Archiforum
SKP - Wersja do druku

+- Archiforum (https://archiforum.pl)
+-- Dział: ARCHICAD (https://archiforum.pl/Forum-ARCHICAD)
+--- Dział: Biblioteki (https://archiforum.pl/Forum-Biblioteki)
+--- Wątek: SKP (/Thread-SKP--5144)



SKP - grubar - 24-04-2017

cześć,

ArchiCAD 19 otwiera tylko pliki SKP 8 lub starsze. Większość obiektów na Warehouse jest S14 lub nowsza.... Nie mam Sketchupa. Czy jest jakaś inna metoda (bez konwersji na wcześniejszą wersję Sketchupa) importu modelu 3d?


Re: SKP - Pietruh - 24-04-2017

niestety nie znam innej metody importu skp ( poza konwersją ale to oczywiste np darmowym meshlabem )

.... zastanawia mnie jednak dlaczego nie masz sketchupa ? w darmowej wersji "make" możesz sobie przerabiać do 8, bez problemów

chyba że .... przestudiowałeś dogłębnie postanowienia licencyjne i jest to niezgodne z licencją ( w sensie do celów komercyjnych )
ale jak się uprzeć, to obiekty z 3dwarehouse również mają dla mnie kwestię wykorzystania do celów komercyjnych.
jeśli tak jest, to daj znać proszę, wiedzy na forum nigdy mało.

Pozdrawiam


Re: SKP - Koala - 24-04-2017

Jest oczywiście upgrade do 20...(Zaraz mnie za to ktoś "zje")
bo żeby było śmieszniej to nawet Cinema 4d i Rhino nie radzą sobie z nowszymi formatami keczupa...(a AC 20 tak)

Pozdr,
Koala


Re: SKP - grubar - 25-04-2017

Pietruh napisał(a):jest to niezgodne z licencją ( w sensie do celów komercyjnych )
Tak, chodzi o ten zapis. Nie mogę zainstalować na "firmowym" komputerze darmowego oprogramowania dla użytkowników indywidualnych.
Nawet TotalCommaner i IrfanView mam opłacone i wersje komercyjne. 8)

pozdrawiam


Re: SKP - grubar - 25-04-2017

Koala napisał(a):Jest oczywiście upgrade do 20...
Od zeszłego roku zaprzestałem upgrade'ów i od razu taki zonk Big Grin


Re: SKP - Pietruh - 25-04-2017

masz rację przekopałem się specjalnie przez eula i niestety tylko wersja sketchup pro, pozostaje meshlab, tylko nie mogę chwilowo sprawdzić czy pozwala na zapis do starszych skp czy pozostaje 3ds ( chyba że przez format rhino ?)

....wróć meshlab nie działa z SKP


Znalazłem wzmiankę o blenderze czytającym .skp w wrsji 2016 może ktoś potwierdzić możliwość konwersji blenderem plików skp do wersji 8 ?