Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rampa/pochylnia/spirala - zrób to sam
ideowe podejście do spiralnej pochylni/rampy (bez obiektów bibliotecznych) - może komuś się przyda (w każdym razie szukaja znajdzie i pochylnie i rampę i spiralę),
znalezione na http://archicad-talk.graphisoft.com/

Załączone pliki Miniatury

.jpg   seo_tut_319[1].jpg (Rozmiar: 229,36 KB / Pobrań: 1 582)
Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Archicad 24+, ArtLantis S 2+, Twinmotion
Odpowiedz
z morfem mozna szybciej i bez SEO- podnosząc końcowe krawędzie (pionowe) poszczególnych elementów rampy.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
Odpowiedz
Nie wiem czy o tym samym/podobnym efekcie docelowym myślę ale skoro spirale/pochylnie to też liczę/-łem na KSZTAŁT...
No ale morfem tak ładnie mi nie wychodzi jak bym oczekiwał - a parę razy przy temacie Pietrka z fundamentami/powłokami... próbowałem;
OK, dla porównania oparłem się o pochylnię biblioteczną (chyba jest najbardziej wzorcowa w temacie spiralnych pochylni).
W rzucie machnąłem kształt pochylni, potem w 3D podniosłem stosowne końcowe punkty łuków i...
Pofalowanie powierzchni to drobiazg (konsekwencja niezgrabności łuków - zwłaszcza tego wewnętrznego). Natomiast widać, że na małym kącie skręcania pochylni kształt wygląda względnie ale na większym kącie łuki wypadają w 3D już źle (w rzucie też trudno je spasować).
A problemem jest prawdopodobnie to co zauważyłem, że program nie pozwala napinać łuku w płaszczyźnie (!) podstawowej projektu (i ustawia każdą inną ale nie równolegle do bazowego OXY projektu) co najbardziej widać w 3D, efekt/skutek widać właśnie w rzucie: przy dużym kącie zakręcenia łuki są już zdaje się elipsami (?), napinanie takiego łuku (o różnych dZ jego końców) w rzucie już nic nie poprawia.
Chyba, że jest tu jakiś haczyk :?
Na moje oko archicad pozwalając na zmianę dZ któregoś końca łuku (jako składnika kształtu) powinien automatycznie zamienić ten łuk w plinie 3D ("spiralną"), której rzut na "płaszczyznę podstawy" (czyli tę w której stworzono łuk) nadal pozostanie łukiem. Tymczasem ArchiCAD zdaje się trochę upraszcza sprawę i w operacji podnoszenia jednego z końców łuku ...obraca łuk - czyli niejako robi to co czyni inna funkcja/opcja petpaletki: obrót składnika kształtu.
Kolejny dowód, że prawdopodobnie tak jest: wystarczy w 3D podnosić jeden z końców łuku kształtu i zaraz potem sprawdzać jego promień. Co oczywiste promień będzie się zwiększał.

Dell 7740 | Xeon E-2276M 64GB | 1TB NVMe | WinPro 10x64 | FHD 17, Quadro RTX 3000 6GB + 2x LG34"/2560x1080
Odpowiedz
Garry, jaki zatem wniosek z tego bo jak to czytam to mama wrażanie, że dalej modelowanie kuleje Smile.
Pytam też bo mam do wymodelowania pochylnię a oczekiwania jak zwykle mam:
1. W grę wchodzi tylko AC15
2. Wykorzystanie modelu w widoku 2D (płynne krawędzie + wypełnienie teksturą/obrazkiem)
3. Stała grubość płyty pochylni np. 15 cm
4. Jednostajny spadek/pochylenie
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
nooo... musisz wniknąć w temat odpowiednio do swoich wymagań, ja przytoczyłem doświadczenia (obrazki) innych z architalku; szczegóły i problemy jak zwykle mogą pojawić się w prawdziwym boju a z tego co widzę w 16 kształtem nie wiem jak dobrze wymodelować zakręconą pochylnię;
wypełnienie teksturą zakręconej pochylni chyba najlepiej wychodzi z powłoką (patrz: swój temat o fundamentach schodowanych) ale z kolei jak tamtą powłokę wyciągnąć w górę (zrobić różnicę poziomów) ? - w tamtym temacie nadziałem się na ten problem i w dalej nie wiem co z tym zrobić;
Chyb najlepszy jest... gotowiec czyli obiekt biblioteczny dedykowany specjalnie dla zakręconej pochylni ale nie WNIKAŁEM co jest w nim wygodne a co nie koniecznie, w każdym bądź razie model wychodzi ok. Jak dla mnie za mało w tym obiekcie moich ulubionych hotspotów (uchwytów), żeby użytkownik nie musiał wklepywać cyferek (a wcześniej mierzyć w projekcie/zapamiętywać/zapisywać na karteczce etc) lecz naciągać obiekt stosownie do potrzeb bezpośrednio w 2D+3D (kąt skręcania pochylni, promienie itp).
Może ktoś ma więcej praktycznych doświadczeń w tym temacie skręcanych/spiralnych pochylni (powłoka, kształt...) ?
Odpowiedz
obrazek nr 2 "mesh points elevated"- czy należy to zrobić ręcznie wpisując wyliczone rzędne tysiąca punktów? ! Confusedhock:
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
petr_a napisał(a):obrazek nr 2 "mesh points elevated"- czy należy to zrobić ręcznie wpisując wyliczone rzędne tysiąca punktów? ! Confusedhock:
próbowałeś ? na szczęście nie trzeba !
Ale nie wiem jak to autorowi obrazków wyszło, bo u mnie do 180 stopni pochylnia wygląda OK a przy 270 jakoś się gorzej wykręca i... traci podstawę oraz ścianki boczne. Na razie nie mam czasu żeby to dalej analizować.

Odpowiedz
nie próbowałem , ale jak wogóle próbowac- podnosić ostatni węzeł?
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
po prostu 8) - można w 2D, a można i w 3D

Odpowiedz
na to bym w życiu nie wpadł Smile
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
petr_a napisał(a):na to bym w życiu nie wpadł Smile
No co TY, to podstawa modelowania terenem Wink
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2
Odpowiedz
ja wlasnie zawsze na piechotę punkt po punkcie, stąd preferuję.... pochylnie proste Big Grin
AC 18 (7007), Windows 10
Odpowiedz
według mnie obiekt pt. Rampa po łuku idealnie nadaje się do robienia podjazdów lub wielopoziomowych garaży. Po co męczyć się z terenem lub kształtem?
Chyba że chce się zrobić spiralną pochylnie to wtedy tak. Gotowy obiekt jest dobry w 3D i 2D i można go przyjemnie modulować.

pozdro
BAZA
Pozdrawiam

BAZA
Odpowiedz
JESZCZE JEST COŚ TAKIEGO

Załączone pliki
.png   Zrzut ekranu 2012-09-23 (godz. 23.24.17).png (Rozmiar: 96,59 KB / Pobrań: 1 408)
.png   Zrzut ekranu 2012-09-23 (godz. 23.24.56).png (Rozmiar: 33,98 KB / Pobrań: 1 408)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości