Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wizualizacje do oceny
Proszę o ocenę i poradę w sprawie świateł, nie mam pojęcia jak polepszyć oświetlenie w pomieszczeniach, bardzo podobają mi się rendery 3dmaxa przede wszystkim dlatego, że tam pomieszczenia są jasne- chodzi mi szczególnie o sufity, czy da się osiągnąć podobne efekty w Artlantisie? Przesyłam do oceny kilka moich projektów wykonanych w Archicadzie i wyrenderowanych w Artlantisie.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Pobawiłbym się poziomami w Photoshopie lub czymś podobnym w celu zmniejszenia kontrastu i ew. dodatkowej obróbki.
AC17(int)|OSX 10.9|W7pro
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za podpowiedź choć przyznam szczerze, że wolałabym pozostać na etapie Artlantisa. Wprowadzenie trzeciego programu do obróbki, oraz dodatkowy czas jaki ten program zabierze, obawiam się, że pomniejszy mój zysk z wykonania projektu. Gdybym robiła to tylko dla swojej przyjemności to pobawiłabym się i w pięciu innych programach ale w przypadku gdy zlecenie goni zlecenie, trudno znaleźć czas na nowe programy :-) Dodam też że nie zajmuję się tylko wizualizacjami, lecz projektem od początku do końca (od pomiaru na budowie, po wizualizacje, do zakupu ostatniego detalu, więc chciałabym na samą wizualizację poświęcić jak najmniej czasu przy zachowaniu jak najlepszych efektów wizualnych :-))) Może ktoś wie jak w samym Artlantisie polepszyć światło?
Pozdrawiam
Odpowiedz
Efektu jak w maxie nie da się uzyskać na pewno ale poprawić efekt się da. Przede wszystkim w ustawieniach renderingu lighting dać na interior jeśli jest inaczej. Aby jeszcze bardziej pobawić się efektami należy w opcjach (edit/preferences czy coś) zaznaczyć sobie opcję expert rendering i wtedy w opcjach renderingu w lighting da się edytować za pomocą suwaków doświetlenie dalszego planu, bliższego nasycenie kolorów itd. Poza tym zmieniłbym twardość cieni rzucanych przez słońce. Fajny efekt można też uzyskać zmniejszając intensywność słońca odrobinę a zwiększając nieba (też odrobinę np odpowiednio: -20 i 20) wtedy będzie to wszystko trochę za niebieskie więc trzeba dać trochę bardziej żółty kolor nieba (zabieg ten zmieni nam dysproporcję pomiędzy miejscami gdzie pada światło słoneczne a gdzie nie) i wtedy pobawić się jeszcze opcjami w ustawieniach renderingu. Myślę że będzie lepiej. Pozdrawiam i miłej zabawy Smile
Odpowiedz
batyr napisał(a):Efektu jak w maxie nie da się uzyskać na pewno ale poprawić efekt się da. Przede wszystkim w ustawieniach renderingu lighting dać na interior jeśli jest inaczej. Aby jeszcze bardziej pobawić się efektami należy w opcjach (edit/preferences czy coś) zaznaczyć sobie opcję expert rendering i wtedy w opcjach renderingu w lighting da się edytować za pomocą suwaków doświetlenie dalszego planu, bliższego nasycenie kolorów itd. Poza tym zmieniłbym twardość cieni rzucanych przez słońce. Fajny efekt można też uzyskać zmniejszając intensywność słońca odrobinę a zwiększając nieba (też odrobinę np odpowiednio: -20 i 20) wtedy będzie to wszystko trochę za niebieskie więc trzeba dać trochę bardziej żółty kolor nieba (zabieg ten zmieni nam dysproporcję pomiędzy miejscami gdzie pada światło słoneczne a gdzie nie) i wtedy pobawić się jeszcze opcjami w ustawieniach renderingu. Myślę że będzie lepiej. Pozdrawiam i miłej zabawy Smile
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi, z pewnością się pobawię :-)
Odpowiedz
Proszę się pochwalić poprawionymi wizkami Smile
Odpowiedz
Jeżeli nałożysz na ścianę lub sufit teksturę np: tynku (a widzę, że chyba nie dodałaś) to będziesz mogła suwakiem ambiant rozjaśnić teksturę. Ale uwaga ! Nie przesadź bo prześwietlisz teksturę i będzie wyglądać jak neon Wink

rogalskadesign napisał(a):... przyznam szczerze, że wolałabym pozostać na etapie Artlantisa. Wprowadzenie trzeciego programu do obróbki, oraz dodatkowy czas jaki ten program zabierze, obawiam się, że pomniejszy mój zysk z wykonania projektu.

i tak prędzej czy później dorzucisz fotoszopa, wtedy zaoszczędzisz czasu na próbne renderingi i nerwy, a efekty zbliżą się do tego czego oczekujesz.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości