Archiforum
otwieranie obiektów - Wersja do druku

+- Archiforum (https://archiforum.pl)
+-- Dział: ARCHICAD (https://archiforum.pl/Forum-ARCHICAD)
+--- Dział: Biblioteki (https://archiforum.pl/Forum-Biblioteki)
+--- Wątek: otwieranie obiektów (/Thread-otwieranie-obiekt%C3%B3w)



otwieranie obiektów - MonikaD - 10-02-2012

Objecta.pl, świetna strona, lecz u mnie niektóre obiekty nie otwierają się.
Wyskakuje komunikat:
Ostrzeżenie!
Nieznana wersja dokumentu.
Nie można odczytac elementu...( tutaj nazwa obiektu ).
To samo z meblami Kler.
Dlaczego u mnie tak się dzieje?


Re: otwieranie obiektów - Koala - 10-02-2012

Co znaczy nie otwierają się...?
Zipa trzeba rozpakować i wyciagnąć z niego obiekt Archicada - tego dodac do jakiejś własnej biblioteki i ją załadować do AC.
Co do Klera to tam ładujesz odpowiednie foldery do biblioteki i tyle.

Obiektów nie otwierasz tylko potem masz dostępne z poziomu narzędzia obiekt.


Tak z ciekawości sprawdziłem czy jakość obiektów do Archicada się im (objecta.pl) poprawiła...niestety robią import 3dsów bez jakiejkolwiek kontroli tego potem...czyli podobnie do "śmietnika" Archibase ;-(

Pozdr,
Koala


Re: otwieranie obiektów - MonikaD - 15-02-2012

Wypakowuję folder na pulpit i przez menedżera bibliotek otwieram folder, ten rozpakowuje się na gsm, 3ds itd.
Folder z VOX-a rozpakowuje się na poszczególne, natomiast z KLERA nie rozpakowuje się.
Próbowałam z szafą VOX, ładuje się, natomiast łóżko KLER TRILLO nie!
Może brakuje coś w programie?


Re: otwieranie obiektów - Koala - 15-02-2012

Klera to ja bym jednak ze strony Klera ściagał...
Wszystkie obiekty Klera powinny być bez problemu dostępne w Formacie gsm.

http://www.kler.eu/page,architekci,id,6 ... I_CAD.html

Wyszukiwarka dla Trillo pokaże http://www.kler.eu/download2.php?id=1219

Pozdr,
Koala


Re: otwieranie obiektów - MonikaD - 16-02-2012

Ze strony KLERA sytuacja jest ta sama, albo plik się nie rozpakowuje, a w otwórz obiekt znowu: nieznana wersja dokumentu, nie można otworzyc!
Może to jednak związane z programem, czegoś brakuje, mam ArchiCAD 9?


Re: otwieranie obiektów - Koala - 16-02-2012

No to trzeba było tak od razu.... (no tak ...nie pamiętałem że SE 2007 to AC9)

Tylko bardzo stare obiekty z Klera będą chodzić...

Obiekty wprowadzane przez ostatnie 2-3 lata były robione do minimum Archicada 12 o ile dobrze pamiętam.

Pozdr,
Koala


Re: otwieranie obiektów - MonikaD - 16-02-2012

Dzięki, w takim razie nie będę się dłużej szarpac.
Trzeba pomyślec o unowocześnieniu programu.


Re: otwieranie obiektów - MonikaD - 28-02-2012

Witam!
Spróbuję dalej pociągnąc temat.
Mam też Piranesi 4,0 i próbuję otworzyc 3ds-y np z ikei, klera i też nie chcą się otwierac, może brak jakiejś wtyczki lub programu?
Z Archibase otwierają się!
Może ktoś pomoże?


Re: otwieranie obiektów - MonikaD - 28-02-2012

Doszłam!
3 ds otwiera się w Piranesi!
W ArchiCAD zipa wypakowuję na pulpit i wyciągam z niego pojedyńcze 3 ds i dwg, potem importuję 3 ds lub
konwertuję dwg.
W ustawieniach zmieniam rozmiary, materiały i gotowe!


Re: otwieranie obiektów - stefan - 13-04-2017

Wyszperałem stary obiekt gsm konkretnie autko, ale niestety po załadowaniu wyświetla komunikat, że " Niepoprawny symbol 3d. Otwórz el. biblioteczny i sprawdź poprawność skryptu 3d" Co może być nie tak? Nie grzebałem w skryptach. Zależy mi na tym modelu ze względów sentymentalnych konkretnie fiat multipla. Może ktoś ma w swoich zbiorach?