Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Mam pytanie odnośnie szybkiego wyciągnięcia bryły przez program z dokumentacji płaskiej. Słyszałam że Archicad to potrafi. Czy faktycznie tak jest ? czy poradzi sobie ze skomplikowaną architekturą ? Czy potrafiłby to zrobić ze zeskanowanej papierowej dokumentacji ?
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Po pierwsze skan jest bitmapą, a po zwektoryzowaniu/trasowaniu jakiegoś rzutu - dostaniesz ileś tam linii , nawet jak je połączysz to......
Pamiętam, że allplan robił ze skanu szybki szkic wektorowy który można było podnieść do bryły (podobnie ałtokady i ałtopkadopodobne twory)
TYLKO PO CO? ... żeby szybko uzyskać bryłę.
.....aaaaa, to może tak: na takim zeskanowanym rzucie "lecisz" sobie po obrysie ścianą o określonej wysokości........tak to jest w AC -- uzyskujesz to samo a jeszcze potem możesz to sobie później obrabiać - wstawiać okna drzwi , pogrubiać , pocieniać podwyższać odcinkowo itd itp a przy okazji chyba czasowo tak samo .
A co uzyskasz "podnosząc" rzut do bryły - w istocie pudełka... :wink:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
dzięki za odpowiedź. pytam, bo nie zajmuję się architekturą tylko mechaniką, bryła jest mi potrzebna do druku 3d, skmplikowanych budowli nie narysuję sobie po "pudełkach" zresztą mija się to z celem.
Liczba postów: 1 836
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
to w bibliotece masz wszystkie podstawowe bryły - trzeba je tylko wstawiać... :wink:
Dell Precision Tower, Intel i9, 20x3,7 GHz, 32 GB, Nvidia Quadro RTX 4000 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|Archicad 25 | Artlantis 2021 |Artlantis R6,5|