Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odzyskiwanie na leosiu
Temat dotyczy odzyskiwania AC na leosiu.
Jak należy postępować gdy mamy uruchomione np 2 x AC13 i jeden padnie a drugi funkcjonuje?
Pod systemem Windows uruchamiamy ponownie drugą kopie AC i wyskakuje nam okno odzyskiwania z tempa nr 2 i sprawa czysta.
Jak postępujemy na leosiu gdzie nie ma możliwości uruchomienia drugiej kopi AC bez wskazywania pliku projektu, który właśnie padł?
Czy należy wyłączyć wszystkie AC aby mieć możliwość ponownego startu wolnej kopi AC i czekać na okno odzyskiwania - tak właśnie było w moim przypadku.
Jeżeli trzeba wyłączać wszystkie otwarte kopie AC żeby doprowadzić do startu wolnej nowej kopi to jest to kiszka !!!
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
A gdzy dasz nowy z poziomu menu plik i zaznaczysz otwieranie w nowym AC?

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Koala napisał(a):A gdzy dasz nowy z poziomu menu plik i zaznaczysz otwieranie w nowym AC?
Tego przypadku nie sprawdzałem ale moim zdaniem otwieranie nowego pliku to jak otwieranie istniejącego.
Wiem, że musiałem zamknąć wszystkie kopie AC13 i doprowadzić do ponownego startu - tylko tak uruchomiło sie okienko odzyskiwania. Wygląda na to że AC przed ładowaniem modułów, bibliotek itp najpierw sprawdza folder tempa.
Ten przypadek uświadomił mi, że AC pisany jest w pierwszej kolejności pod winde a potem Mac Os X.
P.S. Gdzie i jak AC tworzy tempy w leosiu?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
Cytat:P.S. Gdzie i jak AC tworzy tempy w leosiu?
Tak samo jak pod windą - foldery sam ustalasz w Środowisku pracy.

Nie pamiętam już jak pod win ale wydaje mi się że pod makiem kopie zapasowe uruchamiają się podobnie.
Ostatnio z okazji pracy z modułami zdarzało mi się mieć pootwierane równocześnie do 5 Archicadów i czasem, któryś się wysypał.
Z tego co pamiętam otwarcie dowolnej nowej kopii (bez zamykania reszty) powodowało automatyczne zgłoszenie się okienka
z propozycją otwarcia projektu z autozapisu.
Mogę się mylić ale zwrócę uwagę przy kolejnych próbach jak to się dzieje na maku.
Odpowiedz
Rafał napisał(a):Z tego co pamiętam otwarcie dowolnej nowej kopii (bez zamykania reszty) powodowało automatyczne zgłoszenie się okienka
z propozycją otwarcia projektu z autozapisu.
Co miałeś na myśli pisząc "dowolnej nowej kopii"?
Z tego co zauważyłem przy otwartych AC nie da sie otworzyć nowej niezależnej kopii (mamy do wyboru nową kopię z wybraniem konkretnego pliku).
Trzeba chyba jednak zamknąć temat bo jeszcze jestem cięki z Mac os X - coraz rzadziej na nim pracuje, niestety AC wysypujue sie częściej niż na Viście 64 - wiem że to szok ale taka jest rzeczywistość. Mój leoś gorzej znosi kilka kopi AC niż Vista 64. Najwięcej zwieszeń mam w trakcie przeskakiwania pomiedzy wirtualnymi pulpitami w momencie gdy AC jest w trakcie jakiegoś zapisu, ładowania itp.
Odpowiedz
Cytat:Co miałeś na myśli pisząc "dowolnej nowej kopii"?
Otwieram "nowy" z odhaczonym że nowa kopia programu. Mam zainstalowaną polską i angielską - mogę wtedy mieć otwarte
dwie kopie programu poprzez proste kliknięcie ikony w docku.
Poobserwuję - dam jeszcze znać co w temacie. Teraz np. mam otwarte dwie sztuki.
Też uważam że się wysypuje za często - u mnie raz na dwa trzy tygodnie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości