Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
normy wymagane w architekturze
Już mamy rozporządzenie przywołujące normy do stosowania w naszej pracy....czyli staja się one obowiązujące. Rozwiązała się też kwestia jak liczyć powierzchnie....załącznik do Dz.U. 2012 poz. 462 o zawartości projektu.
Ciekaw jestem kiedy praca architekta zostanie sprowadzona całkowicie do "montażu projektu" zgodnie "z" ....i oczywiście ważna jeszcze jest interpretacja pana urzędnika co rozumiemy "pod pojęciem".... :roll: :mrgreen:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Odpowiedz
To teraz wszystkie te normy powinny być dostępne nieodpłatnie w internecie...jak to jest w cywilizowanych krajach...ale niestety leśne dziadki z PKN przeskoczywszy z innych organizacji te 20parę lat temu na to nie pozwolą...w każdym razie nie mam złudzeń...

A co do urzędactwa (celowe słowotwórstwo) to przecież najważniejsze jest prawo "powielaczowe" - w trochę innym znaczeniu niż oryginalnie to pochodzi...a mianowicie od powielania chorych pomysłów niedokształconych kierowników urzędów, którym doradzają "prawnicy" po połowie semestru z prawa budowlanego ;-P

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
..ciekawe czy interesuje to izdebkę...jedną jak i drugą...
(jestem teraz w dwóch he,he i powiem szczerze że więcej informacji mam z IB)
Odpowiedz
Dobrze, ze informujesz nieświadomych płatników izbowego haraczu obecnych na tym forum ;-)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
tak ...teraz jest wielka afera z Kerezem w Wawie...ale w podobnej sytuacji walki z urzedactwem było i jest wielu polskich architektów którzy powinni otrzymać pomoc od ..... ale najbardziej mnie wkurza że coraz bardziej szerzy sie doktryna "dobrego przygotowania dokumentacji " w której zawartość formalna i bzdety nikomu nie potrzebne są najważniejsze, wartość merytoryczna, kunszt kreacji, schodzą na dalszy plan , śmiem twierdzić że zaczyna pomału być nieistotna....i tylko konkursy jeszcze coś tam zmieniają ...póki nie skundlone... ale potem zaczyna sie jazda....z biurokracja która wie lepiej na czym polega kreowanie przestrzeni..... :evil:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości