Archiforum
Stropodach ze spadkiem - Wersja do druku

+- Archiforum (https://archiforum.pl)
+-- Dział: ARCHICAD (https://archiforum.pl/Forum-ARCHICAD)
+--- Dział: Biblioteki (https://archiforum.pl/Forum-Biblioteki)
+--- Wątek: Stropodach ze spadkiem (/Thread-Stropodach-ze-spadkiem)



Stropodach ze spadkiem - ARGAS - 24-08-2017

Cześć wszystkim,

Stworzyłem stropodach narzędziem dach, ze spadkiem 1%. Jak sprawić,a by geometria łączyła się w każdym miejscu poprawnie? Na rzucie wygląda to okej, natomiast 3D/przekrój już nie za bardzo, a chciałbym wysłać model do rewizji... czy macie jakieś pomysły? W załączeniu roboczy rzut modelu.


Re: Stropodach ze spadkiem - Koala - 24-08-2017

Czeka Cię ręczne wypośredniczanie...

w praktyce:
1.odsuwasz offsetem krawędź jednego dachu
2.klikasz z CTRL/CMD na krawędź drugiego

i tak przechodzisz wszystkie krawędzie.

Pozdr,
Koala


Re: Stropodach ze spadkiem - ARGAS - 25-08-2017

Koala napisał(a):Czeka Cię ręczne wypośredniczanie...

w praktyce:
1.odsuwasz offsetem krawędź jednego dachu
2.klikasz z CTRL/CMD na krawędź drugiego

i tak przechodzisz wszystkie krawędzie.

Pozdr,
Koala


Wszystko fajnie, tylko że nie za bardzo ogarniam. jak klikam ctrl to chce mi wyciąć daną płaszczyznę... :?


Re: Stropodach ze spadkiem - nodeh - 28-08-2017

na pierwszy rzut oka widać, że przy takim układzie połaci każda połać będzie mieć inny kąt nachylenia. inaczej nie ma opcji żeby się to poprawnie połączyło.
środkowa połać jest w ogóle niepoprawnie zrobiona (zakładam, że wszystkie wpusty są na tej samej wysokości). w którą stronę ma z niej spływać woda, do wpustu który jest powyżej niej na rysunku, czy do tych 2 wpustów poniżej?

pozder


Re: Stropodach ze spadkiem - Bartek - 28-08-2017

Wg mnie dach jest źle wypośredniczony... górne wpusty (te połączone pionową linią czerwoną) są w... kalenicy połaci poniżej (przez którą przechodzą trzy czerwone linie przerywane). Lub na odwrót.

Na początku narysuj sobie choć w przybliżeniu podział na połacie i kierunki spływu, już to wiele Ci pokaże. Ustał minimalne rzędne wpustów i, jeśli potrzeba, attyk. Masz wtedy zestaw danych wyjściowych do określenia docelowych połaci i będzie mógł sprawdzić czy mieścisz sie w zadanych spadkach. 1% to niewiele, nie ma z czego urwać w razie potrzeby. Przy złym wykonawstwie mogą pojawić sie zastoiska, uznawane przez niektórych inspektorów za błąd projektowy...

Pozdro,
Bartek



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Re: Stropodach ze spadkiem - wojtek ziółkowski - 01-09-2017

PRZEDE WSZYSTKIM CHYBA COŚ JEST NIE TAK Z KIERUNKAMI SPADKÓW.
MOIM ZDANIEM NAJPIERW TRZEBA USTAWIĆ POŁACIE NAJNIŻSZYM PUNKTEM W MIEJSCU WPUSTU DACHOWEGO
A POTEM W OKNIE 3D MANEWROWAĆ NACHYLENIEM POŁACI ZAKŁADAJĄC ŻE PRZY ATTYCE KRAWĘDŹ DACHU BĘDZIE NA TYM SAMYM POZIOMIE.
WTEDY NIESTETY KAŻDA POŁAĆ BĘDZIE MIAŁA INNY KĄT NACHYLENIA- MOŻE BYĆ PROBLEM PRZY WYKONAWSTWIE NP. PRZY ZAMAWIANIU KLINÓW SPADKOWYCH ZE STYROPIANU.