wcześniej uprawnieniami.
W świetle stanowiska Izby, reprezentowanego przez jej władze lub też architektów których wypowiedzi publikowane są na łamach tabloidów bądź też publikacji na poły branżowych, Izba ma przede wszystkim sprawować kontrolę nad wykonywaniem zawodu a nie instytucji promującej całe spektrum działań dla dobra architektury czyli jednego z głównych czynników sprawczych naszego środowiska. Gdzie jest miejsce dla poszczególnego twórcy w tym NADZOROWANIU jego twórczości, a kuriozalnym jest obrona instytucji (Izby) która odbiera jej członkom (działając wbrew zasadzie że prawo nie działa wstecz) możliwość wykonywania zawodu w pełni. Dotyczy to także stanowiska wielu urzędów administracji publicznej (architektonicznej) które sprowadza się do beznamiętnego i przedmiotowego traktowania głównej osoby w procesie inwestycyjnym jakim jest architekt, notabene pominiętego nawet jako strona w postępowaniu administracyjnym, ale obciążonego coraz większym zakresem obowiązków.
Czy jest możliwym aby władze Izby w walce o przetrwanie tejże ( nowe PB i PiZP) koncentrowały się nie tylko na zapewnieniu sobie bytu ale i także na szeroko rozumianym interesie poszczególnych architektów tworzących bądź co bądź tę organizację? Czy jest możliwym, aby jednoznacznie opowiedziały się za tymi którym interpretacja enigmatycznych zapisów ustawy o samorządach zawodowych odbiera możliwość pracy. Dlaczego inżynierowie i technicy budowlani mogą się cieszyć pełnią uprawnień (nawet tych architektonicznych ) zrzeszając się w IIiTB która im to zapewnia?
A najgorszy w tym wszystkim jest, stosunek naszych kolegów po fachu pracujących, jak stwierdził jeden z nich "po drugiej stronie barykady.." których naczelnym zadaniem w pracy jest znaleźć jakąkolwiek lukę w przedkładanym projekcie i "wysmarować" jak najdłuższe postanowienie do inwestora, deprecjonujące w istocie pracę jak i dobre imię architekta, częstokroć z błędnymi albo mało ważnymi informacjami do których z racji procedur (forma -postanowienie! ) nie można się w żaden formalny sposób odnieść (brak możliwości zażalenia, skargi itd) będąc nawet pełnomocnikiem inwestora.

I na koniec chciałbym podkreślić, iż stwierdzenie z którym spotykam się nieraz w kwestii uprawnień konstrukcyjnych (pomijając możliwość kierowania robotami budowlanymi) - "może Pan zapisać się do Izby Inżynierów i Techników Budownictwa " nie jest odpowiedzią której oczekuję.
Pozdrawiam i proszę o nie interpretowanie powyższego jako tzw. wylewania żalów, choć i może to tak wygląda.
R.G.
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Odpowiedz
W ogóle zauwazyłem ze Izdebki (obydwie) skupiają się li tylko na księgowaniu składek....Jak wicepierdzistołkiem od infrastruktury został wysoki członek izdebki (głownej) myślalem że coś się zmieni choćby w jakimś "spacyfikowaniu" urzędasów, ale nic z tego wyglada na to że ten ktoś jest i był chyba od wielu lat działaczem (pewnie wczesniej Sarpu) czyli może nie miec pojęcia o problemach wykonywania zawodu, ergo przez lata "kolekcjonował" i "zużywał" składki maluczkich - i jego jedynym zmartwieniem było czy wszyscy zapłacili, żeby mógł wybrać się ze znajomymi na kolejną atrakcyjną wycieczkę ;-(

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Jestem ciekaw co i kiedy napiszą w odpowiedzi.
Pani, druga z którą mnie połączono w izdebce w sztolycy powiedziała że .... trzeba napisać bo tak to nikt mi nie udzieli odpowiedzi....... 8) to napisałem.
A w tym co piszesz jest niestety... bardzo dużo prawdy...znam paru stołkowiczów z SARP-u. Nie twierdzę że wszyscy "aktywiści" byli tacy, ale ci co przeszli niejako na tacy do rządzenia w izdebce, napewno...
Odpowiedz
Rycho, JEŚLI Ci odpowiedzą - to jeśli to będzie możliwe, udostępnij to, proszę. Wprawdzie sam nie jestem zainteresowany możliwością zajmowania się konstrukcją (nawet w wąskim zakresie, jakim są ławy małego domku), ale jako żywo - chciałbym wiedzieć czy Izdebka potrafi o nasze interesy powalczyć.

pozdrawiam
Odpowiedz
Jest 26 maja 2009 roku, dzień Matki....upalne majowe przedpołudnie....Lenin i Stalin nadal nie żyją..... Leppera nie ma już w mediach, może to i dobrze.... Pan Hołodyński wypowiedział się na temat plantów w Gorzowie.....taaaaaa...
mój list z 13 marca br do głównej siedziby Izby architektów we w sztolycy pozostał bez odpowiedzi...taaa....
teraz już nie odpowiedzą bo wakacje się zbliżają.....
mają w głębokim poważaniu członków, tzn przepraszam nie do końca, członkowie są ważni bo składają się na wakacje dla naczalstwa.... 8)
Jak tylko będzie można wypisać się z izdebki zrobię to niezwłocznie
na kiego mi taki twór który ma w d.... poszczególnych architektów. :evil:
Teraz głównym ich zadaniem jest walka o to aby Izby zawodowe nadal były obowiązkowe, a to czy biurokracja osiąga szczyty to jest mało ważne, to że ustawy i rozporządzenia są enigmatyczne i niejasne to nieważne, że kolesiostwo jest w cenie to nie ważne, że urzędacy stosują własną interpretację to nieważne, że warto promować polską architekturę to nieważne (bo inni to robią) że należy pomagać pojedynczym architektom to nie ważne....
A Panowie którzy tak walczą Big Grin o kontrolę architektury poprzez ustawy, chyba dawno już nie byli w urzędzie załatwiać pozwolenie na budowę... niestety ONI chyba nie wiedzą że każdy przepis urzędasy interpretują zawsze na niekorzyść petenta, dlatego np nie wykorzystujemy pieniędzy z unii - bo zawsze znajdzie się paru urzędasów którzy wymyślą dodatkowe rygory do spełnienia przez wnioskodawcę.. no cóż.... :roll:
Lenin i Stalin nadal nie żyją.....Wołoszański już nie prowadzi programów... a ja mam coraz mniej poważania dla torytetów z izdebki
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości