Liczba postów: 104
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Zastawiam się czy u Was też Render fizyczny szczegółowy (standardowy - bez jakichkolwiek modyfikacji) trwa w nieskończoność... 1% po 6 godzinach
Dodam, że optymalny fizyczny robi się w 4 minuty,
Gdzie leży przyczyna? za słabe podzespoły?
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
oj - temat którego wyjaśnienie zabiera mi na szkoleniu 6h minimum, następne w łodzi, jeszcze nie ma terminu ale zapraszam
W skrócie - przejrzyj ustawienia szczegółowe bo te defaultowe (jak też materiały) to błąd na błędzie
Masz też wątek na forum o oświetlaniu wnętrz z gotowym setupem - zajrzyj, taki z motocyklem
Liczba postów: 104
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
W gruncie rzeczy to nie chodziło mi o same ustawianie wizualizacji - bo to faktycznie temat rzeka
Bardziej ciekawość mnie męczy dlaczego akurat te ustawienia tak tną bo przecież nie powinny
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
No więc w skrócie - render fizyczny zastępuje hurtem wszelkie ustawienia próbkowania i wypadku najlepszego przyjmuje 6 zamiast standardowych 4, dodatkowo próg błędu zacieniania na 20%, jednocześnie antyaliasing 4x4 i subsurface scatering domyślnie włączony. dodatkowe podziały cieni szczególnie przy tak niskim progu błędów to już jest dramat, ten sss to wogóle należy pominąć milczeniem.
Generalnie raczej bez ładu i składu powłączane co się dało, a tam gdzie by można faktycznie to już niekoniecznie.
Polecam szczerze otworzyć sobie angielski podręcznik użytkownika (polski też, przynajmniej śmiesznie jest) i jeśli masz pojęcie o renderingu to szybko rozkminisz te ustawienia szczegółowe, potem to już z górki.
Liczę na to że się po wszystkim podzielisz z czytelnikami forum efektem i ustawieniami.